O Γ. Μητλιάγκας γράφει για τον Λευκοπηγιώτη Λάζαρο Φλώρο που έφυγε από τη ζωή

12 Απριλίου 2022
18:55
Κανένα σχόλιο
Ο Λευκοπηγιώτης ξάδερφος Λαζαρος Φλωρος του Δημητρίου και της Πανάγιως έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Από μικρός ήταν ένα δραστήριο , ικανό και ανήσυχο άτομο. Παρ’ ότι με περνούσε δυο χρόνια , λόγω της συγγενικής μας σχέσης και τη συμπάθεια που είχαμε μεταξύ μας , από πιτσιρικάδες βοσκούσαμε μαζί τα κατσίκια και ‘σύναγωνιζόμασταν ποιος θα κάνει τα καλύτερα «βετούλια».
Τα καλοκαίρια τα βγάζαμε για το βουνό στις 4.30-5 η ώρα το πρωί (πάντα πριν βγει ο ήλιος) κι αφού σμίγαμε τα δυο κοπαδάκια πολλές φορές τα πηγαίναμε για βοσκή σ ένα απαγορευμένο βοσκότοπο του διπλανού χωριού της Ροδιανής , στα «Ρόγκια» όπου είχε καλή βοσκή με «γάβρο», με κίνδυνο να μας βρει ο «Ντραγάτης» της Ροδιανης Μανακίτσας ή ο Ζάχος με τις σχετικές συνέπειες. Σήμερα που έμαθα για το θάνατο του, θυμήθηκα ένα σοβαρό περιστατικό που αντιμετωπίσαμε οι δυο μας , που παρά λίγο θα μας κόστιζε την ίδια τη ζωή μας: Ήταν το 1958 ή 1959 ,τη μέρα του Αγίου πνεύματος-«γαλατόπητες»οπως λέμε τη γιορτή αυτή στην περιοχή μας, όταν κατα τις 9-10 ώρα πρωινή κατεβάζαμε για το χωριό τα βετούλια απ τα «Ρόγκια» .
Τη στιγμή που φτάσαμε στην «Καψάλη» και έτρεχαν μπροστά τα διψασμένα για νερό κατσίκια για την πηγή της «μάνας», ξαφνικά ακούσαμε «μπαμ-μπουμ» σαν να χτυπούσαν τενεκέδες ..! Χωρίς να σκεφτούμε τίποτα και να σταματήσουμε καθόλου , τρέχοντας πίσω από τα κατσίκια , όταν φτάσαμε στην κατηφόρα του «Πύργου» , όπου είναι σήμερα η εκκλησία του προφήτη Ηλία , αντιληφθήκαμε να σφυρίζουν βζν-Βζν περνώντας δίπλα μας σφαίρες , από άσκηση βολής που έκαναν στην πλαγιά του Πύργου σημαδεύοντας τους τενεκεδένιους στόχους άνδρες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής-ΤΕΑ…(καταργήθηκαν μετά τη μεταπολίτευση 1974) Απο επιπολαιότητα των υπευθύνων δεν είχαμε ειδοποιηθεί για την άσκηση-βολή κι από τύχη δεν κόπηκε τότε πολύ πρόωρα το νήμα της ζωής μας..!
Ο Λάζαρος όταν μεγάλωσε δημιούργησε μια αξιόλογη οικογένεια , εργάστηκε στη ΔΕΗ σαν οδηγός λεωφορείου μεταφέροντας το προσωπικό στους ΑΗΣ και στα ορυχεία της ΔΕΗ απ όπου συνταξιοδοτήθηκε. Εύχομαι στην οικογένεια στα αδέρφια και στους συγγενείς και φίλους του να τον θυμούνται στις καλύτερες του στιγμές που έζησαν μαζί του..!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.