25η Μαρτίου (του Απόστολου Παπαδημητρίου)

28 Μαρτίου 2022
10:31

Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα αγνοούν τι πανηγυρίζουμε την μέρα αυτή. Δεν αναφέρομαι σε εφήβους, καθώς θεωρώ πιθανόν να γνωρίζουν αυτοί, πλην όμως να επιδιώκουν με την εκδήλωση άγνοιας την απαξίωση της επετείου, την οποία άκρως υποκριτικά γιορτάζει η «κατεστημένη» κοινωνία. Αισθάνονται έτσι οι έφηβοι ότι εκδηλώνουν πρώιμα την «επαναστατικότητά» τους! Οι της ώριμης ηλικίας ασκούν έντονη την κριτική για την κατάντια μας, οι νεότεροι βρίσκουν άλλα πολύ πιο ενδιαφέροντα να ασχοληθούν και όχι τα πεπραγμένα των προγόνων μας. Οι ασκούντες την εξουσία επαναλαμβάνουν, κατ’ ανάγκη, χιλιοειπωμένα, χωρίς παλμό και χωρίς πειθώ, για τα πανανθρώπινα ιδανικά, που υπηρέτησαν οι πρόγονοί μας και τα οποία υπηρετούμε εμείς σήμερα, καθησυχάζοντάς μας με διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς! Κάποιος κρατικός τηλεοπτικός σταθμός θα προβάλει την παρέλαση, το πρωί, κάποιος ιδιωτικός χιλιοπαιγμένη κινηματογραφική ταινία, το βράδυ, και οι λοιποί θα απαξιώσουν προκλητικότατα την επέτειο. Βιώνουμε στον αστερισμό του κοσμοπολίτικου διεθνισμού και το πατριωτικό φρόνημα έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Επειδή έχει προηγηθεί η απομάκρυνσή μας από την πατροπαράδοτη πίστη και έχει επέλθει λήθη του κοσμοσωτηρίου γεγονότος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η φιλοπατρία είναι άρρηκτα συνδεμένη με την πίστη στον Θεό. Χωρίς την πίστη σ’ Αυτόν η αγάπη προς την πατρίδα καταπίπτει σε δαιμονική λατρεία, όπως στη ναζιστική Γερμανία, ή παύει να υφίσταται. Η αποκλίνουσα πορεία των Νεοελλήνων από εκείνη των προγόνων μας είχε εκδηλωθεί ήδη πριν από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Κάποιοι με σπουδές στη Δύση ήλθαν και υπηρέτησαν μεθοδικά και με το αζημίωτο το σχέδιο εκδυτικισμού του λαού μας. Η εξουσία στη χώρα μας, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, υπήρξε δοτή από έξω. Όσοι φιλοδοξούσαν να διακριθούν την υπηρέτησαν με συνέπεια και στράφηκαν κατά του πονεμένου λαού μας με πάθος, προκειμένου να ξεριζώσουν από μέσα του την πίστη και να τον οδηγήσουν στον «διαφωτισμό»!

Η πολεμική κατά της Εκκλησίας άρχισε με την κατασπίλωση της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας, η οποία προβλήθηκε ως αρκούντως σκοταδιστική από τον Κοραή. Άλλοι πρόσθεσαν ότι Η Εκκλησία αφάνισε το «αθάνατο» αρχαίο ελληνικό πνεύμα και οδήγησε τους προγόνους μας σε σκοταδιστικό Μεσαίωνα, με γνωρίσματα ανάλογα προς τον αντίστοιχο δυτικό. Για να πείσουν γι’ αυτό απομάκρυναν από την εκπαίδευση τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας. Παρέμειναν τύποις μόνο οι Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της Παιδείας. Καλλιέργησαν το ιδεολόγημα ότι η Ρωμανία έπεσε εξ αιτίας του φανατισμένου όχλου των ανθενωτικών, αν και την εξουσία ασκούσαν οι φιλενωτικοί, που επέλεξαν τη «σωτηρία» της πατρίδας αντί της εμμονής στην ακεραιότητα του δόγματος. Εγκωμιάζονται οι ριψάσπιδες λόγιοι, που εγκατέλειψαν το δούλον Γένος μας, για να δρέψουν τιμές και χρήμα στη Δύση διδάσκοντας τα παιδιά των «ευγενών». Τότε, φαίνεται, δεν ήσαν εκείνοι διεφθαρμένοι! Αργότερα έγιναν, γι’ αυτό και τους ανέτρεψαν οι «αδιάφθοροι» πλουτοκράτες αστοί, δεϊστές ή άθεοι!

«Έσάς ένα θα σας βλάψει, το κεφάλαιο της θρησκείας, οπού είναι βαθειά τυπωμένο μέσα σας», είχε ειπεί «φιλέλληνας» κάποτε στον Μακρυγιάννη. Γι’ αυτό και η Εξουσία επιδόθηκε να «διαφωτίσει» τον λαό μας. Έλληνες δέχθηκαν να εκτελέσουν τη διαταγή των Βαυαρών και αφάνισαν πλήθος μοναστήρια, προπύργια του αγώνα.

Τον 20ο αιώνα, η αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα εντάθηκε, για να καταστεί γκαιμπελική κατά τη μεταπολίτευση. Προηγήθηκε η προβολή του «επιστημονικού» υλισμού από μαρξιστές και αστούς. Κάποιος «διαφωτισμένος» επιχείρησε ανεπιτυχώς  να κλονίσει την πίστη του ολιγογράμματου αγίου Παϊσίου. Πόσοι άλλοι από καθέδρας πέτυχαν να κλονίσουν την πίστη φοιτητών τους ή μαθητών τους! Ακολούθησε η επιχείρηση «επανεγγραφή της ιστορίας»! Οι σύγχρονοι αποδομητές, διάδοχοι των μαρξιστών ιστορικών του παρελθόντος, συμπλέουν με την Εξουσία, δεν την αντιμάχονται. Και ο λαός, αποκαμωμένος, φαίνεται να παρακολουθεί μάλλον παθητικά τις δυσμενείς για το έθνος μας εξελίξεις.

Η Εκκλησία επικρίνεται ως υποταγείσα στον Οθωμανό κατακτητή, ο οποίος της πρόσφερε προνόμια, προκειμένου να καταπνίγει Αυτή κάθε επαναστατική διάθεση των σκλαβωμένων. Από την άλλη επιχειρούν να εξωραΐσουν την εικόνα του κατακτητή κατά τρόπο κατάπτυστο, επειδή δεν κινδυνεύουν από τους προγόνους μας, που υπέστησαν τα πάνδεινα! Απαξιώνουν πλήρως το μαρτύριο των Νεομαρτύρων και το έργο των Οσίων ασκητών, που κράτησαν το Γένος στην Πίστη του. Κάποια μισόλογα ψελλίζουν για τον μέγιστο κατά την τουρκοκρατία φωτιστή, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, για τον οποίο τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν λιγότερα από τον έκφυλο, πλουτοκράτη και φίλο «ευγενών» Βολταίρο!

Η προκρούστεια κλίνη του άκρως επικίνδυνου κοσμοπολίτικου διεθνισμού της νέας τάξης βρίσκεται σε ακατάπαυστη χρήση. Στόχος έχουν καταστεί και οι Κλέφτες, οι αγωνιστές της λευτεριάς, οι οποίοι προβάλλονται ως ληστές του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς εθνική συνείδηση. Απαξιώνονται οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν κατά το πλήθος των εξεγέρσεων, τοπικών και γενικότερων, με εξαπάτηση από ισχυρούς. Η λατρεία της γαλλικής επανάστασης, της αστικής επανάστασης, που έφερε στην εξουσία τους άπληστους για χρήμα αστούς, πρέπει να επικρατήσει. Οι πρόγονοί μας δεν ποθούσαν την ελευθερία! Τι και αν το «ποθούμενο» βρισκόταν διαρκώς στα χείλη τους! Ευτυχώς που επαναστάτησαν οι αστοί, Αμερικανοί (μπήκαν κι αυτοί πρόσφατα στο παιχνίδι) και Γάλλοι!

Υποστηρίζουν οι αποδομητές ότι ο λαός μας δεν διέθετε εθνική συνείδηση, παρά μόνο θρησκευτική. Κι ας είναι πληθώρα οι εκδόσεις σε τυπογραφεία της Δύσης που καταρρίπτει τις ψευδολογίες τους. Αυτοί έχουν την εξουσία (Κυβέρνηση και κόμματα, πανεπιστημιακές έδρες, ΜΜΕ)! Ποιος θα αντιταχθεί; Εντοπίστηκε ένας μυημένος σε μασονική στοά μεταξύ των μελών της Φιλικής Εταιρείας και διατυμπανίζεται. Δεύτερο δεν βρήκαν. Αποσιωπούν ότι 9,5% των μελών ήσαν κληρικοί, σχεδόν όλοι οι επίσκοποι της Πελοποννήσου.  Αποφάσισαν οι πρόγονοί μας να κηρύξουν την επανάσταση την 25η Μαρτίου. Κηρύχθηκε κατά τόπους δυό τρεις ημέρες ενωρίτερα. Έσπευσαν να προβάλουν ως μύθο τα περί της Αγίας Λαύρας και του λαβάρου. Και όμως σύναξη εκεί έγινε. Λυσσομανούν ακόμη κατά του εθνοϊερομάρτυρα πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, αγίου της Εκκλησίας, κραδαίνοντας τον εξ ανάγκης αφορισμό, που περιόρισε σημαντικά την αιματοχυσία αμάχων.

Αποσιωπούν τον θλιβερό ρόλο των εκπροσώπων των ισχυρών Δυνάμεων της εποχής στους εμφυλίους πολέμους και στη δολοφονία του Καποδίστρια, επειδή και αυτοί σήμερα είναι ταγμένοι στην υπηρεσία των ξένων, που θέλουν τον αφανισμό της ιδιοπροσωπείας του Έλληνα. Δεν θα επιτύχουν. Το Γένος μας θα επιβιώσει και θα ξεπεράσει την παρακμή που βιώνει σήμερα. Και τότε θα εκπληρώσει μεγάλη οφειλή που το βαραίνει: Το τάμα του έθνους.

Τι έκανε η Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία, ερωτούν. Κράτησε, όσα παιδιά της άντεξαν και αυτά έκαναν την επανάσταση. ΟΙ εξισλαμισθέντες ταυτίστηκαν με τον κατακτητή και συμπολέμησαν. Οι παπικοί απείχαν. Προσκυνημένοι υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα πολλοί. Δειλοί, ιδιοτελείς και άγευστοι ιδανικών πιστεύουν ότι γίνονται κάποιοι σπιλώνοντας τους προγόνους μας, που θυσίασαν τα πάντα, για να μας προσφέρουν την ελευθερία, που δεν την αξίζουμε.

                                                                           «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

15 σχόλια

  • 10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

    1. Η Επανάσταση προετοιμαζόταν για χρόνια στα κρυφά σχολειά.
    Μύθος: Δεν υπήρξε ούτε ένα κρυφό σχολειό, αλλά εκατοντάδες φανερά. Η Επανάσταση προετοιμάστηκε από τη Φιλική Εταιρεία και εκτελέστηκε από αγρότες, εμπόρους, εφοπλιστές, ναυτικούς, παπάδες, φιλέλληνες, κλεφταρματολούς, μικροεπαγγελματίες, διαφωτιστές κλπ. 

    2. Ο Γερμανός, δεσπότης των Παλαιών Πατρών, ευλόγησε επαναστάτες την 25η Μαρτίου 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.
    Μύθος: Ο δεσπότης, σύμφωνα και με τ΄ απομνημονεύματά του, ευλόγησε επαναστάτες τον ερχόμενο μήνα στην Πάτρα.

    3. Η Επανάσταση ξεκίνησε 25 Μαρτίου του 1821 στο Μοριά και τη Ρούμελη.
    Μύθος: Η Επανάσταση ξεκίνησε 22 Φεβρουαρίου στη Μολδοβλαχία, σχεδιασμένη ως παμβαλκανική αντιοθωμανική εξέγερση στη γραμμή του Ρήγα: «Βουλγάροι κι Αρβανίτες, και Σέρβοι και Ρωμιοί // Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή // Για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί».

    4. Η πρώτη επαναστατική προκήρυξη του Υψηλάντη, με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» δείχνει ότι η ορθόδοξη εκκλησία προηγούνταν στη σκέψη των αγωνιστών. 
    Μύθος: Η προκήρυξη μιλάει για «πίστη» και «θεία πρόνοια», πάνω στη γραμμή των τεκτόνων, δεν λέει λέξη για την εκκλησία. 

    5. Ο σταυρός δέσποζε σε όλες τις πρώτες επαναστατικές σημαίες.
    Μύθος: Ο σταυρός σε άλλες υπήρχε, σε άλλες δεν υπήρχε και σε άλλες συνυπήρχε με ποικίλες παραστάσεις (νεκροκεφαλές, αναγεννώμενους φοίνικες, άλλα πουλιά, άγκυρες, αρχαίους θεούς, βέλη, αστέρια, φίδια, αρχαία ή νεότερα ρητά κλπ).

    6. Η ορθόδοξη εκκλησία υποστήριξε εξ αρχής την Επανάσταση. 
    Μύθος: Ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και η σχετική Σύνοδος αφόρισαν εξαρχής τον Υψηλάντη, το Σούτσο και όλους τους Φιλικούς, όπως είχαν αφορίσει παλιότερα συλλήβδην του κλέφτες του Μοριά, το Ρήγα Βελεστινλή (που, επιπλέον, τον βαφτίσανε και εξουδετερώσανε ως «Φεραίο») και τόσους άλλους.    

    7. Ο σουλτάνος κρέμασε τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ ως αντίποινα για την Επανάσταση.
    Μύθος: Τον κρέμασε ως ανίκανο οθωμανό κρατικό υπάλληλο, που δεν μπόρεσε να σταματήσει την Επανάσταση.

    8. Η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα
    Μύθος: Το γαλάζιο και το άσπρο είναι τα χρώματα της Βαβαρίας, απ΄ όπου προερχόταν ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς του φρέσκου κράτους.

    9. Στην ορθόδοξη εκκλησία οφείλεται η επιβίωση της ελληνικής γλώσσας και συνείδησης.
    Μύθος: Η μεν γλώσσα διατηρήθηκε και εξελίχτηκε προφορικά, ενώ η ορθόδοξη εκκλησία διατήρησε γραπτή μια αραχνιασμένη, ακατανόητη και γλυκερή εκδοχή της, η δε νεοελληνική συνείδηση δημιουργήθηκε από τους διαφωτιστές, κόντρα στην εκκλησία, που απεχθανόταν λέξεις Έλληνας, Ελλάδα, ελληνικός κλπ.

    10. Η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου συμβολίζει την παντοτινή συμπόρευση κοσμικής Ελλάδας – ορθόδοξης εκκλησίας.
    Μύθος: Μέχρι το 1838 εθνική γιορτή της Ελλάδας ήταν η Πρωτοχρονιά (γιατί την 1.1.1822 είχε ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα), ενώ η 25η Μαρτίου θεσπίστηκε μόλις το 1838, επικυρώνοντας την εκκλησιαστική κυριαρχία στο νέο κράτος και την έναρξη ισχύος των παραπάνω μύθων (οι οποίοι, όπως όλοι βλέπουμε μέχρι σήμερα, είναι άκρως πετυχημένοι). 

    • ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ(ΣΧΟΛΙΟ;)
      ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ-ΥΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΑΖΟΥΣΑ ΔΥΣΗ.

      ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ “ΦΩΤΙΣΜΕΝΩΝ” ΤΟΥ ΓΑΛΙΚΟΥ “ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ”.

      ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΟΔΙΨΕΣ ΝΑΤΟ , ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

      ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΕΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ.

      ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΕΕ ΤΟΥΣ.

      ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ “ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ” ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ.

      ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥΣ.
      ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ!

      ΣΑΝ ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

      ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ.

      (ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥΣ: Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ)

      ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΔΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΑ ΜΕ ΕΞΩΦΡΕΝΗ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ, ΤΣΙΡΙΔΕΣ, ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ!

      ΠΕΣ-ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.
      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΜΙΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
      ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΕΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.

      • Έλα άρχισες τις συνωμοσιολογίες; Δεν σε βρήκε το ψεκαστικό σήμερα.
        Πάντα οι ελληναράδες ρίχνουν τις αποτυχίες τους στους Εβραίους (πάντα φταίνε), στην ΝΤΠ (νέο φρούτο εκ ρωσικής πρεσβείας), στους “ξένους” (που μας επιβουλεύονται για τα ανύπαρκτα προτερήματά μας) στο “σύστημα” (γενικά κι αόριστα) και στους “ανίκανους πολιτικούς” που οι ίδιοι ψηφίζουν.
        Τέτοιες αοριστολογίες έσπερνε και ο Χίτλερ με τις ομάδες του για να υπονομεύσει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βαϊμάρης και να σφάξει εκατομμύρια κόσμο.
        Είμαι σίγουρος πως έχεις διαβάσει τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών και νομίζεις πως είναι αυθεντικά.

    • Ολα οσα γραφεις ειναι στη φαντασια σου.Αν διαφωνεις με τονλ ” ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ”, για να σε πιστεψουμε οτι δεν εισαι βαλτος, γραψε το επιθετο σου οπως ο κ.Παπαδημητριου.Διαφορετικα παιρνεις ενα: ντου αρα λυκος γκαβος.Και μαθε πως η ανωνυμια σ`αυτες τις περιπτωσεις ειναι δειλια κι αυτο τα λεει ολα.

      • Είναι γελοία ειρωνικό να ζητάς να γράψει ο Ανώνυμος το επώνυμό του ενώ ο κ. Παπαδημητρίου επί δεκαετίες έγραφε ανώνυμα στον τοπικό τύπο με ψευδώνυμο “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”.

    • Γράψε ανώνυμε τις πηγές σου. Που τα βρήκες αυτά. Αλλοιώς είσαι ένας ελεεινός παραχαράκτης της ιστορίας.

  • Άποψη μου Ανώνυμη, όπως και τα 10 σημεία του ανώνυμου. Συμφωνώ, δειλία.

    Μηδενικής σοβαρότητας αφού τα γράφουμε ανώνυμα.

    Αλλά αφού αυτό αρέσει στο Κοζαν, ας το εκμεταλευτούμε:

    1. Ούτε οι Φιλικοί περίμεναν τέτοια εξέλιξη στην επανάσταση. Γι άλλο πήγαν και άλλο βγήκε. Αστάθμητος παράγοντας η “τρέλλα” και ο ρομαντισμός του Υψηλάντη. Αν δεν ήταν αυτός, δύσκολα θα την ξεκινούσε άλλος. Άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή. Είπαν για Πελοπόνησσο και πήγε στη Μολδοβλαχία πιστεύοντας ότι θα αναγκάσει τον Τσάρο να μπλεχτεί. Έσφαλε και το πληρωσε με τη ζωή του, του χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη που είχε την τρέλλα να μπλεχτεί. Εδώ διαφωνώ με την αγιοποίηση του Γρηγόριου Ε, γιατί και ο Υψηλάντης μπορούσε να πει ότι εφόσον ο Τσάρος δεν συμφωνεί, εγώ δε μπλέκω, αλλά προτίμησε να θυσιαστεί. Ο Γρηγόριος δεν είπε ας θυσιαστώ, 2 μήνες προσπαθούσε να βρει λύση για να μην τον κρεμάσουν και δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

    2. Ωραία, μύθος το κρυφό σχολειό, αλλά να μη μειώνεται η προσφορά του απλού κλήρου στην εκμάθηση των γραμμάτων μέσω του ψαλτηρίου, που γινόταν μέχρι να ιδρυθούν οι σχολές που λέτε, μετά τον 16ο αιώνα.

    3.Είχαν συμφωνήσει και ο Υψηλάντης για 25 Μαρτίου και λόγω Ευαγγελισμού. Μετά άλλαξε γνώμη και διέβη τον Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου, άρα δε βγήκε από το κεφάλι μας το 25 Μαρτίου, κάπου βασίζεται. Συμφωνώ ότι το εκμεταλλεύθηκε μετά η Εκκλησία, αλλά οι πρόγονοι μας θέλανε 25 Μαρτίου, τι να κάνουμε…

    4. Ορθόδοξος ήταν ο Υψηλάντης άρα όταν μιλούσε για θεία πρόνοια, τον Ορθόδοξο Θεό είχε στο μυαλό του, όχι κανέναν Τέκτονα.

    5. Συμφωνώ, αλλά η ορθοδοξία ήταν κύριος παράγοντας διάκρισης από Δυτικούς και Τούρκους και έτσι διαμορφωθήκαμε ως Νεοέλληνες, καλώς ή κακώς, δεν αλλάζει.

    6.Τα είπαμε για τον Γρηγόριο, υπάρχει και ένας άλλος νομίζω Ευγένιος που έβαλλε το χεράκι του για να κρεμαστεί.

    7. Συμφωνούμε, αλλά παρόλαυτα ο άνθρωπος μαρτύρησε γιατί ήταν εκπρόσωπος των Ελλήνων, οπότε του οφείλουμε σεβασμό, τι εναλλακτικές είχε, να φύγει και να πάει στο βουνό? ή να αφήσει να σφαγιάζονται οι Έλληνες της πόλης?

    8. Και βαυαρική έμπνευση να είναι, είναι όμορφη και ήδη μετά από 200 χρόνια πήρε το νόημα της θάλλασας και του ουρανού της Ελλάδας.

    9. Και στην εκκλησία οφείλεται η διατήρηση της γλώσσας, εκκλησία είναι και οι απλοί κληρικοί στα χωριά της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας που με την άδεια της διατηρούσαν την εκκλησιαστική ελληνική γλώσσα.

    10. Συμφωνούμε, αλλά τι να κάνουμε, αυτό επεκράτησε, έχουμε επικρατούσα θρησκεία ως δομικό στοιχείο του έθνους μας… ακούγεται πολύ οπισθοδρομικό και ανατολίτικο αλλά έτσι θέλησαν οι πρόγονοι μας….. εμείς ας το αλλάξουμε αν μπορούμε… αλλά δε μπορούμε οπότε γράφουμε στο ίντερνετ διάφορα…

    10.

    • Η επανάσταση του 1821 προετοιμάστηκε από τη Φιλική Εταιρεία και εκτελέστηκε από απλούς χωρικούς αγρότες, κλεφταρματολούς, εμπόρους, ναυτικούς, απλούς παπάδες, φιλέλληνες , διαφωτιστές κ.α. Η επίσημη εκκλησία είχε αφορίσει τον Ρήγα για τον οποίο ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄και οι συνοδικοί του είχαν αποφανθεί ότι ήταν «διεφθαρμένος τη φρένα» επειδή έγραφε: «Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του…». Κι όταν ο Ρήγας δολοφονήθηκε από τις οθωμανικές αρχές (Βελιγράδι – Ιούνιος 1798) -μεταξύ των οποίων και τρεις Δυτικομακεδόνες- τότε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων έγραφε ότι ο Ρήγας και οι σύντροφοί του «εσκόπευον να κάμουν επανάστασιν κατά του κραταιωτάτου Σουλτάνου αλλ’ ο μεγαλοδύναμος Θεός τους επαίδευσε κατά τας πράξεις των με τον θάνατον όπου τους έπρεπε».

  • Συνεχίζει τα παιδαριώδη του ο κ. Παπαδημητρίου και η αγωνία του να μας πείσει σώνει και καλά εμφανής. Διάβασε βρε άνθρωπε λίγο από Γ.Σκαρίμπα (“Το ΄21 και η αλήθεια”) και δεν χρειάζεσαι άλλον.Ή μπορείς να σταθείς δίπλα στο μέγεθος του Σκαρίμπα;

    • Εσυ ανωνυμε, μπορεις να σταθεις διπλα στον κ.Παπαδημητριου;Εσυ ανωνυμε που τραγουδας σε ντου φαλτσα μπορεις να σταθεις διπλα στον Μπαχ;

  • Η Νέα Τάξη θέλει να σβήσει από την ιστορία και από τις συνειδήσεις των λαών κάθε αγωνιστική μνήμη και κάθε ιστορικό γεγονός που αμφισβήτησε το σύστημά της και ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στις εξουσίες του κεφαλαίου.
    Η Επανάσταση του 1821 ενοχλεί ιδιαίτερα. Οι σύγχρονοι ραγιάδες δεν μπορούν να ανεχτούν το «Ελευθερία ή Θάνατος»: το μήνυμα που βελονιάζει και πυροδοτεί τη «λαϊκή ψυχή».
    Γι αυτό τα ’21 τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό διωγμό…

  • Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Γ. Καραμπελιάς πολιτικός αναλυτής, εκδότης του Περιοδκού ΑΡΔΗΝ, οικονομολόγος και ιστορικός ερευνητής. παρουσιάζει την Ορθόδοξη Χριστιανική επίδραση στο έργο του Ρήγα. Αξιοσημείωτο ότι ένας στους δέκα Φιλικούς ήταν Ορθόδοξος κληρικός, όπως γράφει και ο κ. Παπαδημητρίου.
    Από τα βιβλία του «Εκκλησία και Γένος εν Αιχμαλωσία» και «1821: Η Παλιγγενεσία»

  • Αναμενόμενα τα σχόλια των ψεκασμένων εδώ που υπερασπίζονται το παραμυθάκι της Επανάστασης η οποία στην πραγματικότητα έγινε από τους ξένους για να περιοριστεί η επέκταση τη Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη (οι Τούρκοι είχαν φτάσει μέχρι τη Βιέννη μην ξεχνάτε) και φύτεψαν στον ορθόδοξο τούρκικο πληθυσμό (οι Έλληνες είχαν πλέον βιολογικά εξαφανιστεί μετά από 400 χρόνια προσμίξεων με αλβανικά και τουρκικά φύλα) το παραμύθι της “ελευθερίας”. Η Εκκλησία τα είχε ήδη κανονίσει με τον Σουλτάνο και είχε διαφυλάξει με συμφωνίες τα συμφέροντά της και γι’ αυτό δεν ήθελε ξεσηκωμούς και επαναστάσεις. Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες προτιμούσαν οθωμανικό σαρίκι παρά παπική τιάρα. Αφού ο Σουλτάνος δεν τους πείραζε τον προτιμούσαν. Η εκκλησία ως σύστημα εξουσίας που είναι στην πραγματικότητα εχθρεύεται οποιαδήποτε ιδέα θα απελευθερώσει το ποίμνιο από την επιρροή της. Γι’ αυτό μέχρι και σήμερα εχθρεύεται ιδέες και έννοιες όπως η δημοκρατία και ο φιλελευθερισμός. Γι’ αυτό και σήμερα στα ράσα της βρίσκουν καταφύγιο δικτάτορες, καταπιεστές, απολυταρχικοί ηγέτες και στυγνοί πολιτικοί εγκληματίες. Και οι χουντικοί και οι απολογητές τους σήμερα στην εκκλησία προσφεύγουν. Η Εκκλησία είναι σύστημα εξουσίας γι’ αυτό έχει και τους δικούς της νόμους και κανόνες που για τους εκκλησιαστικούς παράγοντες υπερισχύουν των νόμων του κράτους.
    Η Εκκλησία είναι κράτος εν κράτει. Αυτή την ισχύ κράτησε και στα 400 χρόνια σκλαβιάς και μέχρι σήμερα.
    Αυτή εν ολίγοις είναι η “επανάσταση του ’21”

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.