Ενημέρωση της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ από τον Δ/ντη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση

6 Μαΐου 2022
09:18
Κανένα σχόλιο

 

Στο γραφείο του στο Διοικητήριο του ΛΚΔΜ υποδέχτηκε ο Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Νίκου, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαο Συλλίρη, την Αντιπρόεδρο του Τμήματος Ευαγγελία Μπάγκαβου, τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Τζιόλα και το μέλος της κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Στέργιο Μποζίνη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση και για το ρόλο της ΔΕΗ ΑΕ την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα και δεδομένων των κυβερνητικών εξαγγελιών περί αύξησης της λιγνιτοπαραγωγής και της αύξησης της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, ζήτησε να ενημερωθεί από τον Δ/ντη κο Νίκου κατά πόσο αυτό είναι εύκολα εφικτό και αν είναι ρεαλιστικό το σενάριο της περαιτέρω αύξησης της λιγνιτοπαραγωγής, προκειμένου να επιμηκυνθεί η απολιγνιτοποίηση.

Ο Δ/ντης κος Νίκου, ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΤΕΕ για το νέο ενεργειακό στόχο της χώρας, που είναι ο διπλασιασμός της εξόρυξης του λιγνίτη, στον οποίο και προχωρά η ΔΕΗ, ανεβάζοντας την παραγωγή των μονάδων από τις 4 Τεραβατώρες στις 6,5 Τεραβατώρες. Πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που γίνεται πρωτίστως για λόγους εφεδρείας και λιγότερο για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ώστε οι μονάδες να είναι έτοιμες και σε λειτουργία στην ακραία περίπτωση που σταματήσει η παροχή του ρωσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων που ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν το 2023. Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης αυτής είναι ένα ημερολογιακό έτος, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου 2022 και με στόχο ολοκλήρωσης την 31η Μαρτίου 2023, ενώ με τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας των εργοστασίων εκτίμησε πως είναι πολύ δύσκολη η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Ο Δ/ντης του ΛΚΔΜ διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός αυτός της αύξησης της λιγνιτοπαραγωγής έγινε με δεδομένη τη ενεργειακή ανάγκη της χώρας να κυμαίνεται στις 55 περίπου Τεραβατώρες, συνθήκη που αν αλλάξει και αυξηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις (για παράδειγμα εξαιτίας της αύξησης της ηλεκτροκίνησης και της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος) μπορεί αυτό να οδηγήσει σε έναν νέο σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε ο κος Νίκου, ο σημερινός σχεδιασμός προβλέπει την παράταση της λειτουργίας της μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου, της Μελίτης και της Πτολεμαΐδας 5 για όσο χρόνο απαιτηθεί, έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα την παρέκκλιση της λειτουργίας τους χωρίς πρόστιμα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και που θα παρατείνει – έστω και κάτω από έκτακτες συνθήκες – την απολιγνιτοποίηση, δήλωσε ότι η απόφαση είναι μεν  πολιτική, αλλά έχει πολλές τεχνικές παραμέτρους που θα πρέπει να εξεταστούν και να συνυπολογιστούν. Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση η παράταση της απολιγνιτοποίησης δεν θα πρέπει να σημαίνει παράταση της υλοποίησης των έργων της μετάβασης. Τα έργα του ΣΔΑΜ, θα πρέπει να λειτουργήσουν εμπροσθοβαρώς ώστε να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και οι δύο άξονες, ο πρώτος της λειτουργίας των εργοστασίων για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ο δεύτερος της δίκαιης μετάβασης στην επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία, να στηριχθούν παράλληλα από την κυβέρνηση.

Ο κος Νίκου ενημέρωσε επίσης τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ για τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από το καθεστώς της ψυχρής εφεδρείας, καθώς τα ορυχεία που μένουν για καιρό ανεκμετάλλευτα παρουσιάζουν προβλήματα, όπως διαβρώσεις και κατολισθήσεις που είναι δύσκολο να προσπελαστούν όταν απαιτηθεί η επαναλειτουργία τους και για το χρονοδιάγραμμα της δοκιμαστικής και κανονικής λειτουργίας της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».

Ακολούθησε συζήτηση για τις εκτάσεις που είναι υπό παραχώρηση από τη ΔΕΗ προς το ΣΔΑΜ, για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ, για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών αυτών και για τα σχέδιά της ως προς την εκμετάλλευση των εκτάσεων που θα διατηρήσει, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαο Συλλίρη να επιμένει στην αναγκαιότητα ξεκαθάρισης από μεριάς της ΔΕΗ των προθέσεών της, ως προς τις επενδυτικές επιλογές της.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.