Οικισμοί Δήμων Σερβίων Βελβεντού (Βιβλίο)

4 Μαΐου 2022
22:02

 

Στο παρόν πόνημα παρουσιάζονται οι οικισμοί του Δήμου Σερβίων ως και του Δήμου Βελβεντού με τα κύρια χαρακτηριστικά όπως τα κατέγραψα μέσα από αρχειακές πηγές κι από βιβλία που έχουν γραφεί από σημαντικούς φιλίστορες. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι 25 οικισμοί του Δήμου Σερβίων και οι 5 του Δήμου Βελβεντού που απογράφηκαν το 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Δήμος Σερβίων λειτούργησε από το 1964, από το 2010 ως έδρα του δήμου Σερβίων-Βελβεντού και από τις 19-3-2019 με την επανασύσταση του Δήμου Βελβενδού, επαναλειτουργεί ως δήμος Σερβίων.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν η έδρα του νομού Κοζάνης με όλες τις διοικητικές, στρατιωτικές υπηρεσίες.

Εντυπωσιάζει η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, η μεγάλη γέφυρα επί της λίμνης, τα ονομαστά μάρμαρα του Τρανοβάλτου, τα αγροτικά προϊόντα, κυρίως τα κηπευτικά, τα κτηνοτροφικά, η παλιά πόλη των Σερβίων με τη διασωθείσα καστροπολιτεία.

Οι οικισμοί του Δήμου Σερβίων που παρουσιάζονται κατά αλφαβητική σειρά 1) Αυλαί 2) Αύρα 3) Βαθύλακκος (Κιτσελέρ) 4) Γούλαι 5) Ελάτη 6) Ίμερα 7) Κουβούκλια 8) Κρανίδια 9) Λαζαράδες 10) Λεύκαρα 11) Λιβαδερόν 12) Μεσιανή 13) Μεταξάς 14) Μικρόβαλτον 15) Νέα Καστανιά, Καστανιά 16) Νέα Λάβα, Λάβα 17) Νεράιδα 18) Πλατανόρευμα 19) Πολύρραχον 20) Προσήλιον 21) Ροδίτης 22) Σέρβια 23) Τρανόβαλτον 24) Τριγωνικόν 25) Φρούριον.

Από το Δήμο Βελβεντού οι οικισμοί: 1)Αγία Κυριακή 2)Βελβεντός, 3)Καταφύγιον, 4) Παληογράτσανον 5)Πολύφυτον.

2 σχόλια

  • κ. Αποστόλου στο Δήμο Βελβεντού ο 4ος οικισμός που αναφέρεται ονομάζεται Παλαιογράτσανο

  • Σπουδαια η προσφορα του κ.Αποστολου στα τοπικα γραμματα.Καλοταξιδο το νεο βιβλιο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.