Advent: Στην τελική ευθεία χρηματοδότηση 782 εκατ. για το «Green HiPo» στη Δ. Μακεδονία

16 Ιουνίου 2022
23:44

Επίσημη γνωστοποίηση για την ένταξη του έργου «Green HiPo» στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest – ΙPCEI) Υδρογόνου που θα ξεκλειδώσει χρηματοδότηση 782,1 εκατ. ευρώ έλαβε η Advent Technologies από την ελληνική πολιτεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης στον Nasdaq, η ειδοποίηση από την ελληνική πολιτεία έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των IPCEI και εφόσον δοθεί η επίσημη έγκριση από τις Βρυξέλλες θα «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση η οποία θα δοθεί σε ένα διάστημα έξι ετών.

Το «Green HIPo» της Advent είναι ένα από τα πέντε έργα που πρότεινε η Ελλάδα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΙPCEI και ένα από τα δύο πρώτα που έλαβαν επίσημη γνωστοποίηση. «Η γνωστοποίηση στο πρώτο κύμα των έργων τεχνολογίας υδρογόνου, αποδεικνύει την παγκοσμίου επιπέδου καινοτομία της Adven Technologies και την εμπιστοσύνη που δείχνουν η Ελλάδα και η ΕΕ στην ικανότητα της εταιρείας να υλοποιήσει ένα τόσο σημαντικό έργο».

Σκοπός του «Green HiPo» είναι η δημιουργία μονάδας στην Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη, των σχεδιασμό και την κατασκευή των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, με σκοπό την παραγωγού ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα τόσο για την Advent, όσο και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Green HiPo θα επιταχύνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών στην Advent με τη λειτουργία του. Η αίτησή μας υποβλήθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2021 και η διαδικασία του ελέγχου από την ΕΕ ήταν ενδελεχής. Ήμασταν σαφείς και συγκεντρωμένοι σε όλη τη διαδικασία, με την πεποίθηση ότι το έργο Green HiPo της Advent θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή υδρογόνου και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το Green HiPo αναδυκνείει τη δέσμευση της Ελλάδας και της ΕΕ να προχωρήσουν γρήγορα στην αποανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να προχωρήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με τις τεχνολογίες υδρογόνου να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου.

H εταιρεία, που γεννήθηκε στην Πάτρα και πλέον εδρεύει στη Μασαχουσέτη παράγει κυψελίδες καυσίμων που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε ηλεκτρική ενέργεια. Μετά από την ανακοίνωση της γνωστοποίησης η μετοχής της Advent καταγράφει άνοδο της τάξης του 160%.

Τα ελληνικά έργα υδρογόνου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει μέσα στο επόμενο διάστημα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πρώτων σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία. Στην ελληνική πρόταση συμμετέχουν πέντε έργα. Εκτός από το «Green HiPo» της Advent Energy Technologies περιλαμβάνονται τα εξής έργα:

«Λευκός Δράκος»: Από ομάδα εταιρειών αποτελούμενη από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους τηςς χώρας (ΔΕΠΑ Εμπορίας, Advent Technologies, Damco Energy, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Οϊλ, Σωληνουργεία Κορίνθου, TAP και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή),Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ για την ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.

Blue Med: Εργο της Motor Oil που συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025.

Η2CAT Tamks: Εργο της εταιρείας B&T Composites (Τιριακίδης Βασίλειος ΑΕΤΕ) για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών.

H2CEM – Τιτάν: Το έργο αφορά την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση πράσινου υδρογόνου για καύση προς παραγωγή ενέργειας σε κλιβάνους με στόχο την απανθρακοποίηση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας της εταιρείας Τιτάν.

moneyreview.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.