Με ιδιαίτερο κλίμα πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση των 10 απολυμένων συμβασιούχων την Τρίτη 07/06 έξω από την πύλη του ΓΝ Καστοριάς. Η στήριξη των συναδέλφων τους από όλα τα τμήματα και τους τομείς ήταν φανερή, όπως επίσης και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και γιατρών ΚΥ της Δυτικής Μακεδονίας και του σωματείου Γουνεργατών.

Έγινε ξεκάθαρο πως αγωνίζονται για το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στην εργασία. Αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι αυτοί να επιστρέψουν στις θέσεις τους για να καλύψουν βασικά κενά στο νοσοκομείο, που μήνες τώρα εργάζονται, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, σε θέσεις που μπορεί να μένουν ακόμη και ακάλυπτες. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάρδια καθαριστή το βράδυ ή αντίστοιχα μπορεί να υπάρχει ένας μόνο βοηθός θαλάμου στη βάρδια 3-11 για όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου. Το νοσοκομείο χρειάζεται θωράκιση σε όλους τους τομείς-γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό υγειονομικό προσωπικό- και λύση δεν είναι ούτε οι απολύσεις των συμβασιούχων ούτε η ανακύκλωση της ανεργίας των εργαζομένων με τρίμηνα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Το καθεστώς των συμβασιούχων έχει διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση, το Υπουργείο, η διοίκηση που αντί να τοποθετήσει αυτούς τους εργαζόμενους να καλύψουν κενά στο Νοσοκομείο, τους τοποθέτησε σε θέσεις εργαζομένων που η ίδια έβγαλε σε αναστολή χωρίς να λύνει ουσιαστικά το ζήτημα των αυξημένων απαιτήσεων στην περίθαλψη του λαού. Είναι περιττές οι προσπάθειες να πείσουν πως οι εργαζόμενοι γνώριζαν τους «όρους της σύμβασής τους» για την τοποθέτησή τους, όταν η ίδια κυβέρνηση επέλεξε ότι θα τους τοποθετήσει στις θέσεις των εργαζόμενων σε αναστολή, όταν η ίδια κυβέρνηση έβαζε το δίλημμα «ή υπογράφεις τη σύμβαση ή ξαναγυρνάς στην ανεργία», ή αντίστοιχα όταν υπάρχει ποινή από την μη αποδοχή παράτασης της σύμβασης στη συμμετοχή για δύο χρόνια στους επικουρικούς πίνακες.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να τηρηθεί η σύμβαση που η ίδια Διοίκηση τους ανανέωσε εώς 31/12/22 γνωρίζοντας μάλιστα τις επιστροφές ορισμένων εργαζομένων σε αναστολή ή αντίστοιχα ορισμένες παραιτήσεις.

Για το επόμενο διάστημα οργανώνουν τη συζήτηση για το πως θα δυναμώσει ο αγώνας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενημέρωση του λαού της Καστοριάς, με αναμονή της απόφασης και της Επιθεώρησης Εργασίας.