Καλλιόπη Βέττα: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη μείωση 1.000 περίπου θέσεων στις σχολές της περιοχής

23 Μαΐου 2022
13:47

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη με κεντρικό θέμα συζήτησης την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κατανομή των θέσεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το έτος 2022-23.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα έχει 4.177 θέσεις για πρωτοετείς φοιτητές, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 1.000 περίπου θέσεις σε σχέση με το 2021-22, που ήταν 5.100. Αν συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι πέρυσι λόγω της θέσπισης της καταστρεπτικής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εισήχθησαν μόνο 2.441 φοιτητές, τότε προεξοφλείται μια ακόμη ζοφερή χρονιά για το Πανεπιστήμιο και τις προοπτικές του.

Στη συζήτηση, προέκυψε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου ευνόησε τα κεντρικά Πανεπιστήμια σε σχέση με τα περιφερειακά, ενώ επισημάνθηκε ότι αν συνυπολογίσουμε τις μειωμένες θέσεις, την Ε.Β.Ε., και τις μετεγγραφές φοιτητών, δημιουργείται μια τεράστια δίνη που απειλεί να παρασύρει άμεσα, ακόμα και ολόκληρες σχολές του Π.Δ.Μ..

Επίσης, συζητήθηκαν προβλήματα υποστελέχωσης, καθώς το Π.Δ.Μ. έχει την χειρότερη αναλογία μόνιμων καθηγητών – φοιτητών στην Ελλάδα, γεγονός που το ωθεί στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να καλύψει τα κενά, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του. Σε αυτό το ζήτημα εκφράστηκε η απορία από την κ. Βέττα για την απουσία οποιασδήποτε ειδικής μέριμνας στην στελέχωση με εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, παρά την υποτιθέμενη ρήτρα απολιγνιτοποίησης.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τα Α.Ε.Ι. είναι οι συγχωνεύσεις ακριβώς για να απαξιώσει έτι περαιτέρω τα δημόσια ιδρύματα ενώ επεσήμανε ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η άνοδος των τιμών σε όλο το στάδιο της προμήθειας και δημιουργίας νέων υποδομών, σε συνδυασμό με μια μακρά περίοδο υποβάθμισης των Πανεπιστημίων, δυσχεραίνει το έργο του Π.Δ.Μ., που είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και, συνάμα, απαραίτητο για την περιοχή.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της συμβολής του Π.Δ.Μ. στην ενεργειακή μετάβαση. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι, με την εξαίρεση ευάριθμων προγραμμάτων που βρίσκονται στα σπάργανα, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του Π.Δ.Μ. στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, επιβεβαιώνοντας την θέση της κ. Βέττα πως, για την κυβέρνηση, η Δυτική Μακεδονία είναι ένας πεδίο λαφυραγώγησης και εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

4 σχόλια

  • Θα ήθελα να μάθω πόσοι αποφοιτούν και διαμένουν στην δυτική Μακεδονία έως το τέλος των σπουδών τους. Κα βουλευτή καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δρακο

  • Από αυτούς που πέρασαν στο πανεπιστήμιο πόσοι έκαναν εγγραφη
    μπορούν να μας πουν και για πιο λόγο;απλά πράγματα εάν δεν ανεβει το επίπεδο η μείωση σας φταίει

  • Κύριε Πρύτανη εσεις μας λέγατε ότι θα ενισχυθούν τα περιφεριακά Ιδρύματα σε σχέση με τα κεντρικά και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με δύο ακόμη περιφεριακά, τι έγινε τελικά;
    σας δούλεψε η Κυρία Υπουργός; εσείς δεν υποψιαστήκατε τίποτα;
    γιατί Κύριε Πρύτανη;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.