Σαν σήμερα 8 χρόνια πριν. Μάιος του 2014. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, του δήμου Σερβίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των επαγγελματιών μαρμάρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το τι περιελάμβανε το μνημόνιο αναφέρεται στην παλιότερη ανάρτησή μας που σήμερα κοινοποιώ εκ νέου. Αυτά για να μην νομίζουν κάποιοι ότι ανακάλυψαν την Αμερική και κυρίως να μην οικειοποιούνται τα οράματα, τις ιδέες και τις προσπάθειες άλλων.
Εμείς ως δημοτική αρχή είχαμε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο από το 2013-2014, για το πώς θα γίνει η αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τόσο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εκμετάλλευσης, όσο και την αδειοτότηση των επιχειρήσεων μαρμάρου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό προέβλεπε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα δοθούν προσωρινές άδειες στους επαγγελματίες και σε τέσσερα χρόνια οριστικές άδειες. Όλα αυτά περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε όλοι οι φορείς τον Μάϊο του 2014. Δυστυχώς το έργο μας διακόπηκε μετά τις εκλογές του 2014 με την αποχώρησή μας από την διοίκηση του δήμου Σερβίων-Βελβεντού.
Σήμερα 8 χρόνια μετά, κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες γιατί εν τω μεταξύ ο περιβαλλοντικός νόμος άλλαξε, συζητούμε εκ νέου πως θα γίνει η αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής. Με την τοπική κοινωνία βαθιά διχασμένη και τις προοπτικές συγκλίσεων πολύ δυσοίωνες.