kozan.gr: Προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ, για την εκπόνηση μελετών με σκοπό την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και αρδευτικών δικτύου στην περιοχή «Πατατοχώραφα» Καστανιάς του Δήμου Σερβίων

27 Απριλίου 2022
10:56

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ, για την εκπόνηση μελετών με σκοπό την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και αρδευτικών δικτύου στην περιοχή «Πατατοχώραφα» Καστανιάς Δήμου Σερβίων, αναμένεται να υπογραφεί. Το ύψος της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε διακόσιες σαράντα μία χιλιάδες εννιακόσια τριάντα πέντε ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτά (241.935,48 €), πλέον Φ.Π.Α.

Ενώ η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται με μηχανικά μέσα, οι ανάγκες άρδευσης δεν ικανοποιούνται επαρκώς. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής είναι η αδυναμία αποθήκευσης ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού για την άρδευση μεγαλύτερης έκτασης αγροκτημάτων. Στην περιοχή όπου αναπτύσσεται η δραστηριότητα έχουν κατασκευαστεί με πρόχειρα ίδια μέσα αρκετά έγκοιλα αποθήκευσης νερού τα οποία όμως δεν εξυπηρετούν επαρκώς τις αρδευτικές ανάγκες καθώς πρόκειται για μη άρτιες τεχνικά κατασκευές, που δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Η μεταφορά του νερού από τις πρόχειρες χωμάτινες λιμνοδεξαμενές – έγκοιλα μέχρι τα χωράφια γίνεται με επιφανειακούς πλαστικούς σωλήνες / λάστιχα, ενώ η άρδευση των χωραφιών μπορεί να γίνεται με κατάκλυση ή με μικρομπέκ, με πίεση λόγω βαρύτητας ή με ανύψωση πίεσης με αντλίες φερόμενες επί των γεωργικών ελκυστήρων, από τους οποίους και εξασφαλίζουν την κίνησή τους μέσω των ειδικών αξόνων – συνδέσμων (αξονικοί σύνδεσμοι παρτικόφ). Τελικά η άρδευση είναι πάντοτε ελλειμματική, καθώς το νερό που συγκεντρώνεται στις ιδιαίτερα μικρού όγκου λιμνοδεξαμενές, χωρητικότητας τάξης μεγέθους 500 – 1000μ3, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Από τις υπάρχουσες μικρές λιμνοδεξαμενές οι περισσότερες κατασκευάστηκαν από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών εντός ή δίπλα σ’ αυτά, ενώ μερικές, που χαρακτηρίζονται και ως «Κοινοτικές» και είναι οι μεγαλύτερες, έχουνε κατασκευαστεί με μέριμνα του Δήμου σε κατάλληλες για συγκέντρωση νερού χέρσες εκτάσεις.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε επιλεγμένες θέσεις, συνολικής χωρητικότητας ικανής να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες, καθώς και η κατασκευή δικτύου μεταφοράς του νερού από τις λιμνοδεξαμενές προς τις περιοχές των χωραφιών και διανομής σ’ αυτά με σημεία υδροληψίας. Για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών 500 στρεμμάτων ετήσια είναι απαραίτητη η συγκέντρωση 250.000μ3 νερού (αρδευτική ανάγκη και απώλειες 500μ3/στρέμμα). Από την αρχική υδρογεωλογική προεκτίμηση φαίνεται ότι είναι εφικτή η συλλογή της προαναφερόμενης ποσότητας.

O προεκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 2.220.000 ευρώ.

Ένα σχόλιο

  • Μακάρι να ποτισθούν όλα τα χωράφια απο τις κεραίες και μετά.
    Δώστε κίνητρα και οι παραγωγοί της Καστανιάς θα τα αξιοποιήσουν .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.