Εκδόθηκε το εόρτιο τεύχος 86-87 των Ελιμειακών – Τα Ελιμειακά συμπλήρωσαν φέτος τα σαράντα χρόνια

22 Μαρτίου 2022
11:57
Κανένα σχόλιο
Εκδόθηκε το εόρτιο τεύχος 86-87 των Ελιμειακών, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στα 40 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού. Η έκδοση, 184 σελίδων, πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του κυρίου Δημητρίου Χρ. Μίχαλου, στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού του Κωνσταντίνου Χρ. Μίχαλου (1960-2021), μόλις πληροφορήθηκε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία ο Σύλλογός μας, τα οποία προέκυψαν από τη γενικότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή όλων σχεδόν των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μας.
Τα Ελιμειακά συμπλήρωσαν φέτος τα σαράντα χρόνια (!) κυκλοφορίας και προσφοράς στον τόπο και θα είναι κρίμα να αναστείλουν ή να διακόψουν παντελώς την έκδοσή τους για οικονομικούς και μόνον λόγους. Απευθύνουμε και πάλι έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να επιδείξουν τη δέουσα ανταπόκριση και υπευθυνότητα για τη συνέχιση αυτής της έκδοσης, κάτι που στο παρελθόν συνέβαινε αδιάλειπτα. Δεν θα είναι καθόλου τιμητικό για όλους τους Κοζανίτες να διακοπεί επί των ημερών μας αυτή η προσπάθεια, που έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στην ιστορία και στην παράδοση αυτού του τόπου.
Συγκυριακά, είναι επίσης η πρώτη φορά που απευθύνουμε και προς τους φίλους συνδρομητές του περιοδικού θερμή παράκληση για την τακτοποίηση των συνδρομών τους, διότι αποτελούν πλέον τους μοναδικούς αιμοδότες των Ελιμειακών.
Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια, η σύνταξη, η επιμέλεια και οι διορθώσεις των εργασιών, γίνονται με προσωπική εργασία, αμισθί και ανιδιοτελώς, όμως τα έξοδα εκτύπωσης, όπως και τα ταχυδρομικά έχουν αυξηθεί σε βαθμό που είναι αδύνατο να καλυφθούν μόνο με τις συνδρομές.
Στο παρόν τεύχος η ύλη που περιλαμβάνεται είναι όπως πάντα ποικίλη και ενδιαφέρουσα, όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για το ευρύτερο κοινό.
Τα περιεχόμενα του τεύχους 86-87 είναι: Α μέρος: Στράτου Ηλιαδέλη: Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021). Οι αγώνες της Μακεδονίας. Θεοφάνη Πάμπα: Το τραγικό τέλος του Αλέξανδρου Υψηλάντη και και οι περιπλανήσεις του λειψάνου του. Αθανασίου Καραθανάση: Η επανάσταση στην Μακεδονία…εν συνόψει. Ηλία Σπυριδωνίδη: Η Επανάσταση στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία κατά το 1822 μέσα από δημοσιεύματα της Gazzeta di Firenze.
Β. Μέρος: Μιμής Παπαδέλη-Παπαναστασίου: Σαράντα χρόνια Ελιμειακά.. Αλέξανδρου Σωτ. Μπακαϊμη΅Τα σαράντα χρόνια των Ελιμειακών, μια αποτίμηση της προσφοράς τους. Γιάννη Κορκά: Οι επιστήμονες της Κοζάνης της γενιάς του Μεσοπολέμου (1920-1932), Β΄ μέρος, συμπλήρωμα. Περιστέρας Δημοξένου-Μπιμπίρη: Ένα Κοζανίτικο αρχοντικό, αρχοντικό Τσιμηνάκη-Δημοξένου. Χαρίλαου Καραβά: Στρατιωτικό ημερολόγιο πολέμου 1940-41., του Κοζανίτη στρατιώτη Χαρίλαου Καραβά. Γιάννη Κορκά: Εις μνήμην Μαριέττας Παλαμήδους, μεγάλης ευεργέτιδας της Κοζάνης και της περιοχής. Δ.Σ. Συνδέσμου φοιτησάντων Γυμνασίου Τσοτυλίου: Η βράβευση του Γυμνασίου Τσοτυλίου από την ακαδημία Αθηνών. Θόδωρου Λάκκα: Του γριβάδ΄ (χιουμοριστική πραγματική ιστορία στο ιδίωμα της Κοζάνης).
Περιλαμβάνονται ακόμη παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και βιβλιοκρισίες καθώς και η κίνηση του Συλλόγου κατά το 2021, όπου αναφέρονται και τα ονόματα μελών μας που ευγενώς συνέδραμαν εκτάκτως για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα του Συλλόγου μας.
Τέλος, υπάρχει αγγλική μετάφραση των τίτλων όλων των δημοσιευμάτων που περιέχονται στο τεύχος αυτό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.