Ανοιχτή επιστολή μικροεπιχειρηματία της Δυτικής Μακεδονίας στο kozan.gr με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού

7 Απριλίου 2022
12:14

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Χθες επισκεφτήκατε τη Δυτική Μακεδονία για να εγκαινιάσετε το φωτοβολταϊκό πάρκο στα Λιβερά του Ομίλου “Ελληνικά Πετρέλαια”.

Όχι, η επιστολή μου δεν αφορά το πάρκο ούτε είναι διαμαρτυρία για το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και τέτοιου είδους θέματα. Έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και ήδη προχωρήσατε στην εγκαινίαση του έργου με κάθε επισημότητα. Τουλάχιστον θα ήταν αφελής μια τέτοια τοποθέτηση αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Δυστυχώς όμως ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε οι Υπουργοί ούτε οι παρατρεχάμενοι σας ενημέρωσαν για ένα πολύ σοβαρό θέμα αναπτυξιακής μορφής που αφορά πολλές επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα:

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδης υπέγραψε στις 10-3-2022 την απόφαση αποδοχής και έγκρισης των Πρακτικών της Επιτροπής Αξιολόγησης για τη Δράση 03.1.1.01 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών ή/και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας/Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» (Ημερομηνία απόφασης και ανάρτησης στη Διαύγεια 10-3-2022).

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση ο Περιφερειάρχης αποφασίζει :

1. Την αποδοχή 88 αιτήσεων χρηματοδότησης (πράξεων) που εγκρίθηκαν

2. Την απόρριψη 28 αιτήσεων χρηματοδότησης (πράξεων), που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα υπαγωγής στη Δράση κατόπιν της αξιολόγησης, διότι είτε δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις ή/και έχουν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά ένταξης.
3. Την απόρριψη 524 αιτήσεων χρηματοδότησης (πράξεων), που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα υπαγωγής στη Δράση, λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου Π/Υ της Δράσης.

Δηλαδή κ. Πρωθυπουργέ, από τα 640 επενδυτικά σχέδια μικρών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση τα 88 (14% περίπου) και τα υπόλοιπα 524 δεν θα χρηματοδοτηθούν όχι διότι υπάρχουν λάθη, ατέλειες ή δεν είναι επιλέξιμα αλλά διότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια (82%).

Και όλοι εμείς οι μικροί επιχειρηματίες ρωτάμε :

– Έτσι κάπως θα είναι ο πακτωλός των χρημάτων που ετοιμάζεται και που διαλαλούν όλοι;

– Γιατί ενώ δεν είχε τα κονδύλια η Περιφέρεια ξεσήκωσε τους επιχειρηματίες και έκαναν και έξοδα σε πολύ δύσκολες εποχές και εν μέσω πανδημίας;

– Γιατί ενώ μας επισκέφτηκαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και άλλοι δεν τέθηκε το θέμα να βρεθούν τα χρήματα και να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια;

– Οι τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την υλοποίηση δεν σας ενδιαφέρουν και αναζητούμε αλλού λύσεις;

– Τόσο ασήμαντο είναι το θέμα να υλοποιηθούν επιπλέον 524 επενδυτικά σχέδια που θα αναζωογονήσουν την αγορά, θα κινήσουν επιπλέον κεφάλαια και θα δώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στην τόσο υποβαθμισμένη Περιφέρειά μας;

Όχι, μην ρωτάτε ούτε τον Περιφερειάρχη ούτε τους Υπουργούς. Η απάντησή τους θα είναι ή ότι δεν γίνεται ή ότι να υποβληθούν εκ νέου στη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή μετά από δυο-τρία χρόνια, όταν πλέον δεν θα έχουν καμία σημασία για τις επιχειρήσεις.

Οι 524 επιχειρηματίες των οποίων εγκρίθηκαν τα επενδυτικά σχέδια και δεν χρηματοδοτούνται λόγω …..εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων (!!!!) σας προτείνουν να αποδείξετε ότι εκεί που σταματά η ανικανότητα των διαχειριστών-πολιτικών ξεκινά η δική σας αποφασιστικότητα και με εντολή σας να ψάξουν να βρουν τα χρήματα……

Περιμένουμε την ανακοίνωσή σας.

Με εκτίμηση

Μικροεπιχειρηματίας Δυτικής Μακεδονίας

18 σχόλια

  • Εδώ δε μας δίνουν τα 1800 ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης ρευστότητας covid εδώ και δύο χρόνια, μακάρι να βρεθεί λύση και γι’αυτό.

    • Όλο κλάψα και μιζέρια! Για δουλειά, για εργασία για ανάπτυξη, για καινοτομία δεν μιλάει κανένας. Εντάξει οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιολογούνται είναι τακτοποιημένοι, βολεμένοι όπως λένε μερικοί αλλά να ακούς και από τον ιδιωτικό τομέα γκρίνια μιζέρια και επιδοματική πολιτική… εεε!!! αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι η κοινωνία αυτή έφτασε στο τέλος της.
      – Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.

  • Ειλικρινά τωρα, πιστεύεις φίλε μικροεπιχειρηματία ότι θα διαβασει την επιστολή σου κάποιος αρμόδιος;
    Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις, αλλά στις εκλογές πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι θα βγουν..

  • Πες τα χρυσόστομε! Ποτέ ξανά Κασαπίδη που μας τελείωσε οικονομικά ταΐζοντας με κάθε τρόπο τα δικά του παιδιά! Θες σαρανταρια , θες αναθέσεις σε ΜΜΕ άλλων περιφερειών ξεχνώντας πως εινσι περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, θες επιλεκτική διαχείριση και στο εν λόγω προγραμμα ;; Όπου και να τον πιάσεις ζημιά στους επιχειρηματίες του τοπου μας. Αν τον στηρίξει ξανά η ΝΔ θα εγκληματήσει !
    Θελουμε περιφερειάρχη κ. Μητσοτάκη που να καταλαβαίνει τους επιχειρηματίες και αυτό μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ εάν είναι και ο ίδιος επιχειρηματίας. Φτάνει με τους άσχετους του πολιτικού κομματικού σωλήνα. Ο τόπος μας τελειώνει !!

    • Το νέο σχήμα για την Περιφέρεια είναι γνωστό…περιφερειάρχης Αμανατίδης μαζί του Μαλούτας , Σημανδράκος και Μητλιάγκας.

  • Συγχαρητήρια για την επιστολή σας. Δεν αναμένουμε βέβαια ν’ αντιδράσει ο αποδέκτης της, αναμένουμε ίσως να ξυπνήσει η κοινωνία από τον βαθύ λήθαργο και να διώξει όλους τους ανάξιους…

  • Αμα δεν εισαι Γκρουεζας εκλεκτος του μπλε θιασου δεν παιρνεις φραγκο! Δεν ειναι βοας δεν ειναι κροταλιας ειναι το επιτελικο κρατος Κουλισταν.

  • Όταν ψηφίσατε, ακούσατε τον Κυριάκο να λέει ότι θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τον πιστέψατε. Βέβαια, σας ξέφυγε μια λεπτομέρεια. Όταν ο Μητσοτάκης μιλάει για επιχειρηματίες, εννοεί αυτούς και σαν κι αυτούς που έκαναν χθες εγκαίνια. Δεν εννοεί τον ψιλικατζή καο τον κουρέα της γειτονιάς μας. Ας προσέχατε. Άλλη φορά να ξέρετε τι ακούτε. Να μην ακούτε αυτά που θέλετε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.