Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε εντός μιας ολοκληρωτικής  Αντιμεταρρύθμισης  στο Κράτος και την Οικονομία , από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο οποίος ως αυθεντικός εκφραστής της πιο επιθετικής μερίδας των οικονομικών και κρατικών ελίτ, έχει επιβάλλει μία καθολική μεταφορά του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους .

Επιχειρεί  αναδιανομή του πλούτου και  ισχύος υπέρ των ολιγαρχών φίλων του και σε βάρος κάθε έννοιας δημοσίου συμφέροντος ,του κοινωνικού κράτους ,της δημόσιας ασφάλειας και μίας δίκαιης βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι η Ιδιοποίηση από μέρους τους όλων των κρατικών πόρων ,των κοινών αγαθών, καθώς και του δημόσιου χώρου, υποδομών και επενδύσεων.

Στο επίκεντρο αυτής τους της προσπάθειας βρίσκεται η ενέργεια και κυρίως η ηλεκτρική. Από την πρώτη ημέρα που ήρθαν στην εξουσία οι άρπαγες, εγκατέστησαν και εξέλιξαν ένα αντιλαϊκό , καταστροφικό σχέδιο  μετασχηματισμού της ηλεκτροπαραγωγής. Ένα σχέδιο Αρμαγεδδώνα, για την χώρα αλλά και την περιοχή μας ειδικότερα.

Ένα σχέδιο που ξεκίνησε με την αναίτια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20%  και την εγκληματική απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Συνεχίστηκε με την κατασπάραξη του δημόσιου ηλεκτρικού χώρου, των δημόσιων δικτύων διανομής- μεταφοράς  ηλεκτρικού ρεύματος, της δημόσιας γης, των νερών και των εγγυημένων κρατικών συμβολαίων, από έναν ιδιωτικό στρατό «επενδυτών» στις ΑΠΕ κυρίως Φ/Β  και Α/Γ.

Ολοκληρώθηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καταστρατήγηση όλου του Ευρωπαϊκού μοντέλου οργάνωσης της εμπορίας του ηλεκτρισμού. Πέρα από το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό μοντέλο αποδείχθηκε ανεπαρκές και άστοχο ώστε να  χρήζει πλέον σημαντικών αλλαγών.

Το γεγονός είναι πως έχουμε δυστυχώς την ακριβότερη τιμή χοντρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα  στην Ευρώπη, το φυσικό περιβάλλον υποβαθμισμένο σε μια θάλασσα από ατσάλι και γυαλί, την γη μας σε κατοχή και ραγδαία εντεινόμενη ενεργειακή φτώχεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.                                      Έχουμε λοιπόν ένα κρεσέντο κερδοσκοπίας και διαπλοκής αλλά και καταλήστευσης των λαϊκών κατακτήσεων όχι μόνο στην οικονομία και τα κοινά αγαθά ,αλλά και στα δημοκρατικά  δικαιώματα, στην εργασία και την δημόσια ασφάλεια ως σιγουριά της κοινωνίας.                                                                                     Πρέπει επομένως να συγκρουστούμε με αυτήν την πολιτική πραγματικότητα με αυτήν την αντιμεταρρύθμιση.

Στην βάση μίας στρατηγικής  για την άμεση ανάκτηση των Κοινών Αγαθών και του Δημοσίου Χώρου .

Καθώς και της στρατηγικής για δίκαιη – βιώσιμη ανάπτυξη , με δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και του οικονομικού παραδείγματος, με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας λοιπόν που εξαρτά καθοριστικά και την περιοχή μας πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κατάρρευση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εθνικής οικονομίας από την κερδοσκοπική μέγγενη που μας έχουν επιβάλει, οπότε θα πρέπει:

  • Πρώτο η ΔΕΗ να ξαναγίνει δημόσια ως πυλώνας άσκησης κοινωνικών πολιτικών καθώς και να διατηρήσει την λιγνιτική  ηλεκτροπαραγωγή  για όσο διάστημα απαιτεί το συμφέρον της οικονομίας  και της ενεργειακής επάρκειας της  χώρας .
  • Να επιβληθεί προσωρινός δημόσιος έλεγχος σε όλες τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό τον έλεγχο για κερδοσκοπία και τιμών.                                 Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως θα διατηρείται το δικαίωμα του δημοσίου ακόμη και για κρατικοποιήσεις  εάν κι εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για λόγους εθνικού σκοπού.
  • Ριζική αναθεώρηση του καταστροφικού και δυστοπικού σχεδίου για την Ενέργεια , με στόχο την ενεργειακή δημοκρατία , την φτηνή και προσιτή ενέργεια ως δικαίωμα, τα δημόσια και τοπικά προγράμματα ανάπτυξης ΑΠΕ και η ανάκτηση της γης ,των δικτύων και των δικαιωμάτων.
  • Δημόσια- Δημοτικά προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό των κατοίκων και επιχειρήσεων τους  σε μεγάλη  κλίμακα, αξιοποιώντας την  γη τους , τον δημόσιο  ηλεκτρικό χώρο που έπρεπε ήδη να έχει παρακρατηθεί για αυτό τον σκοπό αλλά και τις κρατικές εγγυήσεις μέσα από τους δημόσιους οργανισμούς χρηματοδότησης.
  • Ένα ριζικά διαφοροποιημένο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης  για την Δυτ. Μακεδονία  με επίκεντρο την παραγωγή  Ενέργειας από ΑΠΕ που θα ανήκει όμως στην τοπική κοινωνία και τους πολίτες της. Προσανατολισμένο στις καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες που διανοίγονται από τις νέες μορφές ενέργειας στην κτηνοτροφία και γεωργία αλλά και τις αντίστοιχες παραγωγικές αλυσίδες που προκύπτουν από αυτές τις στοχευμένες οικονομικές δράσεις.

Μετά το τέλος των Μνημονίων και την τραυματική εμπειρία μας από την αντιμεταρρύθμιση   Μητσοτάκη , πρέπει να έρθει μια νέα Προοδευτική  Διακυβέρνηση που θα επουλώσει τις πληγές και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.                                                                   Αυτή η κυβέρνηση θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ , πρόεδρο της τον Αλέξη Τσίπρα  και υποστηρικτές όλους εμάς.