Σάρκα και οστά ετοιμάζεται να πάρει το σχέδιο για την ένταξη της Δ. Μακεδονίας στο Μεσογειακό Δίκτυο Πρότυπων Δασών. Μέσα από τη σύμπραξη μιας εθελοντικής ομάδας φορέων και φυσικών προσώπων (δήμος, περιφέρεια, δασικοί συνεταιρισμοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, μια δασική βιομηχανία και 44 φυσικά πρόσωπα) δημιουργείται στον Δήμο Βοΐου μια ΑΜΚΕ 12 νομικών φορέων η οποία θα «τρέξει» τη διαδικασία δημιουργίας του Model Forest, του πρότυπου δάσους, στη Δυτική Μακεδονία.
Στόχος του πράσινου εγχειρήματος, του οποίου το δάσος αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό, θα είναι, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων για την καλύτερη αειφόρο ανάπτυξη των πόρων της περιοχής, όπως δηλώνει ο εμπνευστής του σχεδίου, Δασολόγος Δημήτρης Τσίμπλινας. «Πρόκειται για το πρώτο πρότυπο δάσος στην Ελλάδα.
Με τη δημιουργία της ΑΜΚΕ προχωρούμε τη διαδικασία για την ένταξή μας στο Μεσογειακό Δίκτυο Πρότυπων Δασών και οι φορείς που συμμετέχουν θα δεσμευτούν για τη υλοποίηση ορισμένων πράξεων, όπως π.χ. την υποβολή αιτήσεων για ευρωπαϊκά προγράμματα και τη συμμετοχή μας ώστε να γίνεται ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας» σημειώνει ο κ. Τσίμπλινας.
Τα μη ξυλώδη προϊόντα, τα μανιτάρια, τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά, οι καρποί του δάσους, ο αγροτουρισμός κ.ά. είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το πρότυπο δάσος για τη σωστή διαχείριση και αξιοποίησή τους.
«Στα παραπάνω ζητήματα δασικού πλούτου και φυσικών πόρων, εντάσσονται ακόμη δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγροτουρισμού ή του forest therapy, η ευεξία και ευφορία που προκαλεί το δάσος κατά την άσκηση δραστηριοτήτων σε αυτό, ή του urban food, μια ευρωπαϊκή τάση φύτευσης οπωροφόρων δέντρων σε αστικές περιοχές ώστε να περάσει η κουλτούρα της υγιεινής διατροφής και παράλληλα με τη συνδρομή του δήμου ή εθελοντών συλλογή των φρούτων και η διανομή τους σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», καταλήγει ο κ. Τσίμπλινας.
Το Model Forest ξεκίνησε στον Καναδά το 1970. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 60 πρότυπα δάση σε 35 χώρες παγκοσμίως. Σημειώνεται πως το ίδιο εγχείρημα είχε πραγματοποιηθεί πριν από περίπου μια δεκαετία με τον Δήμο Γρεβενών χωρίς όμως τελικά να ευοδωθεί.
ypaithros.gr
Ελβετία γίναμε! Τώρα οι ορδές των τουριστών θα οργώσουν τα δάση μας και δε θα χρειαζόμαστε ανεμογεννήτριες αφού με το χρήμα τους θα αγοράζουμε ενέργεια από το εξωτερικό κοψοχρονιά
Πού βρίσκεται;
Εξαιρετική πρωτοβουλία, μπράβο στους συντελεστές!
λύσαμε το πρόβλημα ανάπτυξης και μεταλιγνιτικής περιόδου για τη δυτική μακεδονία