Η πρωτότυπη κατασκευή των σύγχρονων αρμεκτηρίων με κατασκευή τούνελ, από τον Κ. Μανουσαρίδη, λίγο έξω από τον Ανθότοπο Κοζάνης

14 Ιουνίου 2022
23:38
Κανένα σχόλιο

 

Η πρωτότυπη κατασκευή των σύγχρονων αρμεκτηρίων με κατασκευή τούνελ αποτελεί έμπνευση του γιδοτρόφου Κυριάκου Μανουσαρίδη. Περιλαμβάνει υπόγειο τούνελ για να προστατεύεται ο εξοπλισμός από φθορές και να μειώνεται ο θόρυβος και η αναστάτωση των κατσικιών, την ώρα της άλμεξης.

Επόμενος στόχος για τον 45χρονο κτηνοτρόφο, να εγκαταστήσει σύστημα ηλεκτρονικής γαλακτομέτρησης για το γενετικό έλεγχο του κοπαδιού και τη βελτίωση των αποδόσεων.

 

 

Αρχές Ιουνίου, σε έναν ορεινό βοσκότοπο, λίγο έξω από τον Ανθότοπο Κοζάνης, ο ήλιος έχει αρχίσει, όπως φαίνεται στα πλάνα να δύει κι ο γιδοτρόφος Κυριάκος Μανουσαρίδης με κυκλωτικές κινήσεις, φωνές και σφυρίγματα βάζει τα γίδια του, στο δρόμο της επιστροφής για τη στάνη.

Το άρμεγμα γίνεται δύο φορές την ημέρα, μία στις 6 το πρωί και μία στις 7 το απόγευμα και σε αυτό συμμετέχουν ενεργά τόσο η σύζυγός του Σοφία, όσο και ο Κωνσταντίνος, το ένα από τα τέσσερα παιδιά τους, ο οποίος έχει τελειώσει τυροκόμος στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η παραμονή των ζώων στο αρμεκτήριο διαρκεί περίπου 10 λεπτά και κάθε φορά εξυπηρετούνται, εναλλάξ, συνολικά 72 κατσίκες.

Όπως λέει ο 45χρονος κτηνοτρόφος η υποδομή που έχει κατασκευάσει για την εγκατάσταση του εξοπλισμού άλμεξης, έχει την καινοτομία να είναι η μοναδική με υπόγειο τούνελ.

Το επόμενο βήμα στην οικογενειακή εκτροφή, που αριθμεί 1.000 γίδια, είναι να τοποθετηθεί σύστημα ηλεκτρονικής γαλακτομέτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί γενετικός έλεγχος και βελτίωση αποδόσεων του κοπαδιού.

Η αύξηση των τιμών στο γάλα, τους τελευταίους μήνες, έχει δώσει μια μικρή ανάσα στους κτηνοτρόφους. Από την άλλη, όμως, οι ανατιμήσεις στις εισροές τείνουν να εξανεμίσουν το όποιο όφελος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μανουσαρίδης επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να υπάρξει στήριξη στους κτηνοτρόφους και ιδίως στους νέους. Σε άλλη περίπτωση, προειδοποιεί πως το επάγγελμα θα σβήσει πολύ γρήγορα.

Ο Παντελής Βογιατζής, προβατοτρόφος και διατροφολόγος μικρών μηρυκαστικών μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” για το θέμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.