Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου: “Οι αγρότες να λάβουν μια προκαταβολή έναντι της ζημιάς και οι εκτιμήσεις και το οικονομικό αποτέλεσμα που θα έρθει να είναι με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο”

10 Ιουνίου 2022
09:44

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες 09/06/2022, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κύριο Κασαπίδη Γεώργιο, του βουλευτή του νόμου Φλώρινας κύριο Αντωνιάδη Γιάννη, του Δημάρχου Αμυνταίου, κύριο Άνθιμο Μπιτάκη, και του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, προέκυψαν τα παρακάτω θέματα, ως προς την διαχείριση των χωραφιών μετά την καταστροφική μανία της χαλαζόπτωσης, που έπληξε την περιοχή Αμυνταίου.

Υπάρχουν καλλιέργειες όπως ο αρακάς, που η περίοδος συγκομιδής θα ήταν 10 έως 15 Ιουνίου, και στη συνέχεια τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια σπέρνονται με φασολάκι, με συμβάσεις συγκεκριμένης εταιρείας. Τα παραπάνω αγροτεμάχια πρέπει να οργωθούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη καλλιέργεια. Θέλουμε να γνωρίζουμε, πως θα γίνει η εκτίμηση της καλλιέργειας του αρακά, εφόσον το χωράφι θα έχει καλλιεργηθεί με την επόμενη καλλιέργεια.

Επόμενη καλλιέργεια, που έχει υποστεί ζημιά, και θα αλωνιστεί το επόμενο διάστημα, είναι τα δημητριακά, θέλουμε και σε αυτά να γνωρίζουμε πως θα γίνει η εκτίμηση της ζημίας τους. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στα πρώιμα κεράσια, διότι είναι η εποχή της συγκομιδής τους. Θέλουμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει αντικείμενο αποζημίωσης στα τριφύλλια, στο πρώτο χέρι για τα νεόφυτα και στο δεύτερο χέρι για τα παλαιότερα, γιατί σε αυτά τα χέρια έχει κάνει τη ζημιά.

Επόμενη καλλιέργεια, που πρέπει να αποτιμηθεί γρήγορα, είναι τα κηπευτικά, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να ξανά γίνει φύτευση στο χωράφι. Στα οινοστάφυλα, όπως και στα οπωροφόρα δέντρα, η χαλαζόπτωση έχει καταστρέψει βλαστούς, οι οποίοι θα έδιναν παραγωγή του χρόνου αλλά και επόμενους βλαστούς, για την μεθεπόμενη χρονιά. Και σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε μια απάντηση, για το που θα ενταχθεί η συγκεκριμένη ζημιά, εφόσον είναι εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ. Στα ροδάκινα, βιομηχανικά και επιτραπέζια, η χαλαζόπτωση έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά, που στο 50% , το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 90%, οι καρποί έχουν πέσει κάτω, και θα θέλαμε τη διαβεβαίωση σας, εφόσον αυτό είναι εντός κανονιστικού πλαισίου, ότι η εκτίμηση των κιλών που είχε το χωράφι κατά στρέμμα, θα γίνει σύμφωνα με το μέγεθος του δέντρου, αλλά και με την ηλικία του. Η υπολειμματική του αξία που υπάρχει συνήθως στα χαλαζοχτυπημένα προϊόντα, χάνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι οι καρποί είτε έχουν πέσει κάτω, είτε είναι διαλυμένοι πάνω στο δέντρο, και πιστεύουμε ότι στην φετινή ζημιά δεν μπορεί να υπάρξει υπολειμματική αξία, γιατί τα έξοδα φυτοπροστασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερα από την αξία των λίγων καρπών που μπορούν να σωθούν στα δέντρα.

Πρέπει επίσης, να διευθετηθεί και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς, που έχουν δηλώσει παγετό σε κάποιες ποικιλίες, να αποσύρουν τη δήλωση του παγετού και να δηλώσουν μόνο το χαλάζι, η αν θέλουν να δηλώσουν και τα δυο ζημιογόνα αίτια.

Τέλος, επισημάνθηκε απ όλους τους αγροτικούς φορείς, αλλά και από τους πολιτικούς φορείς που συμμετείχαν, ότι τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, είναι ανωτέρας ποιότητας, όπως τα οινοστάφυλα που είναι χαρακτηρισμένα ΠΟΠ, τα ροδάκινα πού είναι ορεινά και ανωτέρας ποιότητας λόγω της οψιμότητας τους, όπως και όλες οι άλλες καλλιέργειες που καλλιεργούνται, με επιβαρυμένο κόστος, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αλλά και λόγω της αύξησης που έχουν υποστεί, όλοι οι συντελεστές εισροών της αγροτικής παραγωγής.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, στα αγροκτήματα της περιοχής μας, μετά την ζημιά, αλλά και για την συνάντηση που θα έχουμε αύριο 10/06/2022 και ώρα 10:00 π.μ. , στα γραφεία σας, για να δούμε από κοινού τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τη ζημιά που έχει γίνει στο χωράφι , σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγρότες να λάβουν μια προκαταβολή έναντι της ζημιάς και οι εκτιμήσεις και το οικονομικό αποτέλεσμα που θα έρθει να είναι με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

Συνυπογράφουν:

Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Αγίου Παντελεήμονα, πρόεδρος κ. Μπούκτσης Λάζαρος,

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανιακίου, πρόεδρος κ. Τσακιρίδης Σάββας,

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός 551, πρόεδρος κ. Τσουτσουγιάννης Χρήστος,

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιοχής Αμυνταίου, πρόεδρος κ. Γιαννιτσόπουλος Γεώργιος,

Ο πρόεδρος Κοινότητας Βεγόρας, κ. Αθανασιάδης Λάζαρος,

Ο πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονα, κ. Πιλίδης Ιωάννης,

Ο πρόεδρος Κοινότητας Μανιακίου, κ. Τσιβελείδης Γεώργιος,

Ο πρόεδρος Κοινότητας Αντιγόνου, κ. Πατμάνογλου Νίκος,

Ο πρόεδρος Κοινότητας Φαραγγίου, κ. Κουτουραντζής Αντώνης.

Ένα σχόλιο

  • Τις αποζημιώσεις του 2021 μήπως τις ξεχάσατε
    Εδώ δίνονται προκαταβολές στην Πελοπόννησο με χρήματα που εκταμιεύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις
    Καλώς εκθέτει το πρόβλημα της περιοχής όλος ο πολιτικός κόσμος και όχι μόνο μαζί με τις οργανώσεις αγροτών αλλά στην περιοχή μας μόνο λόγια και υποσχέσεις άλλωστε είναι αυταπόδεικτο διότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες διαβεβαίωναν ότι θα πληρωθούμε για τον περσινό παγετό μόνο χρήματα δεν είδαμε οι αγρότες

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.