Ο χώρος της κατεδαφισθείσας οικίας του Μακεδονομάχου Νικόλαου Μαλούτα μετετράπη σε ταβέρνα (Του Γιάννη Κορκά)

3 Ιουνίου 2022
15:45

Για την οικία του αειμνήστου μεγάλου τέκνου της Κοζάνης Νικολάου Μαλούτα, τον οποίο έζησα ως γείτονας πιτσιρικάς, έχω γράψει πολλές φορές, καθώς και για την κατάντια στην οποία περιέπεσε ο ιερός χώρος λόγω της αδιαφορίας του Δήμου Κοζάνης. Μετά την κατεδάφιση της οικίας το 1980, επί Δημαρχίας Γιάννη Παγούνη, στη συνέχεια ο ιερός χώρος γνώρισε τη βεβήλωση, μεταβαλλόμενος σε υπαίθρια πιτσαρία από παρακείμενο κατάστημα επί της οδού Παύλου Χαρίση. Μετά από σαράντα (40) χρόνια και προ της παρουσίασης του βιβλίου της κυρίας Άννας Τανή-Καραχάλιου, εγγονής του Λαζάρου Μαλούτα, αδερφού του Νικολάου, για τον Μακεδονομάχο Νικόλαο Μαλούτα και τον αδερφό του Λάζαρο, επιτράπηκε σήμερα από τον Δήμο Κοζάνης, επί Δημαρχίας μάλιστα Λάζαρου Μαλούτα, και νέα βεβήλωση, καθώς ο χώρος μετατράπηκε σε παράρτημα υπαίθριας παρακείμενης ταβέρνας. Η θλιβερή αυτή εξέλιξη αποτελεί, αντί της οφειλόμενης τιμής και του σεβασμού, απαξίωση των ανθρώπων που κινδύνευσαν για τη σωτηρία της Μακεδονίας μας και αγωνίστηκαν ώστε να παραμείνει Ελληνική.

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο αείμνηστος μεγάλος Μακεδονομάχος Νικόλαος Μαλούτας, πρωταγωνιστής και εκτελεστής των αποφάσεων της Εθνικής Άμυνας, είχε φιλοξενήσει στην κατεδαφισθείσα οικία του τον Παύλο Μελά τον Ιούλιο του 1904.Ο Νικόλαος Μαλούτας είχε αναρτήσει στην είσοδο της οικίας του πινακίδα με τη μορφή του Παύλου Μελά και την επιγραφή: «Μηδείς αφιλόπατρις εισίτω», παράφραση του ρητού «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω», το οποίο ο Πλάτων είχε τοποθετήσει στο υπέρθυρο της Ακαδημίας του στην Αθήνα. Αφιλοπάτριδες τελικά δεν εισήλθαν στην οικία του, αλλά η σύγχρονη Κοζάνη κατεδάφισε την ιστορική οικία Μαλούτα, καταστρέφοντας έτσι τα υλικά τεκμήρια και μνημεία της ιστορίας μας. Αντί για μνημείο, λοιπόν, υπαίθρια πιτσαρία και ταβέρνα. Είναι τραγικό και όνειδος για την Κοζάνη.

Μάλιστα, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αρ. 523/2009εγκρίθηκε η διαμόρφωση του χώρου της οικίας Νικολάου Μαλούτα. Σύμφωνα με την απόφαση, έπρεπε να αναγερθεί μνημείο εις μνήμην των Μακεδονομάχων, καθώς και να τελείται κάθε Οκτώβριο μνημόσυνο, όπως είναι καθορισμένο από την Πολιτεία. Δυστυχώς, το έργο δεν υλοποιήθηκε, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση!

Σημειωτέον, την Κυριακή 5-Ιουνίου τελείται στη Δαμασκηνιά Βοΐου, με κάθε επισημότητα, μνημόσυνο για τους Μακεδονομάχους που έπεσαν μαχόμενοι το 1906 εναντίον των κομιτατζήδων στα Καστανοχώρια, τους οποίους και εξόντωσαν. Το μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου και κατατίθενται στεφάνια στον εκεί ανεγερθέντα ανδριάντα Μακεδονομάχου. Για την ιστορία, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Εξωτερικών πήγαινε κάθε χρόνο και κατέθετε στεφάνι.

Προτείνω: Όπως γιορτάσαμε πέρυσι τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας, θα πρέπει να γιορτάσουμε το 2024 τα 120 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Ελπίζω μέχρι τότε να ανεγερθεί και το μνημείο του Μακεδονικού Αγώνα στον χώρο της οικίας του μεγάλου Μακεδονομάχου Νικολάου Μαλούτα, σύμφωνα με τη δωρεά που ο ίδιος έκανε στον Δήμο, καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρ. 523/2009, με Δήμαρχο τότε τον Λάζαρο Μαλούτα.

Γιάννης Κορκάς 3-6-2022 – prlogos.gr

21 σχόλια

 • Αφού η πόλη γίνεται κλιματικά ουδέτερη πρέπει να μεγαλώσει τα έσοδα της από τα τραπεζοκαθίσματα
  Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει

 • ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ!!!! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΑΚΙ? ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΛΗ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ Η ΨΗΣΤΑΡΙΑΣ????

  • Πήγαινε λίγο στην Ευρώπη να δεις ότι σε όλες μα όλες τις πλατείες υπάρχει και ένα μαγαζάκι. Τι προσφέρει στον τουρίστα η άδεια πλατεία Μαλουτας. ΤΊΠΟΤΑ. Χίλιες φορές ένα μαγαζάκι και ελεύθερος χώρος φυσικά.

   • οτι εχει τουριστες στην κοζανη γελανε κ οι κοτες … εδω μιλαμε για την οικια του Μακεδονομάχου ήρωα …
    οχι για μια απλη πλατεια στην ευρωπη μην μπερδεύεσαι

   • Φυσικά και θα ήταν καλύτερα! Μια πλατεία για όλους όχι για τον κάθε τυχάρπαστο ανιστόριτο που βεβυλώνει την ιστορικότητα της πόλης για το ευκαιρο κέρδος του

 • Μόνο για τα κοινωνικά όπως η παρουσίαση του βιβλίου. Εκεί γιατί δεν είπε στον Μαλούτα τίποτα η συγγραφέας? Δίπλα τον είχε…

 • Το 1980, αν θυμάμαι καλά, δήμαρχος ήταν ο αείμνηστος Παπαγιάννης…

  Ο Γιάννης Παγούνης εκλέχθηκε πρώτη φορά δήμαρχος το 1982. Δημοτικές Εκλογές έχουμε κάθε 4 χρόνια. Είχαμε λοιπόν το 1982, το 1986, το 1990, το 1994, το 1998, το 2002 κοκ.

  Ο Γιάννης Παγούνης ανέλαβε το 1983.

 • Πολύ καλύτερα έτσι. Πριν ούτε πλατεία ήταν ούτε παρκάκι.
  Τώρα τι σχέση έχει το κτίριο του Μακεδονομάχου Μαλούτα πριν 40 χρόνια;

 • Μήπως πιο σημαντικό θα ήτανε οι νέοι κάτοικοι της πόλης να μάθουμε ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος;

 • εχει ενα δικιο ως προς το οτι ο χωρος ηταν και καλα πλατειουλα που αναπλαστηκε κιολας! καθομασταν να πιουμε εναν καφε να πουμε κανα χαμπερι οι της γειτονιας και τωρα γεμισε τραπεζια….. το ιδιο χαλι και η πλατεια με τα τραπεζια …….

 • Ο Μαλουτας έδωσε την δική του ιδιοκτησία να γίνει ένας χώρος μνήμης για να τιμηθούν οι άνθρωπο και ο αγώνας για τον οποίον αγωνισθηκαν χωρίς να ζητήσει κάτι
  Εάν ο Δήμος δεν ήθελε η δεν μπορούσε μπορούσε να αποποιηθει την δωρεά
  Αλλά να χρησιμοποιείται ένας χώρος ξενος για να βάζουν κάποιοι τραπεζοκαθισματα,ενάντια στην θέληση του διαθετη,ξεπερνάει την πιο νοσηρή φαντασια

 • Όσο με θυμάμαι ποτέ δεν είδα κόσμο να κάθεται σε αυτήν την πλατεία,σπάνια εσείς που κραζεται αυτήν την κίνηση αραξτε την πέτσα σας και αφήστε τα περί σεβασμού και κέρδους γιατί μόνο από δω τα γράφεται αυτά

 • Ο χώρος αφεθηκε για μουσείο και όχι για πλατεία
  Οι λανθασμένες ενέργειες και πράξεις του Δήμου,επιτρέπουν σε κάποιους να λένε Επεα πτεροεντα
  Καλο υπνο

 • Αχ κύριε Γιάννη, τί διαβάζετε!!! Εγώ δεν θα αφήσω το σπίτι 🏡 μου στο δήμο, γιατί δεν ξέρω την χρήση του, από τον Δήμο!!!! Χα Χα για γέλια και για κλάματα,,,

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.