«Το βιβλίο αποτελεί ένα παράθυρο στο κόσμο της φαντασίας, είναι η ‘’παλέτα’’ του αναγνώστη»   (Συνέντευξη της Αρχοντίας Σπαχίδου για το βιβλίο «Η πριγκίπισσα Νευρωνία και ο μαγικός καθρέφτης»)

13 Απριλίου 2022
13:47

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παρέμβαση το πρώτο βιβλίο της Αρχοντίας Σπαχίδου με τίτλο: «Η πριγκίπισσα Νευρωνία και ο μαγικός καθρέφτης». Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο με πρωταγωνίστρια την γκρινιάρα πριγκίπισσα Νευρώνια, που καταλήγει να βλέπει με μια πιο αισιόδοξη ματιά τα πράγματα δίνοντας ένα σημαντικό μάθημα στα παιδιά.

  • Η Νευρωνία, η πρωταγωνίστρια του πρώτου σας παραμυθιού, άλλαξε στάση ζωής με τη βοήθεια ενός καθρέφτη. Τι συμβολίζει ο καθρέφτης και τι το «μαγικό» επέφερε;

 

Ο καθρέφτης στον κόσμο της Νευρωνίας αποτελεί ένα παράθυρο σε μια εσωτερική πραγματικότητα. Δίνει τη δυνατότητα στην πρωταγωνίστρια να ανακαλύψει ένα διαφορετικό εαυτό που έκρυβε μέσα της ο οποίος δια αυτού του μαγικού παράθυρου βρήκε επιτέλους τρόπο διαφυγής στον πραγματικό κόσμο. Με αυτό το μέσο καταφέρνει να έρθει στην επιφάνεια μια πληθώρα νέων  συναισθημάτων τα οποία οδηγούν σε μια διαφορετική θετική στάση ζωής.

  • Η μητρότητα σας επηρέασε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου; Υπάρχει κάποιο περιστατικό που να σας ενέπνευσε για τη δημιουργία της Νευρωνίας;

 

Η μητρότητα αποτέλεσε ένα απρόσμενα ενδιαφέρον κίνητρο ώστε η λογοτεχνική μου ενασχόληση να στραφεί προς το παιδικό βιβλίο και τη συγγραφή με ομοιοκαταληξία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο περιστατικό που να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία αυτού του χαρακτήρα αλλά συγκερασμός βιωματικών καταστάσεων. Η καθημερινή αλληλεπίδραση με την οικογένεια αποτελεί καθημερινή πρόκληση για όλα τα μέλη μιας οικογένειας με διάφορες καταστάσεις που οδηγούν σε αναπάντεχες εξελίξεις. Θεωρώ πως πολλοί γονείς ταυτίζονται με αυτή την καθημερινότητα.

  • Πώς μπορεί ένα βιβλίο να βοηθήσει στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης ενός παιδιού;

 

Προσωπικά πιστεύω πως το βιβλίο αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο της φαντασίας. Αν θεωρήσουμε τη φαντασία έναν λευκό καμβά, τότε το βιβλίο αποτελεί την παλέτα του αναγνώστη. Μας προκαλεί να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε , να νιώσουμε ακόμη και να πράξουμε. Αποτελεί σπουδαίο αρωγό στη διαμόρφωση όχι μόνο της παιδικής προσωπικότητας αλλά και του ενήλικα.

  • Ως μητέρα, ποια άλλα παιδικά βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε στα παιδιά σας; Με ποια κριτήρια επιλέγετε ένα παιδικό βιβλίο;

Συνήθως επιλέγω παραμύθια που καταπιάνονται με θέματα που μπορεί να απασχολούν τα παιδιά ή θέματα που θα ήθελα να θίξω και βρίσκω την κατάλληλη αφορμή με ένα καλό βιβλίο. Εφόσον βρω το θέμα , έπειτα θα κοιτάξω τον τρόπο γραφής ώστε να είναι κατανοητό και τελικά την εικονογράφηση που παίζει επίσης πολύ σπουδαίο ρόλο.

  • Η εικονογράφηση είναι χαρακτηριστική σε κάθε βιβλίο, πολύ περισσότερο σε ένα παιδικό βιβλίο. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε η πλαισίωση των εικόνων μπορεί να βοηθήσει στην ενσάρκωση μιας ιδέας του συγγραφέα;

 

Δεν είναι τυχαίο πως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Δεν ξέρω αν η εικόνα  μπορεί να αποτυπώσει επακριβώς μια ιδέα, αλλά τα δύο αυτά στοιχεία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Θα πρέπει να ακολουθούν τα σωστά βήματα στο χαρτί ώστε ο χορός τους να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα.

  • Θα σας ενδιέφερε να συνεχίσετε τη συγγραφική σας πορεία γράφοντας ποίηση ή συνθέτοντας κάποιο μυθιστόρημα; Τι θα σας εξέφραζε περισσότερο;

Ξεκίνησα ερασιτεχνικά με την ποίηση σε ελεύθερο στίχο, την οποία δεν έχω εγκαταλείψει ακόμη. Στο παιδικό παραμύθι, σε στίχο με ομοικαταληξία, βρήκα ότι εκφράζομαι πιο δημιουργικά. Είναι σαν ένα παιχνίδι λέξεων στο μυαλό μου που με προκαλεί να το ολοκληρώσω. Ιδέες υπάρχουν πολλές , μένει μόνο να αποτυπωθούν δημιουργικά όπως συνέβη με τη Νευρωνία.

Συνέντευξη στη Φιλιώ Μπτούρη

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.