ΣΕΟ Κοζάνης: Διήμερη εξόρμηση το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου στα Τζουμέρκα με ανάβαση στην Κακαρδίτσα

28 Απριλίου 2022
18:57

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Κοζάνης διοργανώνει διήμερη εξόρμηση στα Βόρεια Τζουμέρκα (ευρύτερη περιοχή Καλαρρυτών – Ματσουκίου) στις 14-15 Μαΐου 2022. Θα πραγματοποιηθεί ανάβαση από το χωριό Ματσούκι στην επιβλητική κορυφή Κακαρδίτσα στα 2429μ., τη βορειότερη και ψηλότερη κορυφή των Αθαμανικών oρέων.

Το χωριό Ματσούκι όπου και θα διαμείνουμε, είναι ένα ορεινό κτηνοτροφικό χωριό, στις δυτικές πλαγιές της Κακαρδίτσας, της ψηλότερης κορυφής των Τζουμέρκων στην Ήπειρο. Είναι ένα από τα λιγοστά χωριά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να μιλούν τη βλάχικη γλώσσα. Το Ματσούκι βρίσκεται ανάμεσα σε ρέματα και απότομες πλαγιές. Καλντερίμια, πετρόχτιστα σπίτια αναστηλωμένα και ιστορικές εκκλησίες συμπληρώνουν το φυσικό τοπίο που το περιτριγυρίζει. Στο χωριό υπάρχει σε λειτουργία αναπαλαιωμένος νερόμυλος που αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Λίγο έξω από το Ματσούκι βρίσκεται ο εντυπωσιακός καταρράκτης Καμήλι που φτάνει τα 50 μέτρα και οι σπηλιές Σταφυλά και Γκούβα Μάρε.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 14/5

Ώρα αναχώρησης 9:30 π.μ. από τη Στρατολογία.

Τελικός προορισμός το χωριό Ματσούκι του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων με ενδιάμεσες στάσεις:

– στο αναστηλωμένο μονότοξο πετρογέφυρο της Πλάκας στον Άραχθο

– στη μονή της Κηπίνας, σφηνωμένη σε έναν κατακόρυφο βράχο και χτισμένη στο κοίλωμα μιας μεγάλης σπηλιάς

– στους καταρράκτες και στο πετρογέφυρο της Κουϊάσας

– στο ξακουστό βλαχοχώρι των Καλαρρυτών, γαντζωμένο πάνω σε χαράδρα, πατρίδα των ξακουστών αργυροχρυσοχόων

– στο υποδειγματικά αποκατεστημένο μοναστήρι -αρχιτεκτονικό στολίδι- της Βύλιζας, με την εκπληκτική θέα σε χαράδρα. Διαδρομή περίπου 2χλμ σε λιθόκτιστο καλντερίμι.

Κυριακή 15/5

Α’ Ομάδα

Διαδρομή: Ματσούκι – κορυφή Κακαρδίτσα (2429μ.)- Ματσούκι

Μήκος διαδρομής 17 χλμ.

Ώρες πεζοπορίας : 7-8

Bαθμός δυσκολίας Γ (δύσκολη)

Μέγιστο υψόμετρο 2429μ.
Ελάχιστο υψόμετρο 1100μ.

Β΄ Ομάδα

Διαδρομή Ματσούκι – στάνη/καταφύγιο – Ματσούκι

Μήκος διαδρομής 12 χλμ.

Ώρες πεζοπορίας : 5-6

Bαθμός δυσκολίας Β (μέτρια)

Μέγιστο υψόμετρο 1830μ.
Ελάχιστο υψόμετρο 1100μ.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων (ΕΟΣΙ). Όλες οι μετακινήσεις θα πραγματοποιηθούν με λεωφορείο.

Συντονιστές Εξόρμησης: Πέτρος Αλμπάνης, Σπύρος Γκαραβέλλας

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

Ενδεικτικός Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, κατάλληλο σακίδιο πλάτης, φλις, δεύτερα ρούχα-παπούτσια, ατομικά τρόφιμα, φακός κεφαλής, γάντια, σκούφος, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στον ξενώνα Ματσούκι (https://matsouki.traveleto.com/), σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια.


Κόστος συμμετοχής: 55 ευρώ ανά άτομο. Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται
όλες οι μεταφορές του διημέρου, η διαμονή με πρωινό.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους στην εκδρομή καταβάλλοντας το σύνολο του ποσού μέχρι τις 11/05/2022, είτε στα γραφεία του συλλόγου (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 20.00 – 21.30),είτε με τραπεζική κατάθεση (μέσω ebanking) στο λογαριασμό με δικαιούχο τον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ (Σ.Ε.Ο.)» στην Alpha Bank με IBAN λογαριασμού: GR2401408600860002101348486.

Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι 11/05/2022, σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.

Θα τηρηθεί προτεραιότητα στα μέλη του συλλόγου.

ΜΕΤΡΑ COVID-19

Θα τηρηθούν τα γενικότερα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για την μετακίνηση με λεωφορείο και θα είναι σε ισχύ εκείνο το διάστημα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στα τηλέφωνα 6973219628, 6977464725 και 2461025909 (από 20:00 έως 21:30 Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή).

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.