O εκ των Σιδερών Κοζάνης Π. Ελευθέριος Δεμερτζίδης (αντί επικήδειου – Γράφει ο Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος)

23 Απριλίου 2022
06:58

Ο μεταστάς με επιφόρτισε να εκφωνήσω τον επικήδειό του. Του είπα το αποφεύγω συστηματικά τον τελευταίο καιρό λόγω συγκινήσεως. Του υπενθύμισα μάλιστα ότι στην κηδεία του πατέρα του και σε ηλικία 11 ετών, όταν μου ανέθεσε ο δάσκαλος να εκφωνήσω λογύδριο που είχε γράψει ο ίδιος, είχα γίνει ρεζίλι από τη συγκίνησή μου. Οφείλω όμως να γράψω λίγες σκέψεις για τον μεταστάντα, μια και λόγω της ημέρας δεν μπορώ να παρευρεθώ στην κηδεία του.

Ο π. Ελευθέριος υπήρξε πολύτεκνος πατέρας έξι παιδιών (τριών αγοριών και τριών κοριτσιών), πράγμα που δεν ήταν σύνηθες, ακόμη και στη δική του ηλικία. Ήταν πολύ φιλομαθής. Σε μεγάλη ηλικία, όταν είχε ήδη αποκτήσει και τα έξι παιδιά του, έκατσε ξανά στα θρανία και παρακολούθησε μαζί με πολύ νεότερους μαθητές δύο γυμνασιακές τάξεις, προκειμένου να ιερωθεί. Με τα προσόντα της β΄ τάξεως γυμνασίου προσλήφθηκε ως πρώτος γραμματέας της κοινότητας Σιδερά. Αξιοποίησε τα αρχεία της κοινότητας και μας παρέδωσε δύο πολύ χρήσιμα βιβλία, στα οποία είναι καταγεγραμμένοι οι πρόσφυγες κάτοικοι των τριών χωριών, Σιδερά – Κτενά και Λιβερά, με τις χρονολογίες γέννησής τους, τον τόπο καταγωγής τους κ.ά. Διατήρησε ακμαίες τις πνευματικές του δυνάμεις μέχρι το βαθύ γήρας του. Θυμόταν λεπτομέρειες για την ιστορία του χωριού και ήταν σε θέση να δώσει τις εγκυρότερες πληροφορίες. Κοντά στα 90 του ανανέωσε την άδεια οδήγησης. Όταν η Επιτροπή τον ρώτησε για την νοητική του κατάσταση, εκείνος προκάλεσε ποιος από τα μέλη της επιτροπής μπορούσε να απαγγείλει ποίημα από τη φοίτησή τους στο δημοτικό. Ο ίδιος απήγγειλε ένα μεγάλο ποίημα και έπεισε την Επιτροπή και του ανανέωσε την άδεια.

Τους τελευταίους μήνες γνώρισε μεγάλο πόνο, γιατί μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έχασε το γαμπρό του Γάτα Νικόλαο, επιχειρηματία, το γυιο του Βασίλη, ηλεκτρολόγο μηχανικό, το γαμπρό του Γιώργο Τζαλαζίδη, κρεοπώλη και την πρεσβυτέρα του Ζαχαρούλα. Είθε ο Κύριος να τον αναπαύσει από όλους τους κόπους και πόνους του και να παρηγορήσει όλους τους δικούς του.


Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.