Το πρώτο μεγάλης κλίμακας «πείραμα» για την αστική χρήση του υδρογόνου μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή στη Δυτική Μακεδονία. Ένα χωριό ή μια κωμόπολη που θα επιλέγει από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) θα μετατραπεί σε «χωριό υδρογόνου», προκειμένου να μελετηθούν σε πραγματικές συνθήκες τα δεδομένα της παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης του υδρογόνου για αστική κατανάλωση και ηλεκτροπαραγωγή.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, το σχέδιο συμβολίζει την αρχή της νέας εποχής του υδρογόνου, το οποίο τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να διεισδύσει περαιτέρω στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο και τα συμβατικά υγρά καύσιμα. Το βασικό πλεονέκτημα του υδρογόνου είναι ότι η χρήση του δεν παράγει ρύπους παρά μόνο υδρατμούς, ενώ το μειονέκτημα επί του παρόντος είναι το υψηλό κόστος και οι δυσχέρειες στην παραγωγή και την μεταφορά.
Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας το υδρογόνο θα παράγεται από φυσικό αέριο, πρόκειται δηλαδή για το λεγόμενο «μπλε υδρογόνο» σε αντιδιαστολή με το «πράσινο υδρογόνο» που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται σε συμπιεσμένη μορφή (CNG) στο σημείο κατανάλωσης και θα αξιοποιείται με δύο τρόπους:
- Θα διανέμεται μέσω δικτύου απευθείας στα σπίτια και χρήση σε λέβητες θέρμανσης (η ΔΕΔΑ έχει ξεκινήσει επαφές με ευρωπαικούς οίκους που έχουν την τεχνογνωσία για λέβητες υδρογόνου)
- Θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε ρεύμα.
Το ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου εκτιμάται σε 1,5 – 2,5 εκατ. ευρώ. Σε επόμενη φάση το υδρογόνο θα παράγεται με πρώτη ύλη το βιαέριο αντί για φυσικό αέριο και το έργο θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για εκμετάλλευση του εγχωρίως παραγόμενου βιοαερίου το οποίο – σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες – μπορεί να καλύψει ζήτηση που αντιστοιχεί σε … περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Το βιοαέριο παράγεται από τα απόβλητα και τα παραπροϊόντα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής, που σημαίνει ότι η πρώτη ύλη είναι διάσπαρτη ανά την Ελλάδα. Οι μελέτες της ΔΕΔΑ υποδεικνύουν την κατασκευή μικρών μονάδων παραγωγής βιοαερίου, της τάξης των 3 μεγαβάτ που θα εκμεταλλεύονται τοπικά την πρώτη ύλη και την διοχέτευση του βιοαερίου στα δίκτυα της εταιρείας.
Αυτό το κάναμε πράξη στα μαθήμετα της τεχνολογίας πριν τριαντα χρόνια και δεν στοιχιζε και τίποτα. ¨αντε σοβαρεθτείτε ρε …. , κοροιδεύετε τον κόσμο και κάθονται και σας ακούνε, δεν ντρέπεστε κοθόλου.
Δουλειές θελουμε και όχι υποσχέσεις που θα εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα! Δουλειές κ. Κασαπίδη ακούτε ! Όχι πάλι μοίρασμα χρημάτων στα δικά σας παιδιά ! Ποτέ θα γίνουν οι εκλογές μα τελειώνουμε με εσάς , αιώνας μοιάζει .
Δυσχέρειες στην παραγωγή και μεταφορά στην καλύτερη των περιπτώσεων, υψηλή επικινδυνότητα στην αποθήκευση και στην παραγωγή του, με ασήμαντη εμπειρία. Η ΔΕΔΑ ψάχνει για πειραματόζωα που θα διακινδυνεύσουν για την “πρωτοπορία” των “αρίστων”.
Γιατί δεν βάζετε το δίκτυο στο Κολωνάκι ή στο Ψυχικό; Εκεί λόγω κλίματος θα απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για την θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρισμού! Η Δυτική Μακεδονία έχει φωνή που λέει: “φτάνει με τα πειράματά σας στην πλάτη μας”!
ΣΦΙΧΤΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΆΛΟΥΜΕ ΠΡΆΣΙΝΟ ΑΈΡΙΟ. ΩΔΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΏΣΙΜΟ. ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΌ ΝΑ ΠΑΡΆΓΟΥΜΕ ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ ΠΆΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΆΘΕ ΆΧΡΗΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΤΊΠΟΤΕ ΆΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ Η ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ. ΡΙΖΙΚΉ ΑΛΛΑΓΉ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
Έχουμε και λέμε:
Φτου και μετράω :
Κινηματογραφικά στούντιο
Εργοστάσιο vw
Εργοστάσιο μπαταριών
Εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Χωριό υδρογόνου.
Ορεεεε που ζωωωω!!!
Χα,χα,χα,χα!!!
Ει κιτι…
Εδώ στην περιοχή μάς δεν έχουμε λύση τα στοιχειώδη προβλήματα στα απλά Θέματα κ αυτοί μιλάνε για υδρογόνα κ πράσινα άλογα