Υδρογόνο: Βγήκε εκτός των ευρωπαϊκών έργων το «White Dragon» των 8 δισ. ευρώ;;;;;;; Tι αναφέρει δημοσίευμα του newmoney.gr

21 Ιουνίου 2022
12:04

Ένα από τα πιο προβεβλημένα πρότζεκτ υδρογόνου, το White Dragon στην Δυτική Μακεδονία, στο οποίο συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί και βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας, χάνει το «τρένο» της ένταξης στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI).

Το έργο, το οποίο συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με την απολιγνιτοποίηση καθώς αποτέλεσε σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, βγήκε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «newmoney» εκτός της λίστας των έργων IPCEI καθώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις (grants) για να περάσει στο επόμενο στάδιο το έργο συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συντονιστής του ελληνικού πρότζεκτ είχε οριστεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ στο White Dragon είχε συνασπιστεί μία πλειάδα εταιρειών όπως η Advent Technologies, η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η Motor Oil, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Κάποιες από αυτές έχουν ήδη στα σκαριά δικά τους σχέδια, τα οποία μάλιστα διεκδικούν μια μελλοντική θέση στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι για παράδειγμα το blue med της Motor Oil για την παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου. Κάποια άλλα όπως είναι το σχέδιο «Green HiPo» της Advent Technologies, συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο κύμα των έργων IPCEI που θα λάβουν 781 εκατ. ευρώ για περίοδο έξι ετών.

Με βάση το πλάνο χρηματοδότησης θα εκταμιευτούν  35 εκ. την 1η χρονιά, 84,3 εκ. την 2η, 175,7 εκ. την 3η, 259,3 εκ. την 4η, 111,7 εκ. την 5η και 115,2 εκ. την 6η χρονιά. Για το Λευκό Δράκο, το πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν σε βάθος οκταετίας, εντούτοις το ελληνικό δημόσιο που κλήθηκε να χρηματοδοτήσει την μεγάλη δαπάνη έκανε τελικά πίσω.

Η επένδυση της Advent αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου. Το δεύτερο έργο που έλαβε πρόσφατα πράσινο φως για να ενταχθεί στο IPCEI είναι το «H2CAT TANKS» της B&T Composites από τη Φλώρινα. Η επένδυση φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή ειδικών δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου.

Αρμόδιες πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη γύρω από το White Dragon, ανέφεραν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για ένα μικρότερο έργο, της κλίμακας του 1 δις, ευρώ περίπου το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και σε συνασπισμό με εταιρείες του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας ότι το μέγεθος του έργου δυσκόλεψε την υλοποίησή του.

Άλλες πηγές αφήνουν αιχμές και για την στάση των συμβαλλόμενων μερών, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν στήριξαν το έργο αλλά ακολούθησαν και το δικό τους ανεξάρτητο σχεδιασμό.

Για άλλους πάλι από την υποδομή απουσίαζε η τεχνολογική καινοτομία, κάτι για το οποίο δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην Κομισιόν.

Ο πυρήνας του White Dragon βασιζόταν στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Το White Dragon θα χρησιμοποιούσε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκευόταν άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα πρόσφερε στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας.

Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).

Επιπλέον, βασικός στόχος του έργου «White Dragon» αποτελούσε η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ενός ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.

Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, προβλεπόταν προσαρμογή και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού  Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου.

Στη συνέχεια, θα κατασκευαζόταν ένας αγωγός αποκλειστικά μεταφοράς  υδρογόνου στην Ελλάδα (hydrogen backbone pipeline). Ο αγωγός αυτός θα  προσέφερε δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές. Μέσω του έργου σχεδιάζονταν να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και η εξαγωγή υδρογόνου μέσω του  Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές  αγορές. Επίσης θα υλοποιούνταν και τα πρώτα έργα υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τραίνα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS)  και την οδική μεταφορά και διανομή του.

42 σχόλια

  • Οταν εχεις κρατήσει δίπλα σου μόνο τενεκέδες χεικροκροτητες νομίζεις είσαι έξυπνος κ τρομερός. Στην πραγματικότητα όμως στα πραγματικά κέντρα αποφάσεων δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά κ σε θεωρούν γραφικό κ ανίκανο.

    Τελείωσε κ το παραμύθι με τον Δράκο,, ενα χρόνο ακόμη θα ανεχτούμε την καταστροφή που κανείς και μετα θα μπεις στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σαν ο πιο αποτυχημένος Πολιτικός που πέρασε από την Δυτική Μακεδονία.

    • Έχει βγεί επίσημη απόφαση??Που βασίζεσαι??Μερικοί είστε τόσο τυφλωμένοι από την εμπάθεια απέναντι στον Γιώργο που θα χαρείτε εαν δεν εγκριθεί ένα έργο σταθμός για τον τόπο μας…και όσο και αν σας πονάει…Κασαπίδης 50% και στις επόμενες εκλογές

  • Άλλο ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα καταλήξει στα χέρια ιδιωτών, των γνωστών οικογενειών με έδρα στο CITY OF LONDON…. Τσάμπα τα παραμύθια για λευκούς δράκους τόσο καιρό….

  • Ασύμφορα και πανάκριβα έργα μόνο και μόνο για τις χρηματοδοτήσεις… και για τη φιγούρα κάποιων τοπικών…

  • Αληθεια;Για νέο μας το λέτε;Η motor oil και η ΔΕΗ είχαν υπογράψει από τον Ιανουάριο μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο είχε ως προϋπόθεση να μην συνεργαστεί καμια από τος δυο εταιρεία με τρίτο συμβαλλόμενο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.Πως είναι δυνατό να συνέχιζαν σε ένα τέτοιο επενδυτικό σχήμα;

  • Κρίμα…ήταν ένα τεράστιο αφήγημα του Κασαπίδη. Τώρα θα πρέπει να τυπώσει φυλλάδια ως Αη Γιώργης που σκοτώνει..τον Δράκο!

  • Να μαζέψει τα φιλαράκια του και τους καθηγητάς των ΤειΑει που ειχε για συμβουλές και χειροκροτητές να βγαλουν δελτίο ανακοινωσεων οτι θα γινει το εργο αλλα στα επόμενα χρόνια μεχρι τοτε τα λεφτα απο την μεταβαση σε μελετες αρχεία και ερευνες να χουν δουλειά οι ιδιοι και οι ίδιοι!

    • Και κάποιους κύριους που παρουσίαζαν στο περιφερειακό συμβούλιο φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γνωστοί νεόκοποι …με τα Facebook

  • Α ρε κασαπιδη κανεις το ενα λαθος μετα το αλλο,δυστυχως βγαζεις τα ματια σου μονος σου,ψαξε τωρα να βρεις τα ποσοστα που πηρες το 19,στην κοζανη εβαλες την προτελευταια χωρικη που ειναι η Γκατζαβελη;,στην καστορια ποιος θα παρει κοντα στις 7000 ψηφους;η κοζατσανη;χα,χα,στα γρεβενα εγκλημα,φλωρινα τα ιδια πως αυτοκτονησες μονο εσυ το ξερεις,εγω παντως δεν σε ξαναψηφιζω γιατι δεν σεβαστηκες την ψηφο μας,εδω τριγυρνουσες με πασοκτση που σε πολεμησε,στηριζε ζεμπιλιαδου και εσυ καμαρωνες διπλα του,λαθη πολλα και τραγικα.Αραγε τα ξερεις η δεν πηρες χαμπαρι τι γινεται;λυνουν και δενουν βολεμενοι ειδικοι συνεργατες με υφος χιλιων καρδιναλιων,κριμα.

      • Καλα εσυ βολεμενε κοιτα μην χασεις την μασα,εγω προσπαθω να τον ξυπνησω γιατι τον ψηφισα χωρις να θελω να με βολεψει,εσεις η αυλη φοβαστε να του πειτε την αληθεια και θα το πληρωσει,ο κοσμος βραζει,δηλ ψηφισαμε γκτζαβελη με διαφορα για να βαλει την δαδαμογια;αν μπορουσε ας επαιρνε παραπανω ψηφους,ασε στην καστορια,ο πρωτος 6700 ψηφους και ο ηγετης τον εφαγε για να βαλει την δευτερη με 3000 ψηφους,αγνοει τα θελω του κοσμου.

    • Για τους υπουργούς του Κούλη απο το ΠΑΣΟΚ θα πεις τπτ ή μπααααα; Σε πείραξαν οι σύμβουλοι και οι υπάλληλοι δεν κοιτάς ότι ο κασαπιδάκος σου ΔΕΝ . Δεν μπορεί ο άνθρωπος πως το λένε . Μας κάψατε με την ψήφο σας μιλάτε κιόλας ανεγκέφαλοι

  • Και θα ρθει τωρα το αλλο το αυλικο το τρολ
    και θα λεει παλι Κασαπιδης 50% και στις επομενες εκλογες
    και θα γελαει μεχρι και το White Dragon αχαχαχαχαχαχαχαχα!

    • Σας έχω μπεί στο μάτι ε???ναι ρε και όσο και αν δεν το πιστεύεις Κασαπίδης 50% και στις επόμενες εκλογές

      • Φιλε κακο του κανεις,ασε τα 50 τοις εκατο και ξυπνα εσυ και ξυπνα και αυτον,θα πατωσει στις εκλογες,εκανε πολλα λαθη και μεγαλα,ανασχηματισμο για γελια,δεν ακουει κανεναν μονο κανα ειδικο συνεργατη,ο κοσμος βραζει,δυστυχως ακομα και τωρα δεν τα βλεπετε ορισμενοι κοντινοι του και θα βουλιαξετε ολοι μαζι και θα ειναι αργα οταν θα ανοιξουν οι καλπες,προσπαθειστε εστω και τωρα μπας και γυρισετε το παιχνιδι και πρωτα απο ολα ας κανει μια κινηση μπας και ξαναδεσει την ομαδα του,ας ξεκινησει απο εκει και βλεπουμε.

  • Υπερασπιστές των μεγάλων συμφερόντων στην περιοχή μας , μαζί με την ανικανότητα των τοπικών παραγόντων οδηγούν την περιοχή μας στον μαρασμό.Υποσχέσεις για επενδύσεις στην παραγωγή για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Κούφια λόγια!
    Με τί μούτρα θα διεκδικήσουν την ψήφο του κόσμου?
    Και ας μην χαίρονται οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί την ίδια ανυπαρξία βιώσαμε και επι των ημερών της .

  • Πότε θα ξαναανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης για την περιοχή μας??Αφού ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι τελικοί λογαριασμοί της τηλεθέρμανσης?

  • Κάτσε κι άκου την αυλή σου κλεισμένος στη γυάλα σου και μετά θα αναρωτιέσαι τι έφταιξε.Σε κατάστρεψαν οι αυλικοί σου Κασαπίδη.

    • Έμπλεξε με αυλή και ανίκανους Δημάρχους. Εκεί να δεις αναπτυξιακό όραμα. Να μη τους ξεχνάμε αυτούς.Αυτοι ξέρουν μόνο να “απορροφούν” χωρίς να παράγουν τίποτα που να δείνει προοπτική στον τόπο. ΟΛΟΙ μηδενός εξαιρουμένου στα σπίτια τους. Και βέβαια και οι βουλευτές. Μόνο τότε θα καταλάβουν και οι κυβερνώντες ότι ο κόσμος στη Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλο την ανικανότητα και την κοροϊδία.

  • Τελικά το παραμυθί δεν είχε δράκο..

    Άλλο ένα μεγάλο σχέδιο στο κενό μετά απο το δήθεν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Συμπέρασμα δεν φταίει ο Κασαπίδης όσοι τον ψηφίσαμε φταίμε.

    Στο μεταξύ εγώ περιμένω τώρα την μονταζιέρα του Γιωργάκη να κατηγορήσει την προηγούμενη αρχή και τον Κάτανα και τα παρατρεχάμενα του άλλου ανύπαρκτου και μυρωδιά Αμαντίδη να βγούνε και να μιλήσουν για τον βουλευτή τους …; το και καλά επόμενο περιφερειάρχη …;

    για την πολιτική τους ανυπαρξία ..;

    Δυτική Μακεδονία , η ελπίδα σου είναι ο Κάτανας αλλιώς καλό αφάνισμό.

    Εγώ πάντως Κασαπίδη σε ευχαριστώ που μου κάνεις ευκολότερο το ποιον να ψηφίσω ..

  • Βλέπω σε κάμποσα χρόνια να μένουν ερείπια τα εργοστάσια της ΔΕΗ, γεμάτα με grafiti από τα παιδιά μας. Ενώ εμείς θα ψαχουλεύουμε, σε όσες εκτάσεις θα μείνουν έλεύθερες από φωτοβολταϊκά, για να βρούμε κανένα χορτάρι για να φάμε! Τριτοκοσμικές καταστάσεις θα γνωρίσουμε στην περιοχή μας….!!!!!!

  • Ακόμα μια φορά που ο ντεμέκ περιφερειάρχης μας , εκτίθεται και εκθέτει τον κόσμο που τον εμπιστεύθηκε …

    Στροφή στον πρωτογενή τομέα πλέον , σε κηπάκους , κοτούλες και με την ελπίδα να βγάλει και κανένα agro pass να μπορέσουμε να πα΄ρουμε κοτετσόσυρμα και κολοκυθιές

  • Τελειώνετε με τα παραμύθια, ανοίξετε ξανά τα ορυχεία, προσλάβετε νέο κόσμο να δουλέψει(με κανονικούς μισθούς, όχι 1500αρια και 2000 όπως τους παλιούς) και να μείνουν οι νέοι στην περιοχή να κάνουν παιδιά….τέρμα οι σαχλαμάρες.
    Αλλιώς υπομονή μέχρι του χρόνου τον Οκτώβρη να το κάνει ο λαός.

  • Το γεγονός πως οι περισσότεροι βγάζουν τόση χολή που δεν προχώρησε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία και το χαίρονται κιόλας, μόνο και μόνο επειδή το εμπνεύστηκε ή αν θέλετε, το πίστεψε ο Κασαπίδης, πραγματικά με ξεπερνάει!
    Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος και είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

  • Και φααααγανε λεφτά οι αυλικοί να κάνουν μελέτες, ομιλίες, συνέδρια….

    Και τι να κάνεις? Να κάτσεις να σκάσεις?

  • Ανύπαρκτος.Αυλικοί αν τα διαβάζετε αυτά να του τα μεταφέρετε.Όχι να του λέτε ψέμματα και να νομίζει οτι είναι ο καλύτερος.Άλλωστε ο βασιλιάς μόνο με εσάς καταδέχεται να μιλάει.Τους κοινούς θνητούς δεν τους αφήνει να τον πλησιάσουν καν.Μεγάλη απογοήτευση.

  • Δεν ακούει κανέναν.Είναι στον κόσμο του.Κάνει ό,τι να ναι,καβάλησε το καλάμι και τρέχει.Ελπίζω να μη θέλει να ξαναβάλει υποψηφιότητα.Μετά θα βγει στη γύρα για ψήφους και χειραψίες αλλά θα είναι πολύ αργά.Μέχρι και οι συνεργάτες του έχουν απογοητευτεί.

  • Έμπλεξε με αυλή και ανίκανους Δημάρχους. Εκεί να δεις αναπτυξιακό όραμα. Να μη τους ξεχνάμε αυτούς.Αυτοι ξέρουν μόνο να “απορροφούν” χωρίς να παράγουν τίποτα που να δείνει προοπτική στον τόπο. ΟΛΟΙ μηδενός εξαιρουμένου στα σπίτια τους. Και βέβαια και οι βουλευτές. Μόνο τότε θα καταλάβουν και οι κυβερνώντες ότι ο κόσμος στη Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλο την ανικανότητα και την κοροϊδία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.