Οδηγός μετακόμισης με μικρά παιδιά

19 Μαρτίου 2022
10:06

 

Η μετακόμιση είναι αγχωτική για άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός για τη μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, το να αφήσετε πίσω φίλους και μια οικεία γειτονιά μπορεί να δημιουργήσει άγχος στο παιδί σας. Διαβάστε παρακάτω για μερικές ιδέες για το πώς να διευκολύνετε μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις της ζωής για τα μικρά παιδιά.

 Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε τη μετακόμιση με παιδιά ευκολότερη για όλη την οικογένεια. Πολλά εξαρτώνται από τον καλό προγραμματισμό. Εάν μπορείτε να σχεδιάσετε τη μετακόμιση καλά εκ των προτέρων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και να νιώσει πιο χαρούμενο κατά τη διάρκεια της μετακόμισης.

  1. Μιλήστε συχνά για τη μετακόμιση

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν και να επεξεργαστούν τι σημαίνει «μετακόμιση». Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να ενημερώνεστε νωρίς, τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, αν είναι δυνατόν. Στη συνέχεια, κάντε την μετακόμιση ένα κανονικό θέμα συζήτησης. Αναφέρετέ το πολλές φορές την εβδομάδα, ακόμα και κάθε μέρα.  Οι ενήλικες και οι έφηβοι συνήθως κουράζονται από αυτό το είδος της επανάληψης, αλλά τα παιδιά το λαχταρούν.

Μαθαίνουν και καταλαβαίνουν τα πράγματα μέσω της επανάληψης, και για κάτι τόσο μεγάλο όσο μια μετακόμιση, υπάρχουν πολλά να μάθουν.  Μιλήστε για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μετακόμιση, όπως το να μαζεύετε κουτιά, να επιλέξετε ένα νέο σπίτι κ.λπ. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συζήτηση διαβάζοντας παιδικά βιβλία σχετικά με τη μετακόμιση.

  1. Δείξτε τους πώς θα μοιάζει το νέο τους σπίτι και η γειτονιά

Μια άλλη πηγή άγχους για τα μικρά παιδιά είναι η παραξενιά του μέρους που πηγαίνετε. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο άνετα στο νέο τους σπίτι και κοινότητα, εάν επισκεφτείτε το μέρος εκ των προτέρων.  Η επίσκεψη πολλές φορές είναι ιδανική, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε τουλάχιστον να δείτε φωτογραφίες της γειτονιάς και του σπιτιού μαζί στο διαδίκτυο.

 Όταν περιηγείστε στην περιοχή, προσπαθήστε να κάνετε την εμπειρία διασκεδαστική για το παιδί σας.

Κάνετε πράγματα που αγαπούν, όπως να επισκέπτονται ένα κατάστημα παγωτού ή να παίζουν σε ένα τοπικό πάρκο. Αυτό το διασκεδαστικό ταξίδι δεν είναι καλό μόνο για το παιδί σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο άγχος για τη μετακόμιση καθώς εξοικειώνεστε με την περιοχή.

  1. Συμμετέχετε σε αποφάσεις και δουλειές πατέρας και μικρός γιος την ημέρα μετακόμισης

Μερικές φορές, τα παιδιά αισθάνονται αναστατωμένα κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης απλώς και μόνο επειδή τα σπρώχνουν στην άκρη. Νιώθουν ανεπιθύμητοι και ανίσχυροι για κάτι που επηρεάζει βαθιά τη ζωή τους. Όλα ανατρέπονται και δεν έχουν κανέναν έλεγχο σε τίποτα.

Φυσικά, είναι πιο εύκολο να τα κάνετε όλα μόνοι σας αντί να τα αναθέσετε στο παιδί σας, αλλά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη διάθεσή του. Σκεφτείτε μικρά πράγματα με τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή να τους αρέσει να κάνουν. Αυτά τα καθήκοντα δεν χρειάζεται καν να είναι απολύτως απαραίτητα για τη μετακόμιση.  Φροντίστε εσείς να ασχοληθείτε με τα βαριά έιπλα που θα χρειαστεί ανυψωτικό μηχάνημα.

Για παράδειγμα, το παιδί σας θα μπορούσε να διακοσμήσει τα κουτιά με αυτοκόλλητα και ζωγραφιές.  Το να τους δίνετε κάποιο έλεγχο στις αποφάσεις μπορεί επίσης να αλλάξει το παιχνίδι.

Για παράδειγμα, μπορούν να αποφασίσουν πού ή τι θα φάνε για δείπνο ή ποιο χρώμα θα βάψουν τους τοίχους του νέου τους δωματίου.  Το να επιτρέπετε στα παιδιά σας να κάνουν αυτές τις μικρές επιλογές, μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της όλης κατάστασης, παρόλο που εσείς αποφασίζετε για όλα τα άλλα.

  1. Συσκευάστε διασκεδαστικές δραστηριότητες σε ένα ειδικό κουτί ή τσάντα που είναι εύκολα προσβάσιμο

Όταν ετοιμάζετε βαλίτσες και κουτιά, σκεφτείτε προσεκτικά ποια αντικείμενα είναι απαραίτητα για την άνεση και την ευτυχία του παιδιού σας. Σκεφτείτε περισσότερο από μία ή δύο μέρες. Φανταστείτε εβδομάδες. Εξάλλου, η μετακόμιση και η αποσυσκευασία μπορεί να διαρκέσει πολύ. Συσκευάστε μερικά από τα αγαπημένα τους παιχνίδια και δραστηριότητες, ώστε να είναι στα χέρια σας.

Θέλετε να έχετε όλα αυτά τα απαραίτητα κοντά από την πρώτη μέρα σε περίπτωση που το παιδί σας τα ζητήσει. Εάν το παιδί σας ανησυχεί να αφήσει κάτι πίσω του, συσκευάστε αυτά τα αντικείμενα μαζί. Τότε, θα ξέρουν με βεβαιότητα ότι όλα όσα αγαπούν έρχονται.

  1. Διατηρήστε το ίδιο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο

Τα μικρά παιδιά αγαπούν τις ρουτίνες. Μια καλή ρουτίνα είναι άνετα εξοικειωμένη και μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει το χάος και τις παραξενιές όλων των άλλων. Έχοντας αυτό κατά νου, προσπαθήστε να τηρείτε το συνηθισμένο πρόγραμμα του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της μετακόμισης και τις πρώτες εβδομάδες στο νέο σας σπίτι.

2 σχόλια

  • Τα λόγια είναι ωραία αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όποιος δεν το έζησε δεν μπορεί να το καταλάβει. Λόγω επαγγέλματος το έζησα και συνεχίζω να το ζω σχεδόν κάθε 3-4 χρόνια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι