ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτ. Μακεδονίας: Στα ύψη η τιμή του οβελία

18 Απριλίου 2022
19:02

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα καθώς η τιμή του Πασχαλινού τραπεζιού αναμένεται αυξημένη τουλάχιστον κατά 30 % σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο αρνί αναμένεται να αγγίξει τα 12 με 14 ευρώ ανά κιλό την Μεγάλη Εβδομάδα με την τιμή στο κατσίκι να είναι τουλάχιστον κατά ένα ευρώ μεγαλύτερη.

Το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και η ενεργειακή κρίση που έχουν πλήξει την οικονομία είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλάνε μέχρι και έως 8,50 ευρώ το κιλό το αμνοερίφιο ενώ πέρυσι οι τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες.

Αν και οι καταναλωτές έχουν σαφώς μικρότερη αγοραστική δύναμη λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας που παρατηρείται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά (όπως ψωμί, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, λάδι – ηλιέλαιο κλπ) και στον τομέα της ενέργειας (καύσιμα κίνησης, θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) καλούνται να δαπανήσουν κατά μέσο όρο περί τα 250 έως 300 ευρώ για το σύνολο του πασχαλινού τραπεζιού ανάλογα πάντοτε με τον αριθμό των ατόμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στα ξυλοκάρβουνα έχει αυξηθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της ακρίβειας. Οι εισαγωγές έχουν γίνει πανάκριβες λόγω των μεταφορικών. Τα δέκα κιλά ξυλοκάρβουνα έχουν φτάσει να πωλούνται 15 έως 20 ευρώ με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν το 100%. Η έλλειψη προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται όσο ζυγώνει το Πάσχα αυξάνουν τις τιμές σημειώνουν οι αρμόδιοι.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να οριστεί ένα ταβάνι τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης και λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων προκειμένου να προληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να προστατευτούν οι καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 η τιμή στα αμνοερίφια δεν ξεπερνούσε τα 10,00 ευρώ ανά κιλό. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμοδίων φορέων και του υπουργείου ανάπτυξης έτσι ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα ανεξήγητων ανατιμήσεων.

Εάν οι καταναλωτές απολέσουν την αγοραστική τους δύναμη λόγω της ακρίβειας τότε και οι επιχειρήσεις – επαγγελματίες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η έρευνα αγοράς και τιμών, η παραγγελία του πασχαλινού οβελία εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή και ο προγραμματισμός των εξόδων μας γιατί κάθε ευρώ μετράει.

Αναλυτικά το Πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει :

Αρνί (13 € /κιλό) = 130 € (10 κιλά)

Κοκορέτσι (1,2 κιλά): 19,5 €

Μαρούλι (2 τμχ): 1,20 €

Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1 €

Άνηθος: 0,60 €

Ντομάτες (1 κιλό) = 2 €

Αγγούρια (2 τμχ) = 1,30 €

Τζατζίκι (1 κιλό) = 3,45 €

Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 10 €

Τυρί φέτα (500 γρ.): 5 €

Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.): 7 €

Ψωμί (1 κιλό): 2,20 €

20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20 €

Κάρβουνα (20 κιλά): 22 €

Κουλούρια (1 κιλό): 10,90 €

Τσουρέκι (1 κιλό): 15 €

Κρασί (1,5 λίτρο): 4,5 €

10 Μπύρες: 16 €

6 Αναψυκτικά: 3,80 €

Φρούτα: 3 €

Γλυκά: 10 €

Διάφορα απρόβλεπτα (λάδι, ρεύμα): 15

ΣΥΝΟΛΟ: 296,65 €

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί εβδομαδιαίως, τις ημέρες Τρίτη και Παρασκευή και ώρες 09:30-12:30 και είναι στην διάθεση των καταναλωτών για ενημέρωση τους, συμβουλή και διαχείριση καταγγελιών προς αντιμετώπιση προβλημάτων της αγοράς. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας και ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                            Η Αντιπρόεδρος

Βασίλειος Ιωαννίδης                                                                      Παρασκευή Κτενίδου

3 σχόλια

  • Βασίλη αγαπητέ μου φίλε. Το 30% που το είδες?????? Το αρνί πέρυσι έκανε 11,5 και φέτος 12 με 14 euro όπως λες. Στα δε super το Ελληνικό αρνί 10euro. Ούτε 10% παραπάνω από πέρυσι. Τώρα ο παραγωγός πάντα πληρωνόταν δυστυχώς πολύ πολύ χαμηλά.
    Υστερόγραφο:
    1).Θα μπορούσες να γράψεις απλά ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι και θα κρατούσες τη σοβαρότητα σου.
    2).Επειδή είστε σοβαρός φορέας, τα στοιχεία που δημοσιεύεται από που τα πήρατε? ποιες είναι οι πηγές σας?

  • Ας ειναι καλα η δεξια μαστιγα του τριημερακια κλοουν που οχι αρνι αλλα ουτε φασολαδα δεν θα φαμε το Πασχα.

    Ναι ναι ξερουμε δεξιουληδες ειναι παγκοσμιο το προβλημα εγινε πολεμος και εχουμε αυξησεις και ανατιμησεις αλλιως θα ειχατε παρει τοσο εγκυρα μετρα που ολα θα ηταν τζαμπα! αχαχαχαχα! Αντε βαλτε παλι την κασετα να μας πειτε τι σας ειπαν τα υπογεια της Ρηγιλης και της Πειραιως!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.