North Solar: Στα σκαριά φωτοβολταϊκό πάρκο 56 MW στο Βόιο (Άσκιο) – Ξεπερνά τα 200 MW η συνολική ισχύς των μελλοντικών έργων στη Δυτική Μακεδονία

11 Ιουνίου 2022
10:23

Η North Solar, το 49% της οποίας έχει εξαγοράσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αυξάνει την ισχύ της σε έργα ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, καθώς πρόσφατα πήρε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ενός ακόμη μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα πάρκο μέγιστης ισχύος παραγωγής 56 MW που θα κατασκευαστεί στη θέση «Τσούκαρι» της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου.

Η νέα βεβαίωση εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου και υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιο Δαγούμα, και αφορά στη συνένωση δύο υφιστάμενων αδειών για φωτοβολταϊκά ισχύος 32,2 MW και 23,7 MW, οι οποίες και εκδόθηκαν στις 14 Ιανουαρίου του 2021. Όσον αφορά στη διάρκεια ισχύος της νέας βεβαίωσης αυτή ανέρχεται σε διάστημα 25 ετών από την ημερομηνία της αρχικής έκδοσης των δύο πρώτων αδειών.

Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών η ΡΑΕ με απόφασή της προχώρησε στη συνένωση τεσσάρων βεβαιώσεων παραγωγού της εταιρείας στην Κοζάνη, οι οποίες αφορούν σε mega-φωτοβολταϊκό ισχύος 150,57 MW. Οι βεβαιώσεις αυτές αφορούσαν σε πάρκα ισχύος 64,042MW, 27,654 MW, 26,488 MW και 32,384 MW για άδειες που εκδόθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου του 2020. Με τη νέα βεβαίωση η συνολική μέγιστη ισχύς της εταιρείας σε έργα ΑΠΕ στην Κοζάνη ξεπερνά πλέον τα 200 MW.

Ποια είναι η North Solar

Η North Solar είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Kiefer συμφερόντων της οικογένειας Πετρόχειλου και συστάθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 2021. Υπενθυμίζεται πως τον  Απρίλιο του 2021 η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασε το 49% της North Solar στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει 500 MW σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Επίσης, η ΔΕΠΑ θα στραφεί και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο.

Αναλυτικότερα στο μετοχικό κεφάλαιο της North Solar συμμετέχουν ο Όμιλος Kiefer ΤΕΚ, η ΜES Ενεργειακή καθώς και 14 φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά την Kiefer με γενικό διευθυντή το Χρήστο Πετρόχειλο αυτή δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 18 ελληνικές πόλεις και έχει ως στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 1 GW έως το 2024.

Η ΜES Ενεργειακή είναι θυγατρική της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και έχει κατασκευάσει σε συνεργασία με την ΑΒΑΞ τη μονάδα απορριμμάτων στην Ηλεία, έχει αναλάβει τα έργα σε Τρίκαλα και Θεσσαλία, ενώ αποτελεί σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ το μοναδικό διεκδικητή για τη μονάδα στο Γραμματικό.

 

mononews.gr/

11 σχόλια

  • Δε φτάνει που γεμίσαμε τον τόπο λαμπόγυαλο, πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε στους λογαριασμούς χρυσάφι…

  • Οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά ενέργειας, λαμβάνουν όποτε θέλουν άδεια εγκατάστασης ΦΒ σταθμών ή ανεμογεννητριών. Καμιά καθυστέρηση ή κώλυμα από ΡΑΕ, ΔΕΔΗΕ κλπ. Τα έργα τους εγκαινιάζονται μάλιστα από τον πρωθυπουργό..
    Τα κέρδη τους θα μεταφέρονται εκτός περιοχής αφού θα απασχολούν ελάχιστους εργαζόμενους.
    Από την άλλη, οι αιτήσεις που υπέβαλλαν και υποβάλλουν μικροεπενδυτές της περιοχής μας, που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ένα μικρό ΦΒ στο χωράφι τους, συναντούν αρνητικές απαντήσεις από τον ΔΕΔΗΕ λόγω έλλειψης “χώρου” σε μετασχηματιστές ή γραμμές μεταφοράς.
    Οι επιτροπές Μουσουρούλη και λοιπών, καθώς και οι τοπικοί μας βουλευτές, οι 4 της ΝΔ, αδιαφορούν παντελώς.

    Από την άλλη, θέλουμε να μείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή μας.

  • Εφυγαν τα παιδιά μας να βρουν δουλειά θα κλεισουμε κι εμείς τον κύκλο μας και θα μείνουν τα γυαλιά σε μια νεκρή δυτική Μακεδονία το χρήμα θα πάει στις ανώνυμες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας και αυτός ο τόπος σε δέκα χρόνια θα ερημώσει…μπράβο σου Μητσοτάκη μπράβο σας βουλευτές της περιφέρειας αυτό ήταν λοιπόν το αναπτυξιακό σας μοντέλο..θα σας γράψει ιστορία να είστε σίγουροι ..εμείς απλά είμαστε τα τα θύματα,το αποτέλεσμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.