Πτολεμαΐδα: Σε αναζήτηση προσωπικού επιχειρήσεις αναψυχής και εστίασης

27 Μαΐου 2022
11:21

Ψάχνουν και δεν βρίσκουν προσωπικό οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στην Πτολεμαΐδα, με τις αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι συνεχείς.Το φαινόμενο αποδίδεται στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και περισσότερο στο γεγονός, ότι οι νέοι επέλεξαν να αναζητήσουν εργασία (σεζόν) σε νησιωτικές περιοχές, ενώ αρκετοί, διαμένουν μόνιμα πλέον στο εξωτερικό. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών είναι σε αδιέξοδο, γιατί οι επιχειρήσεις τους, ελλείψει υπαλλήλων,  δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και μάλιστα σε μία εποχή, όπως το καλοκαίρι, που ο κόσμος βγαίνει έξω, αν και τα οικονομικά του είναι περιορισμένα, κι όταν ο κλάδος έχει πληγεί από την πανδημία.

Υποστηρίζεται, ότι το ποσοστό των νέων που κατευθύνθηκε στα νησιά για καλύτερες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, αγγίζει το 50%,  ακόμη υψηλότερο είναι το ποσοστό των νεαρών  μεταναστών, εντός και εκτός Ελλάδος, απολαμβάνοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ενώ, υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν συμφωνούν με την αμοιβή και προσανατολίζονται σε άλλες μορφές απασχόλησης. Εκτιμάται ότι προβλήματα με την αναζήτηση εργατικού δυναμικού θα αντιμετωπίσει και ο πρωτογενής τομέας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

30 σχόλια

  • Το προβλημα ειναι πως κανενας δεν θέλει να χαλάσει τη ζαχαρένια του. Δεν έμαθαν να δουλεύουν οι νέοι. Η εστίαση ειναι δύσκολη δουλειά και δεν το αντέχουν. Εγώ δουλεύω κουζίνα και για 7 ώρες παίρνω 40 ευρώ. Ξέρετε πόσα παληκάρια έχουν περάσει και φευγουν σε 3 μέρες; Είμαι 55 χρονών και λέω μακάρι να είχα τη διπλάσια δουλειά.

    • Κακώς πληρώνεσαι. Μετά το τέλος της κάθε ημέρας θα πρέπει να παίρνεις ένα καρβέλι ψωμί και ένα ποτήρι νερό. Έπειτα να χωθείς στην τρύπα σου και αύριο πάλι για δουλειά. Το να τη βρίσκεις δούλος δικαίωμά σου. Οι υπόλοιποι απλώς σιγά σιγά ξυπνάνε. Καιρός ήταν!

    • Ο/Η Δοκιμάστε να προσφέρετε σωστό εργασιακό περιβαλον και μισθο οπως πρεπει και τοτε τα ξαναλεμε! λέει:

      Το προβλημα ειναι οτι κανεις δεν θα παει να σερβιρει 2 καφεδες και μια μπυρα και να παρει 2 ευρω την ωρα
      ουτε θα περιμενει ποτε το καθε μαγαζακι θα δηλωσει στον ΟΑΕΔ οτι θελει ατομα για να παει μετα ο ανεργος να κανει αιτηση και αααν τον παρει πρωτα δοκιμαστικα και του κανει μετα θα τον βαλει στο προγραμμα 3-4-5 μηνες η οοοσο για να τον πληρωνει ο ΟΑΕΔ ουσιαστικα. Καταλαβες?
      Υπαρχει και μια αξιοπρεπεια και ενα φιλοτιμο και πολλα αλλα που εσεις οι 50plus δεν θα τα μαθετε ποτε…και αναμασατε διαρκως την ιδια καραμελιτσα οτι οι νεοι δηθεν δεν θελουν να δουλεψουν.
      Στο 2022 ειμαστε οχι στο 1950…ουτε ειναι σκλαβακια οι ανθρωποι ετσι οπως θελει να τους καταντησει αυτος ο ανεκδιηγητος τυπος που εχουμε σημερα για πρωθυπουργο με την παρειτσα του.
      Το λες και μονος σου…φευγουν μεσα σε 3 μερες… λογικο να φυγουν αν πεφτουν ολο σε καλοπληρωτες (με την ειρωνικη εννοια παντα) θα σηκωθουν και θα φυγουν δν θα κατσουν να δεχονται του καθενος τα μασαλια!

      • Βγάλτε τά καβούρια απ’την τσέπη σάς και μετά τά λέμε.Να δουλεύουν 8.ωρες να κολλάτε ένσημα σέ όλους τους εργαζόμενους νά έχετε καλή συμπεριφορά σέ όλο το προσωπικό και μετά τά ξαναλέμε

    • Μήπως να προσλαμβάνει κι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας;Γιατί να δουλεύουν μόνο τα τα άτομα νεαρής ηλικίας στο σερβίρισμα ή στο μπαρ;Οι άνω των 30 ετών να πέσουν στον Καιάδα;

    • Και εκεί που πηγαίνουν για δουλειά πάνε, απλά οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές είναι καλύτερες αγαπητέ φίλε

  • Εδώ σε δουλειές με βαρέα και ανθυγιεινα δίνουν τον βασικό… Πλάκα κάνετε που να πάει ο κόσμος για δουλειά όταν το ταμείο ανεργίας είναι 400€ και ο μισθός 300-600 ( για εστίαση μιλάω) και ένα ένσημο την βδομάδα;…

  • Απορίας άξιο πραγματικά… Γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν για ψίχουλα, χωρίς ένσημα και με τον κάθε κομπλεξικο πάνω από το κεφάλι τούς???? Πολύ περίεργο πράγμα….

  • Με 2 ευρώ την ώρα και 3 ή 4 μέρες την εβδομάδα δεν πάω ρε φίλε, 5θημερο 8ωρο νυχτερινό Σαββατοκυριο ξεχωριστά και ολα τα ένσημα με 22 έως 25 εργάσιμες και άμα θέλετε
    Φτάνει πια αυτή η άθλια κατάσταση με δουλειά λάστιχο όπως και όταν θέλει το αφεντικό

  • Εμπάργο σε σουλειές που δεν πληρώνουν ή πληρώνουν χαρτζιλίκι, που τα αφεντικά την έχουν δει αφέντες και γενικότερα ΟΧΙ σε εργασία Μεσαιωνικού τύπου πάνω σε γαλέρα. Πολύ καλά κάνει ο κόσμος, και ειδικότερα ο νέος κόσμος, που δεν πάει να εργαστεί. Οι αφέντες ας βάλουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους να δουλέψουν τα καταστήματά. Ο κόσμος φαίνεται να ξυπνάει επιτέλους και μάλιστα άργησε πάρα πολύ.

  • Ξεχνατε το ενσημο τυπικα τα μισά κ αν μπει κ το δωρο επιστροφή εννοείται βουίζει η πιατσα για κάποιους κ καμαρώνουν!

  • Αν δε βρίσκετε προσωπικό ας βάλετε λουκέτο. Σε κανέναν δε θα λείψετε. Έτσι κι αλλιώς αποδείξεις δεν κόβετε και το προσωπικό σας είναι σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Ζημιά κάνετε στο κράτος. Εμείς θα πίνουμε καφέ σπίτι… Ποτά μπόμπες βέβαια δεν ξέρω που θα βρούμε να πίνουμε…

  • ΟΙ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΘΩΣ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ.

    Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΧΕΙΜΑΖΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΣΤΙΑΣΗ.

    ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    ΚΟΙΝΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΡΗΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΣΗ Ή ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ.
    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΦΤΑΝΕΙ!!!

  • Μα γιατί το λέτε αυτό…
    Ξεχνάτε ότι η Ελλάδα προσφέρει μια εξαιρετική ποιότητα ζωής;
    Κι ότι πρέπει να τα δούμε όλοι μας ολίγον πιο… ολιστικα;

  • Ο/Η Αλλάξτε νοοτροπια και μυαλα και τοτε τα ξαναλεμε! Οι σκλαβοι μας τελειωσαν εκει καπου στην Αφρικη 2022 εχουμε πια! λέει:

    2 ευρω την ωρα μεροκαματο και 3,50 ο καφες (που σε λιγο θα παει και 4 με τις ανατιμησεις) και προγραμματα του ΟΑΕΔ της πλακας που για να γλιτωσουν το ενσημο και το μεροκαματο να σε πληρωνει ο ΟΑΕΔ και αναρωτιουνται ακομα οι εξυπνακηδες της πιατσας γιατι δεν βρισκουν ατομα για εργασια στην εστιαση της Πτολ/δας χαχαχαχα
    δε θα βρειτε στον αιωνα τον απαντα. Μιας και μου θελατε και Κουλη να το πουμε κι αυτο…πειτε στον Κουλη να σας βρει ατομα γιατι απο οτι φαινεται μυαλο εσεις δεν βαζετε και τωρα που σας ηρθε το ζορι…σφιγγεστε? Δεν πειραζει να σφιχτειτε κι αλλο!

  • Το ίδιο πρέπει να γίνει και στον πρωτογενή τομέα, στα χωράφια, κάτω απο 35 ευρώ 8ωρο να μην πάει κανείς. Να δουλέψουν οι ίδιοι και να μην κάνουν λεζάντα στα καφενεία με τον ιδρώτα των άλλων.

  • Και σε άλλους κλάδους δυστυχώς επεκτείνονται αυτοί οι υπέροχη όροι εργασίας. Σε σούπερ μάρκετ π.χ. θα δουλεύεις 6:30 ώρες και θα πληρώνεσαι για 5 και αν θέλεις.

  • Θέλουν και άτομα νεαρής ηλικίας για υπαλλήλους.Ας προσλάβουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικία και με τον σωστό μισθό.

  • Γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό;;; Τυχαίο; Γιατί απλά δεν πληρώνουν καί εννοείται ότι δεν κολλάνε ένσημα.Πολλες ώρες δουλειάς χωρίς ανταμοιβή.

    • Πολυ σωστα! Αυτο ακριβως!
      Πολλοι απο αυτους ειναι ”καλοπληρωτες” (με την ειρωνικη εννοια καταλαβαινεις) ειτε δεν κολανε τα ενσημα ειτε σου φερονται λες και εισαι σκλαβος
      και απο πανω αν τολμησεις να διεκδικησεις τα δικια σου σου συμπεριφερονται λες και εισαι πολιτης Β κατηγοριας (μη το διαφορετικα και κοπει το σχολιο)

      Ας αλλαξουν νοοτροπια και μυαλα να ειναι σωστοι επαγγελματιες και τοτε τα ξαναλεμε. Και στο λεω εγω που την περιοδο της καραντινας τους στηριξε οσο κανεις αλλος για την καταστροφη που υπεστησαν αλλα απο οτι φαινεται τα 2 χρονια κλεισιματος δεν τους εβαλαν μυαλο και συνεχιζουν παλι τις ιδιες καταστασεις αλα παλαια!

  • Εσείς οι “νομοταγείς” να φανταστώ ότι απαιτείται απόδειξη από τον γιατρό… Τι όχι…για να πληρώσετε λιγότερα!

      • Μάλλον σε έχουν διώξει από πολλά μαγαζιά… Το 90% των εργαζομένων στην εστίαση πτυχία πανεπιστημίων έχουν. Αλλά έτσι είναι αν δεν μπορείς να βρεις γυναίκα…

  • Το ότι βρίσκονται σε απόγνωση αλλά δεν αποφασίζουν να δώσουν κανένα ευρώ παραπάνω τα λέει όλα. Τον φρέντο ξέρουν να τον χρεώνουν 3€ και το κοκτέιλ 15€, αλλά για να δώσουν τίποτα παραπάνω δεν ξέρουν.

    Δε θα ξεχάσω που πριν μια δεκαετία εργάστηκα για λίγο σε καφέ στην πόλη, όπου ο εργοδότης ήθελε να εργάζομαι 3 ημέρες την εβδομάδα, με άτακτο ωράριο, με 65€ την εβδομάδα, με ελάχιστα ένσημα και υπερωρίες, τις οποίες φυσικά και δεν πληρώθηκα ποτέ. Όταν έφυγα, ο τύπος αναρωτιόταν γιατί δεν είχα μείνει με τέτοιες συνθήκες εργασίας. Έμαθα πως οι επόμενοι έμειναν λιγότερο από εμένα.

    Κανένα παιδί να μην πάει να εργαστεί σε τέτοιους εκμεταλλευτές και να κλείσουν. Ποτέ ξανά οι τύποι μες τα λούσα και ο υπάλληλος να μην ξέρει αν θα βγάλει τον μήνα!

  • Σοκαριστικός ο τρόπος σκέψης. Τεμπελιά και ας είναι καλά ο μπαμπάς που πληρώνει τον φρέντο. Νέο κίνημα, δεν δουλεύω, δεν δουλεύω.

    • Σοκαριστικη και η βλακεια που σε δερνει επισης!
      Τραβα εσυ να δουλεψεις για 2 ευρω την ωρα οταν ο καφες εχει 3,50 (και συντομως 4) να μην σε πληρωνει οπως πρεπει , να μην σου κολλανε τα ενσημα
      και αμα μπορεις στα 30 και στα 35 σου να ζησεις μονος και να συντηρησεις οικογενεια ετσι ελα να μας τα ξαναπεις αυτα περι τεμπελιας.
      Αλλα ετσι ειναι οταν ζεις ακομα με την μαμα και τον μπαμπα και σου ετοιμαζει το φαγακι και σου παρεχει την στεγη και βαζουμε τον βουλευτακο να μας χωσει στη ΔΕΗ κραζουμε τους αλλους για δηθεν τεμπελια εκ του ασφαλους!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.