Μητσοτάκης: Αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% – Με λιγνίτη ως το 2028 η «Πτολεμαΐδα 5»

6 Απριλίου 2022
14:53

Αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Άγιο Δημήτριο εφόσον χρειαστεί, αλλά και διατήρηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 σε λειτουργία με το συγκεκριμένο καύσιμο έως το 2028 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

Ο πρωθυπουργός εμμένοντας στην θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη προώθηση της απολιγνιτοποίησης χαρακτήρισε ως μύθους τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης περί της βίαιης απολιγνιτοποίησης και περί του πάντα διαθέσιμου και φθηνού λιγνίτη σημειώνοντας ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να καταστεί ο λιγνίτης φθηνότερος απλό το φυσικό αέριο ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζει να είναι ακριβότερος απλό τις ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όσα χρόνια κυβερνούσε μείωσε τη χρήση του λιγνίτη στο 50%. Μάλιστα χαρακτήρισε υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις περιοχές που είναι υπό απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας οτι δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία της οικονομίας και της κοινωνίας των περιοχών για μια προδιαγεγραμμένη σωστή και επιβεβλημένη πορεία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις των ΕΣΕΚ και υιοθέτηση ενδιάμεσων λύσεων εδώ προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια. Η πολιτική μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό προσανατολισμό. Οι όποιες μικρές παρεμβάσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την μετάβαση. Την επόμενη διετία θα αυξήσουμε κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη ενώ η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 θα παραμείνει λιγνιτική έως το 2028. Θα αξιολογηθεί τι θα γίνει με Μελίτη και τον Άγιο Δημήτριο 5 κατέληξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ποτισμένο η αλλαγή στο ΕΣΕΚ δεν θα καθυστερήσει το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών.

www.worldenergynews.gr

32 σχόλια

  • Νεκροθάφτης της Δυτικής Μακεδονίας. Νεκροθάφτης της ΔΕΗ. Σαν τον πατέρα του τον νεκροθάφτη της ΑΕΒΑΛ.
    Κουφάρια μόνο. Και ανέργους. Αυτό αφήνουν οικογενειακώς.
    Και εσείς από κάτω τους χειροκροτάτε. Πρόβατα.

    • Εγώ πάντως θα πω πως για άλλη μια φορά φάνηκε πως δεν υπήρχε σχέδιο εξ αρχής όπως λέγαμε και κάποιοι που δεν είμαστε τσυριζα… δεν ξέρω αν σε κάλυψα

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε αδιέξοδο εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και αναγκάστηκε να υποχωρήσει προσωρινά, επιστρέφοντας στη σιγουριά του λιγνίτη. Όχι για πολύ όμως γιατί οι μεγαλοκαρχαρίες διψούν για μεγιστοποίηση των κερδών τους χωρίς να ξοδεύουν δεκάρα σε εργατικά μεροκάματα. Οι συγκυρίες μπορεί να τους φρέναραν προσωρινά, όμως ο απότερος σκοπός τους εξακολουθεί να υφίσταται.

    • Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού…Άλλες αποφάσεις πριν δυο χρόνια – εν καιρώ ειρήνης – άλλες σήμερα, εν καιρώ πολέμου. Προσαρμογή στο υπο διαμόρφωση διεθνές περιβάλλον λέγεται και είναι γνώρισμα πολιτικών με αισθητήριο και επίγνωση των καταστάσεων…

      • Πσσσσσ μεγαλε εαν έλεγες και εκείνο το ωραίο με την Προσλαμβάνουσα θα μας έστελνες μετεξεταστέους για Σεπτέμβρη

  • Μην κόπτεσαι και πολύ τριημεράκια μου
    έτσι κι αλλιώς το 2028 δεν θα είσαι κυβέρνηση ευτυχώς για εμάς δηλαδή , μάλλον σε βλέπω να πηγαίνεις στο Βολταίρο να πηγαινεις να την αράζεις κατά πάσα πιθανότητα με λεφτά του ελληνικού λαού πάλι αλλά δεν πειράζει χαλάλι αμα ειναι να φύγεις να σου δώσουμε κάτι παραπάνω τόσα και τόσα μας φέσωσες τουλάχιστον τώρα θα ειναι για καλο σκοπο θα σε ξεφορτωθούμε χαχαχα!

    • Όλα καλά Γιωργακη μου ? Το έβγαλες το μεροκάματο ? Θα σου φέρουμε πετσέτες να σκουπίζεις τον ιδρώτα σου από την πολλή κούραση .
      Χαχαχαχχα

  • Επιτέλους και κάτι θετικό, μέσα σέ όλη την κακή κατάσταση που βιώνουμε όλοι, τό τελευταίο διάστημα. Τό ότι ό κύριος πρωθυπουργός της Ελλάδας κατάλαβε έστω και κάπως αργοπορημενα την λάθος απόφαση του για την κατάργηση του λιγνίτη όχι τό 2028 αλλά τό 2023 δείχνει κάτι, εύχομαι και ελπίζω και η δίκαια μετάβαση για την περιοχή μας, νά γίνει πλέον με αργά και σταθερά βήματα, νά αποκλειστούν οι καιροσκόποι και οι τσαρλατάνοι.

  • Το 1987 είχε τον Μάρτιο με πολλές παγωνιές και το καλοκαίρι έκανε τον χειρότερο καύσωνα με πάρα πολλούς νεκρούς. Τότε βέβαια δεν είχε το κάθε σπίτι κλιματιστικό. Φέτος ο Μάρτιος ήταν παρόμοιος. Εάν κάνει και παρόμοιο καύσωνα, τότε το ρεύμα δεν θα φτάσει στο ελάχιστο με την λειτουργία των κλιματιστικών. Τότε θα σε δω Κούλη με τι θα κάνεις με τους ιδρωμένους πισινούς των Αθηναίων.

  • τωρα ο λιγνιτης δεν ειναι ρυπογονος;ειδες τι κανει η αναγκη;οταν καποιοι τα ελεγαν αυτα λοιδωρηθηκαν απο καποιους υπερασπιστες του κουλη

      • Τον Δεκέμβριο και το. Γενάρη και πιο παλιά δεν είχαμε πόλεμο ακόμα. Άστο δεν περνάει το ψευτοαλλοθι αυτό που πάει να κρυφτεί τώρα ο νεκροθάφτης της χώρας μας.

        Τα μάζεψε απλώς άρον άρον γιατί κατάλαβε τι έρχεται στην κάλπη και επανέρχεται σε αυτά που φώναζε η πλειοψηφία της περιοχής από το 2019 ακόμη

    • Όχι ..Για να αλλάξει η ρήτρα πρέπει να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο ο τρόπος συμμετοχής του φυσικού αερίου. Που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

      • Όχι! Για να καταργηθεί η Ρήτρα, θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να αποφασίσει να βγάλει την Ενέργεια από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αλλά δεν θα το κάνει ποτέ, γιατί θα δυσαρεστήσει όλους όσους πλουτίζουν απ’ αυτήν!

  • Υφιστάμεθα τις συνέπειες της δράσης μιας συμμορίας.
    ΡΑΕ, Αρχή Ανταγωνισμού βάζουν πλάτη στην χρηματιστηριακη χειραφέτηση της τιμής της κιλοβατώρας κι η κυβέρνηση παριστάνει την ανήξερη…
    Το χειρότερο όμως φοβάμαι πως είναι ότι δεν αντιλμβανονται ότι οδηγούν σε αργό θάνατο μια ολόκληρη κοινωνία…

  • Ειπα και γω πως επιτελους εχουμε εναν πρωθυπουργο που σπαει αυγα,αλλα εκανα λαθος.Γιατι κ πρωθυπουργε δινεις παρατασεις;εμας που ειμαστε εναντιον του λιγνιτη και ειμαστε πολλοι, γιατι δε μας σκεφτηκες;Δεν ξαναψηφιζω Ν.Δ.για τα πισω μπρος.Θελουμε και ενεις να αναπνευσουμε καθαρο αερα.Γιατι μας το στερεις;

  • Πήρε τη σωστή απόφαση. Οι συγκυρίες τον οδήγησαν. Άλλαξαν τα δεδομένα. Πρωθυπουργέ να συνδεθούν άμεσα τα φωτοβολταϊκά των ιδιωτών.το καλοκαίρι να είσαι έτοιμος με τον καύσωνα.

  • ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙΣΕ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Η ΝΔ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.