kozan.gr: «Ο Χορός της Ρόκας», ο τρανός λεγόμενος χορός του Πάσχα, ένα από τα πιο παλαιά έθιμα, αναβίωσε την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (26/4), στην Kοινότητα Γαλατινής του Δήμου Βοΐου (30 Φωτογραφίες & Βίντεο)

26 Απριλίου 2022
18:11
Κανένα σχόλιο

 

«Ο Χορός της Ρόκας», ο τρανός λεγόμενος χορός του Πάσχα, ένα από τα πιο παλαιά έθιμα, αναβίωσε την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (26/4), στην Kοινότητα Γαλατινής του Δήμου Βοΐου.

Το έθιμο αυτό κρατά τις ρίζες του στην αρχαιότητα, σηματοδοτώντας την μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη όταν η φύση και η γη αναγεννάται. Αποτελούσε την διέξοδο για την εξωτερίκευση όλων των βιωμάτων και συναισθημάτων των γυναικών, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούσε και το τελείωμα μιας εποχής και την αρχή μιας καινούργιας. Ήταν μια γιορτή χαράς και αποχαιρετισμού συνάμα, με τα συναισθήματα ευφορίας και λύπης να εναλλάσσονται. Περιλαμβάνει ανοιξιάτικα τραγούδια, τα οποία τραγουδούσαν οι γυναίκες αφού είχαν ολοκληρώσει τις χειμερινές εργασίες τους και παράλληλα ήταν και ο τρόπος αποχαιρετισμού των ανδρών που έφευγαν για να δουλέψουν ως χτίστες σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Πηγή βίντεο & κάποιων φωτογραφιών ΡΑΔΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑ 95.7 FM

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.