Business coaching (1) – Επιχειρηματίας, αυτός ο ήρωας! (Γράφει ο Νέστορας Ι. Κολοβός)

8 Απριλίου 2022
08:51
Κανένα σχόλιο

 

Στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε, είναι σίγουρο ότι κάποιες επιχειρήσεις θα είναι βιώσιμες και κάποιες πολύ κερδοφόρες. Οι περισσότερες όμως θα αναγκαστούν να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ άλλες να τεθούν εκτός αγοράς.

Ποιες όμως είναι οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν; Είναι οι επιχειρήσεις των οποίων οι επιχειρηματίες ενήργησαν γρήγορα, προέβλεψαν τάσεις, πρόλαβαν καταστάσεις, είδαν ευκαιρίες, αξιοποίησαν ευκαιρίες, αναδιοργάνωσαν τις επιχειρήσεις τους, τις προσάρμοσαν στην πραγματικότητα και προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που ζητάει ο καταναλωτής, σε λογικές τιμές. Όπως διαπιστώνετε, όλα τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση με τον επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας, βλέπει, ο επιχειρηματίας σκέφτεται, ο επιχειρηματίας αποφασίζει, ο επιχειρηματίας αντιδρά, ο επιχειρηματίας αποκρίνεται, ο επιχειρηματίας ενεργεί και η επιχείρηση επιτυγχάνει αποτελέσματα.

Ποιος όμως είναι αυτός ο επιχειρηματίας; Είναι αυτός που ενημερώνεται, αυτός που εκπαιδεύεται, αυτός που αναπτύσσει δεξιότητες, που αποκτάει συνεχώς εμπειρίες, που διαθέτει ψυχικές αρετές, ψυχικές αντοχές, επιχειρηματικό σχέδιο και στρατηγική.

Ενδεχομένως πολλοί φίλοι επιχειρηματίες να δυσφορήσουν ή να διαφωνήσουν. Οι περισσότεροι σίγουρα θα ψάξουν για δικαιολογίες για τα άσχημα αποτελέσματά τους. Αυτή όμως είναι η αγορά. Δεν συγχωρεί ολιγωρίες, δεν συγχωρεί λάθη, δεν συγχωρεί αβλεψίες, δεν χαϊδεύει αυτιά, δεν δέχεται δικαιολογίες. Η αγορά είναι αμείλικτη, είναι σκληρή, είναι στίβος μάχης. Στην αγορά παλεύεις καθημερινά, λεπτό προς λεπτό, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα.

Μακάρι να χωρούσαν όλοι στην αγορά. Αλλά δεν χωρούν όλοι στην αγορά. Δεν τους δέχεται όλους η αγορά. Δεν ευνοεί κανέναν η αγορά. Δεν αμείβει όλους το ίδιο η αγορά. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν είναι όλοι επιχειρηματίες ίδιοι. Άλλος αποδίδει καλύτερα και άλλος λιγότερο καλά. Στην αγορά θα επιβιώσουν οι πιο ενημερωμένοι, οι πιο εκπαιδευμένοι, οι πιο ευέλικτοι, οι πιο ευπροσάρμοστοι, οι πιο τολμηροί, οι πιο ανθεκτικοί. Αυτοί που έχουν γνώσεις επιχειρηματικότητας, αυτοί που ξέρουν γιατί βρίσκονται στην αγορά και αυτοί που κάνουν οτιδήποτε για να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους.

Αυτά δεν γράφονται για να απογοητευτούν ή να χάσουν την αισιοδοξία τους κάποιοι επιχειρηματίες. Ίσα ίσα, γράφονται για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι σημασία δεν έχουν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, αλλά το πως αυτοί αντιδρούν, πως ανταποκρίνονται και πως αντιμετωπίζουν αυτές τις συνθήκες. Η οικονομία κάνει κύκλους και η αγορά κάνει κύκλους. Δεν έχει σημασία πόσα δάνεια θα πάρεις, ούτε πόσο τζίρο θα κάνεις, ούτε πόσα υποκαταστήματα θα έχεις στην αγορά, ούτε πόσο παραγωγικός θα είσαι. Σημασία έχει να είσαι αποτελεσματικός. Να είσαι βιώσιμος. Να είσαι κερδοφόρος. Η αγορά έχει κανόνες, έχει αρχές και έχει και άγραφους νόμους. Όποιοι τους γνωρίζουν και τους ακολουθούν, επιτυγχάνουν.

Κανόνας πρώτος. Μάθε τα βασικά! Αυτά που το 80% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν και γι αυτό αποτυγχάνουν στην πρώτη πενταετία. Ποια είναι αυτά τα βασικά;

Μάθε τη φιλοσοφία και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Μάθε ποια είναι η σωστή οπτική για να δεις την αγορά. Μάθε για ποιο λόγο έχεις επιχείρηση. Μάθε τι σημαίνει επιχείρηση και τι ακριβώς κάνει η επιχείρηση. Μάθε τον σκοπό της επιχείρησης. Μάθε τι σημαίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μάθε ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στην επιχείρηση. Μάθε ποιο είναι το πιο σημαντικό ενεργητικό της επιχείρησης. Μάθε τι είναι επιχειρηματική ικανότητα και πως να βελτιώσεις την επιχειρηματική σου ικανότητα. Μάθε ποιες είναι οι δύο βασικές λειτουργίες της επιχείρησης, που αν κάποια από τις δύο δεν αποδίδει, καταδικάζει την επιχείρηση σε χρεοκοπία. Μάθε για ποιους λόγους οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν και για ποιους αποτυγχάνουν. Μάθε πως να βάζεις προτεραιότητες στις δουλειές σου και να κερδίζεις χρόνο. Μάθε πως να βάζεις στόχους και να τους επιτυγχάνεις. Μάθε πως μοιράζεται ο τζίρος της αγοράς και ποιες επιχειρήσεις παίρνουν την μερίδα του λέοντος. Μάθε πώς θα κάνεις την επιχείρησή σου βιώσιμη και κερδοφόρα.

Όλα τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά στον επιχειρηματία. Είναι διαπιστώσεις από τη λειτουργία της αγοράς. Είναι διαπιστώσεις από τη λειτουργία και την απόδοση των επιχειρήσεων. Είναι διαπιστώσεις για τη νοοτροπία των περισσότερων επιχειρηματιών. Είναι διαπιστώσεις από την 40χρονη εμπειρία εργασίας μου σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα. Είναι διαπιστώσεις από σεμινάρια και διαλέξεις μου σε Επιμελητήρια και επιχειρηματίες. Είναι τα βασικά που διδάσκονται στους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις της Αμερικής.

Και κάτι τελευταίο. Ενώ όλα τα επαγγέλματα προϋποθέτουν και απαιτούν κάποια σχετική εκπαίδευση ή πτυχίο, το να δημιουργήσεις επιχείρηση και να είσαι επιχειρηματίας δεν απαιτεί και δεν προϋποθέτει καμιά εκπαίδευση και κανένα πτυχίο. Και όμως αυτοί οι άνθρωποι, οι επιχειρηματίες, δανείζονται, τολμούν, ρισκάρουν, διακινούν τεράστια οικονομικά κεφάλαια και δεν έχουν καμιά εκπαίδευση. Και όταν μιλάμε για εκπαίδευση, δεν μιλάμε για οικονομικά ή λογιστικά, αλλά για εκπαίδευση επάνω στην επιχειρηματικότητα.

Ενημερώσου! Μάθε! Ρώτα!

Νέστορας Ι. Κολοβός

Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ

Πτυχιούχος Οργάνωσης

& Διοίκησης Επιχειρήσεων

Business & Life Coach

info@kozani.net

6973225228