Εορδαία: Αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα

13 Μαΐου 2022
10:25

Αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών καταγράφεται στο Ογκολογικό τμήμα του  Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας με τους περισσότερους ασθενείς, κατά το τελευταίο διάστημα, να προέρχονται από τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα. Μέχρι και σήμερα, για την τρέχουσα χρονιά, έχουν υποβληθεί σε ενεργές χημειοθεραπείες εξακόσιοι (600) καρκινοπαθείς ενώ, όλη την περυσινή χρονιά, ο αριθμός των ενεργών χημειοθεραπειών ανήλθε στις χίλιες επτακόσιες (1700). Τα στοιχεία παρέθεσε, στην ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας η Επιμελήτρια Β’ γιατρός – ογκολόγος του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας Βασιλική Πισανίδου, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος του γαστρεντερικού ( στομάχου, παχέος εντέρου) παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά, σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο καρκίνος των πνευμόνων, ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού, και στην 4η θέση ο καρκίνος του στομάχου. Η μοναδική γιατρός – ογκολόγος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πώς «υπολειπόμαστε σε ανθρώπινο δυναμικό σε αυτό το Νοσοκομείο, αρκετά έως πολύ». Η Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Καίτη Σπυροπούλου, εστίασε στον καρκίνο του ενδομητρίου, τον πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο, και αφορά στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και σε ποσοστό 20-30% σε γυναίκες κάτω των σαράντα ετών. Στο 90% των περιπτώσεων δίνει κολπική αιμορραγία, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης γιατί « είναι καρκίνος που προλαμβάνεται» και είναι ιάσιμος σε ποσοστό 95%.

Στην ίδια εκδήλωση, ο χειρουργός, Ανδρολόγος – ουρολόγος Χρήστος Γκατζήμας, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της παρουσίασης του στον Καρκίνο των όρχεων, που αφορά στους νέους άνδρες, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη της πρόληψης, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος, και η πλήρης ίαση της , εξαρτάται,  από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ένα σχόλιο

  • Θα είχε μεγαλύτερη αξία η έρευνα αν συσχετιζόταν με τα περιστατικά των κεντρικών νοσοκομείων (Θεσσαλονίκης). Μήπως εκεί τα περιστατικά από την περιοχή μας μειώθηκαν και πήγαν στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.