Ο Θ. Σιόγκας μιλά στο kozan.gr κι αποκαλύπτει τις προθέσεις του για το Δήμο Κοζάνης: “Είναι πράγματι αρκετοί οι συμπολίτες μας που εδώ και καιρό με παροτρύνουν να τεθώ επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας στις επόμενες δημοτικές εκλογές”

29 Μαρτίου 2022
22:38

 

1) Κύριε Σιόγκα, στις 7 Φεβρουαρίου 2022 το kozan.gr ανέφερε για πρώτη φορά τ’ όνομά σας ως ένα από τα πρόσωπα που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο του Δήμου Κοζάνης, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Καταρχάς, πείτε μας πώς πάει αυτή η προσπάθειά σας (σε επίπεδο “ζυμώσεων”), τι σας λέει ο κόσμος αλλά και τι σας ώθησε σ’ αυτή την απόφασή σας;

Kατ’ αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη πρόσκληση.

Είναι γεγονός, ότι ο Δήμος Κοζάνης, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή για το μέλλον του. Με εκκίνηση από κάκιστη θέση, παρουσιάζει υφεσιακή κατεύθυνση σε όλους σχεδόν τους τομείς των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που πυροδοτεί έντονο προβληματισμό και συζητήσεις για το μέλλον του τόπου, με φόντο τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Καταγράφονται απόψεις και προθέσεις στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου.

Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων αποτελεί η διαπίστωση ότι θα πρέπει να επέλθουν ριζικές αναθεωρήσεις στις σκέψεις και τις δράσεις μας.

Σε ό,τι με αφορά, πρόθεση μου είναι να συνεισφέρω εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω διαχρονικά, ως στάση ζωής, από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκομαι. Ακούω και γω με προσοχή τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας και προσπαθώ να συνδιαμορφώσω μαζί τους την καλύτερη δυνατή προοπτική για την επόμενη μέρα του Δήμου μας.

Είναι πράγματι αρκετοί οι συμπολίτες μας που εδώ και καιρό με παροτρύνουν να τεθώ επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η οποιαδήποτε εξέλιξη όμως θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και ζυμώσεων που θα πάρουν σάρκα και οστά την κατάλληλη στιγμή.

2) Ανήκετε πολιτικά στο χώρο της ΝΔ. Έχετε βρεθεί ή συζητήσει με κάποια από τα πρόσωπα αυτά που γράφονται ή ακούγονται για το Δήμο Κοζάνης κι ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με εσάς; Σας προβληματίζει, που για ακόμη μια φορά, στο Δήμο Κοζάνης, σε ό,τι αφορά το χώρο της ΝΔ, υπάρχει μια πληθώρα μεμονωμένων κινήσεων, έστω και στο επίπεδο των συζητήσεων, του να ηγηθούν μια προσπάθειας κι όχι στο να συμπορευθούν, π.χ. μαζί σας; Επειδή διαχρονικά παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο με τη ΝΔ στο Δήμο Κοζάνης, που νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η κομματική “παθογένεια” και θα επιχειρήσετε να κάνετε κάτι για να την αλλάξετε;

Η κομματική ταυτότητα χωρίς να είναι αμελητέα έχει μικρή σημασία σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό που πρέπει να είναι κυρίαρχο σ’ αυτή την περίπτωση, είναι να διαμορφωθούν εκείνες οι κοινωνικές συμμαχίες και οι κατάλληλες προγραμματικές θέσεις, που θα οδηγήσουν τον τόπο και τους ανθρώπους του μπροστά.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και δείγμα υγιούς κοινωνίας το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας επιθυμούν να εμπλακούν και να προσφέρουν στα δημοτικά πράγματα. Αυτό εξάλλου είναι χρέος όλων μας, να μη μένουμε απαθείς σε ότι συμβαίνει γύρω μας και να είμαστε ενεργοί ως πολίτες.

Θα μπορούσαμε ωστόσο να πούμε ότι η κουλτούρα συνεργασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Έχει όμως να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου. Συνεπώς την έλλειψή της δεν θα την περιέγραφα ως κομματική ‘’παθογένεια’’ αλλά ως κοινωνική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή μας, έχουμε δει πλείστες όσες μεμονωμένες κινήσεις, υποψηφίων προερχομένων από όλους τους κομματικούς χώρους.

Όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η συμπόρευση και η συνεργασία στη βάση κοινών αρχών και αξιών, είναι ο θεμελιώδης κανόνας για την πρόοδο και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όντας ανοιχτός σε κάθε συζήτηση με όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες, προτάσσω πάντοτε τη συλλογικότητα έναντι του ατομικισμού.

3) Αν δεν καταφέρετε να πείσετε όλους τους “γαλάζιους”, φερόμενους ως, ενδιαφερόμενους, σε μια κοινή προσπάθεια, στην οποία μπορείτε να βρίσκεστε, εσείς, στο “τιμόνι”, τι θα πράξετε; Θα συνεχίσετε στο στίβο της διεκδίκησης ή θα αποσύρετε το ενδιαφέρον σας; Είστε διατεθειμένος να κάνετε ένα βήμα πίσω αν κάποιο πρόσωπο το οποίο ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο σας ζητήσει να ηγηθεί εκείνος/η ενός ψηφοδελτίου, προτείνοντάς σας να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (μαζί τους/της) ή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο έστω κι ως συζήτηση;

Σας είπα και στην προηγούμενη ερώτησή σας ότι το ζητούμενο είναι να βρίσκουμε κάθε φορά εκείνα τα πράγματα που μας ενώνουν και να ξεπερνάμε όσα μας χωρίζουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ποιες είναι οι θέσεις και οι δυνατότητες του καθενός από μας.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στις κοινωνικές διεργασίες και να αφουγκραζόμαστε τις κοινωνικές επιταγές.

Την ερώτησή σας θα μπορέσει κάποιος να την απαντήσει αφού λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω. Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση την παρούσα χρονική στιγμή.

4) Μιας και μιλάμε για το Δήμο Κοζάνης, πώς βλέπετε τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της σημερινής Δημοτικής Αρχής;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η περιοχή μας βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά με ορατά πλέον τα αποτελέσματα πληθυσμιακής και οικονομικής συρρίκνωσης. Όμως εδώ, και πολλά χρόνια ηχούσαν προειδοποιητικά καμπανάκια και έγιναν εν πολλοίς γνωστές οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας. Οφείλαμε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας.

Η Δημοτική Αρχή έχει υστερήσει σημαντικά σε κατάθεση ιδεών, ανάληψη πρωτοβουλιών και αντίστοιχων δράσεων σε σημαντικούς για την ανάπτυξη τομείς, όπως οι υποδομές για προσέλκυση επενδύσεων, ο πολιτισμός, ο τουρισμός ή/και ο αγροδιατροφικός τομέας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν δημιουργηθεί ακόμη και αυτή την ώρα οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να ξεφύγουμε από το σπιράλ ύφεσης και να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην αποτελεσματικότητα και τις προθέσεις των παρατάξεων που συνδιοικούν στον Δήμο, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του τόπου. Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις των συνδιοικούντων και η ανεξαρτητοποίηση πολλών Δημοτικών Συμβούλων επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς των πολιτών.

5) Στην περίπτωση που είστε υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης, σε ποιους τομείς θα εστιάσετε το προεκλογικό σας πρόγραμμα και λόγο; Δηλαδή σε ποιους τομείς θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα;

Κεντρική ιδέα και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση της εποχής που διανύουμε, θα πρέπει να είναι να μετατραπούν σε ευκαιρία ανάπτυξης, οι δυσμενείς επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης για τον Δήμο μας.

Αναμφίβολα οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η δράση μας, αφορούν την επιτάχυνση δημιουργίας και αξιοποίησης υποδομών για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, την αξιοποίηση του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Είναι σημαντικό όλα τα παραπάνω να γίνουνε με τεχνοκρατική αντίληψη, επαρκή τεκμηρίωση και διεκδικητικό πνεύμα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας.

Eίναι αυτονόητο ότι η εξειδίκευση των δράσεων θα πρέπει να γίνει μετά από καταγραφή και ενσωμάτωση των απόψεων όλων των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, στη διαδικασία κατάρτισης ενός προγράμματος δράσης, η κοινωνία να είναι παρούσα και συμμετέχουσα και όχι θλιβερός θεατής στις βουλές λίγων.

kozan.gr

8 σχόλια

  • Η Κοζάνη σε λίγο καιρό θα καταντήσει να έχει 5 μόνιμους κατοίκους και 15 υποψήφιους δημάρχους. Είδατε όμως τι κάνει η διακυβέρνηση της τωρινής δημοτικής αρχής; Έχει βάλει τον πήχη τόσο χαμηλά

  • Όποιος νάνε ας βγει αρκεί να μην βάλει ξανά ο ανίκανος ο μουτος η Κοζάνη έχει μείνει 30 χρόνια πίσω την ριμάξανε.

  • Μακράν ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ στην περιοχή μας. Μετά απο χρόνια, ίσως μια πολύ καλή πρόταση για το Δήμο Κοζάνης ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. Μη επαγγελματίας πολιτικός με σαφή όμως πολιτική σκέψη και ορθότητα δημόσιου λόγου. Ο κόσμος βαρέθηκε τους ντόπιους “επαγγελματίες” αυτοδιοικητικούς, τις “τουρλού” παρατάξεις και τις “ανεξάρτητες” υποψηφιότητες – λες και ζούμε σε άλλο τόπο και δεν ξέρουμε ποιος και ποια σημαία ανέμιζε (εκ του ασφαλούς βεβαίως βεβαίως)… Μακάρι να στηριχτεί η προσπάθεια του. Ζούμε ιστορικές στιγμές ως περιοχή. Ας δώσουμε χώρο σε κάτι νέο, μήπως και αλλάξει κάτι…

  • Το βιογραφικό του κυρίου;
    Πάντως η τοποθέτηση συνολικά με γλώσσα επεξεργασμενη και ταυτόχρονα τυποποιημένη στον τομέα…

  • Βούτυρο στο ψωμί της Νούλας αυτές οι “γαλαζιες” υποψηφιοτητες. Αλλά αυτό θέλουν κάποιοι “γαλάζιοι” βουλευτές και προμοτάρουν τέτοιες υποψηφιότητες

  • Όλοι αυτοί που τίθενται επικεφαλής συνδυασμών, από τους πολιτιστικούς συλλόγους μέχρι την πρωθυπουργία, εννοείται και στον Δήμο Κοζάνης …τους ζητάει ο λαός!

    Λαέ, το ξέρεις αυτό;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.