100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας τιμά και θυμάται

25 Μαΐου 2022
07:40

Σε μια λιτή εκδήλωση, με τον τίτλο «Κάπου ακούγονταν πουλιά»,  οι μαθήτριες του 3ουΓυμνασίου Πτολεμαΐδας  αναβίωσαν τα γράμματα του στρατιώτη Ιωάννη Λυρώνη που πολέμησε και «έπεσε» στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Η αλληλογραφία του νεαρού στρατιώτη με τη Σμαράγδα Μοστράτου, η οποία ανήκε στον Σύνδεσμο «Αδελφή Στρατιώτου» στην Κωνσταντινούπολη, εκτός  από  το να φέρει μνήμες πόνου της εκστρατείας στον Σαγγάριο, ανέδειξε τον ρόλο αυτών των γυναικών στην ηθική κυρίως στήριξη των στρατιωτών.  Οι μαθήτριες  μέσα από τις δικές τους  φωνές  ζωντάνεψαν την προσωπική ιστορία του άδικα χαμένου νέου, αλλά και μαζί την ιστορία όλων αυτών που δεν επέστρεψαν, αυτών που  έμειναν για πάντα στα χώματα της Ανατολής. Τα δακρυσμένα μάτια των παιδιών και οι βουρκωμένοι καλεσμένοι πρόσφεραν το μνημόσυνο που έπρεπε στις άταφες ψυχές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Απριλίου, στο φουαγιέ του Βαρβούτειου  Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, αλλά μετά από αίτημα της αντιδημαρχίας  παιδείας του Δήμου Εορδαίας, επαναλήφθηκε στις  14 Μαΐου.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί : Όλγα Ντέλλα, Βίκυ Χατζηκυριάκου και Δώρα Κοκοβιάδου. Τις φωνές και τις ψυχούλες  τους έδωσαν οι μαθήτριες: Αβραμίδου Αφροδίτη, Αλευρίδου Κωνσταντίνα, Ανανιάδου Ελένη, Βρίγκα Μαριάνθη, Καμπούρη Αναστασία, Ματθαίου Μαίρη και Μιχαήλ Σοφία.

 

Ένα σχόλιο

  • Μπράβο συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Να θυμόμαστε πάντως και τον ρόλο που έπαιξαν οι Ρώσοι μπολσεβίκοι για την καταστροφή των Ελλήνων όταν συνεργάστηκαν με τον Κεμάλ. Οι Ρώσοι είναι εχθροί μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι