Εκκενώθηκε από τον τεχνολογικό εξοπλισμό που φιλοξενούσε τα τελευταία χρόνια το οίκημα του πρώην Ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΛΙΠΤΟΛ, ώστε στη συνέχεια να κατεδαφιστεί, ενώ στις εγκαταστάσεις του ανενεργού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μεταφέρθηκαν τα 21 μηχανολογικά κομμάτια που κρίθηκαν διατηρητέα από επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου μετακίνησης μνημονιακού εξοπλισμού, ξεκίνησαν το 2019 και ο ανάδοχος του έργου έπιασε δουλειά τον Ιανουάριο του 2022, ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η εργολαβία, για να ακολουθήσει η κατεδάφιση του κτιρίου, μαζί και οι μνήμες ετών, αφού ήταν το πρώτο εργοστάσιο που λειτούργησε στο τότε Λιγνιτικό Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας- Αμυνταίου, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη.
Από τα 21 μηχανολογικά κομμάτια που κρίθηκαν διατηρητέα, τα πέντε προέρχονται από το τμήμα επεξεργασίας φυσικού λιγνίτη, οκτώ από το μπρικετάδικο, και τα υπόλοιπα από τον πρώην σταθμό του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Το ζήτημα είναι πως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα εκθέματα αυτά
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ
“Μνημονιακού εξοπλισμού” ή “μνημειακού εξοπλισμού”;
Μας έχετε μπερδέψει.
Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.
Γιώργος Σεφέρης, 1900-1971, Έλληνας ποιητής, Νόμπελ 1963
Ίδρυση και κατασκευή Μουσείου Λιγνίτη.
Βιομηχανικός τουρισμός κλπ.
Ιδέες από το εξωτερικό υπάρχουν και πολλές.
Τι σας πείραξε ένα κτήριο που μπορεί να μετατραπεί σε χίλια δυο πράγματα;
Και ποιος δικάστηκε τελικά για την φωτιά στο εργοστάσιο;
Αυτό σε πείραξε. Νεοέλληνας.
Αθωώθηκαν. Ήταν παμπάλαιο εγκαταστασεις.
Έτσι βόλεψε;ψάξτε τώρα δουλειές και πανται στην Γερμανία η στην Ελλάδα με 26 ευρώ μεροκάματο