Ολοκληρώνει τη διαδικασία αναγνώρισής του το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης – Κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη αξιολόγησης (Βίντεο & Φωτογραφίες)

15 Απριλίου 2022
14:07
Κανένα σχόλιο

 

Στο Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Κοζάνης φιλοξενήθηκε και ξεναγήθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, κλιμάκιο με διευθυντικά στελέχη από πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ανάμεσα τους και η διευθύντρια νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου. Το κλιμάκιο επισκέπτεται τις ημέρες αυτές την Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της καταγραφής των παρατηρήσεων του φορέα για την αξιολόγηση χώρων ώστε να αναγνωριστούν ως μουσεία.

«Η διαδικασία της αναγνώρισης των μουσείων είτε ανήκουν στο υπουργείο είτε όχι, έχει ένα σκοπό. Να εντοπίσουν τα ίδια τα μουσεία και οι εργαζόμενοί τους, τα σημεία στα οποία μπορούν να βελτιωθούν και το υπουργείο να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην αναβάθμιση τους» τόνισε η κ. Φωτοπούλου.

Το κλιμάκιο παρατηρεί, καταγράφει παρεμβάσεις και διενεργεί αυτοψίες στα μουσεία της περιοχής και στη συνέχεια θα αξιολογήσει τα δεδομένα για να προχωρήσει στην συνέχεια η διαδικασία της αναγνώρισης. Όσα μουσεία ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν μέσα από αυτή την διαδικασία ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν την οδό της διαδικασίας αναγνώρισης.

Όσον αφορά στο Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Κοζάνης, αυτό αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αναγνώρισης, καθώς έχει ήδη περάσει το στάδιο του προελέγχου το 2017. Κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης ενός μουσείου εξετάζεται, αποτυπώνεται και αξιολογείται η συμμόρφωση του ως προς το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδος, τα διεθνή πρότυπα και την επιστημονική δεοντολογία. Πέραν αυτών εξετάζονται οι κτιριακές δομές, η ασφάλεια, η στελέχωση του μουσείου, η οικονομική του βιωσιμότητα, το νομικό και ιδιοκτησιακό του καθεστός κ.α. Για να απονεμηθεί ο τίτλος του «Αναγνωρισμένου από το κράτος Μουσείου» χρειάζεται επιτόπια αυτοψία, συμπλήρωση αναλυτικών εγγράφων αλλά και έλεγχος του συνόλου των λειτουργειών του μουσείου.

Νωρίτερα το κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής.

«Το κλιμάκιο δήλωσε ενθουσιασμένο από την ξενάγηση και μας είπαν πως είναι ίσως ένα από τα καλύτερα πειρφερειακά μουσεία» είπε χαρακτηριστικά, ο Πολυνείκης Αγγέλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης.

      

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.