Για την οικία του αειμνήστου μεγάλου τέκνου της Κοζάνης Νικολάου Μαλούτα, τον οποίο έζησα ως γείτονας πιτσιρικάς, έχω γράψει πολλές φορές, καθώς και για την κατάντια στην οποία περιέπεσε ο ιερός χώρος λόγω της αδιαφορίας του Δήμου Κοζάνης. Μετά την κατεδάφιση της οικίας το 1980, επί Δημαρχίας Γιάννη Παγούνη, στη συνέχεια ο ιερός χώρος γνώρισε τη βεβήλωση, μεταβαλλόμενος σε υπαίθρια πιτσαρία από παρακείμενο κατάστημα επί της οδού Παύλου Χαρίση. Μετά από σαράντα (40) χρόνια και προ της παρουσίασης του βιβλίου της κυρίας Άννας Τανή-Καραχάλιου, εγγονής του Λαζάρου Μαλούτα, αδερφού του Νικολάου, για τον Μακεδονομάχο Νικόλαο Μαλούτα και τον αδερφό του Λάζαρο, επιτράπηκε σήμερα από τον Δήμο Κοζάνης, επί Δημαρχίας μάλιστα Λάζαρου Μαλούτα, και νέα βεβήλωση, καθώς ο χώρος μετατράπηκε σε παράρτημα υπαίθριας παρακείμενης ταβέρνας. Η θλιβερή αυτή εξέλιξη αποτελεί, αντί της οφειλόμενης τιμής και του σεβασμού, απαξίωση των ανθρώπων που κινδύνευσαν για τη σωτηρία της Μακεδονίας μας και αγωνίστηκαν ώστε να παραμείνει Ελληνική.

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο αείμνηστος μεγάλος Μακεδονομάχος Νικόλαος Μαλούτας, πρωταγωνιστής και εκτελεστής των αποφάσεων της Εθνικής Άμυνας, είχε φιλοξενήσει στην κατεδαφισθείσα οικία του τον Παύλο Μελά τον Ιούλιο του 1904.Ο Νικόλαος Μαλούτας είχε αναρτήσει στην είσοδο της οικίας του πινακίδα με τη μορφή του Παύλου Μελά και την επιγραφή: «Μηδείς αφιλόπατρις εισίτω», παράφραση του ρητού «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω», το οποίο ο Πλάτων είχε τοποθετήσει στο υπέρθυρο της Ακαδημίας του στην Αθήνα. Αφιλοπάτριδες τελικά δεν εισήλθαν στην οικία του, αλλά η σύγχρονη Κοζάνη κατεδάφισε την ιστορική οικία Μαλούτα, καταστρέφοντας έτσι τα υλικά τεκμήρια και μνημεία της ιστορίας μας. Αντί για μνημείο, λοιπόν, υπαίθρια πιτσαρία και ταβέρνα. Είναι τραγικό και όνειδος για την Κοζάνη.

Μάλιστα, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αρ. 523/2009εγκρίθηκε η διαμόρφωση του χώρου της οικίας Νικολάου Μαλούτα. Σύμφωνα με την απόφαση, έπρεπε να αναγερθεί μνημείο εις μνήμην των Μακεδονομάχων, καθώς και να τελείται κάθε Οκτώβριο μνημόσυνο, όπως είναι καθορισμένο από την Πολιτεία. Δυστυχώς, το έργο δεν υλοποιήθηκε, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση!

Σημειωτέον, την Κυριακή 5-Ιουνίου τελείται στη Δαμασκηνιά Βοΐου, με κάθε επισημότητα, μνημόσυνο για τους Μακεδονομάχους που έπεσαν μαχόμενοι το 1906 εναντίον των κομιτατζήδων στα Καστανοχώρια, τους οποίους και εξόντωσαν. Το μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου και κατατίθενται στεφάνια στον εκεί ανεγερθέντα ανδριάντα Μακεδονομάχου. Για την ιστορία, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Εξωτερικών πήγαινε κάθε χρόνο και κατέθετε στεφάνι.

Προτείνω: Όπως γιορτάσαμε πέρυσι τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας, θα πρέπει να γιορτάσουμε το 2024 τα 120 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Ελπίζω μέχρι τότε να ανεγερθεί και το μνημείο του Μακεδονικού Αγώνα στον χώρο της οικίας του μεγάλου Μακεδονομάχου Νικολάου Μαλούτα, σύμφωνα με τη δωρεά που ο ίδιος έκανε στον Δήμο, καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρ. 523/2009, με Δήμαρχο τότε τον Λάζαρο Μαλούτα.

Γιάννης Κορκάς 3-6-2022 – prlogos.gr