Γ. Αμανατίδης: “Η Κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο της γούνας και δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την περιοχή”

22 Ιουνίου 2022
09:54

 

 

Στο πλαίσιο προώθησης συνολικής πρότασης για τον κλάδο της γούνας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Γιώργου Αμανατίδη, οργανώθηκε συνάντηση συντονισμού στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θάνου Πετραλιά παρουσία εκπροσώπων του κλάδου με επικεφαλή τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας (ΕΟΓ) κ. Άκη Τσούκα.

Έγινε ανασκόπηση των θεμάτων που τέθηκαν σε προηγούμενη συνάντηση, διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε και τέθηκαν νέοι στόχοι.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κλάδος στηρίχτηκε από την Κυβέρνηση και επέζησε την περίοδο της πανδημίας. Αντίστοιχες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα:

 1. Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις γούνας να ενταχθούν στο μέτρο αναστολής της εργασίας, από 01/07/22 έως 30/09/22 με δυνατότητα δίμηνης παράτασης.

Η νομοθετική ρύθμιση θα εγκριθεί σύντομα.

 1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία προγράμματος εκπαίδευσης ανέργων και πιστοποίησης του επαγγέλματος γουνεργάτη.

 2. Διερευνάται η δυνατότητα αναστολής καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

 3. Διερευνάται η δυνατότητα αναστολής καταβολής, αναστολής πλειστηριασμών και κεφαλαιοποίησης τόκων των δανειακών επιχειρηματικών υποχρεώσεων.

 4. Διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής ειδικού προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω των δυσκολιών που επέφερε στον κλάδο της γούνας ο πόλεμος στην Ουκρανία (καθόσον η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν αγορά για τον κλάδο σε ποσοστό 95%).

 5. Διερευνάται η μετατροπή του υπολειπόμενου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα λόγω «ανωτέρας βίας».

 6. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδότησης των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών των μονάδων.

 7. Από σήμερα υποβάλλονται τα αιτήματα στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή επιδότησης ανά ζώο εκτροφής μέχρι τις 30/06/2022.

 8. Βρίσκεται σε φάση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων μεταποίησης γούνας, σε ποσοστό 50% επί των λειτουργικών δαπανών και με ανώτατο καταβαλλόμενο ποσό τις 50.000,00 ευρώ.

 9. Καταργήθηκε ο φόρος πολυτελείας στα προϊόντα γούνας (άρθρο 79, ν. 4941/22).

Σε συνάντηση που ακολούθησε, στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Αποστόλη Βεσυρόπουλου, διατυπώθηκαν οι ευχαριστίες για τη μέχρι τώρα συμβολή του και ειδικά για την πρόσφατη κατάργηση του φόρου πολυτελείας.

Συζητήθηκε κατόπιν το σημαντικό θέμα εφαρμογής των διατάξεων ΦΠΑ στις παραγγελειοδοχικές πωλήσεις της γούνας.

Ο κ. Υφυπουργός βρίσκει έρεισμα στις απόψεις των εκπροσώπων του κλάδου της γούνας και αντιμετωπίζει το θέμα θετικά.

Δεσμεύθηκε να διατυπώσει επί του θέματος, στον Βουλευτή, οριστική άποψη εντός 10 ημερών.

Το συμπέρασμα των συναντήσεων ήταν ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και με πρωτοβουλίες που αποτυπώνουν το πραγματικό της ενδιαφέρον.

5 σχόλια

 • Το πραγματικό ενδιαφέρον δεν το συζητώ. Φωνάζει καθημερινά και από μακριά. Μια επιδότηση για την τηλεθέρμανση μας έδωσε και την πήρε πίσω πριν τη δώσει. Γραμμένους κανονικά μας έχουν φίλτατε.

 • Θέλω να δω ρε Γιώργο τι ποσοστό φήφων επί του συνόλου των Νεοδημοκρατών υποψήφιων Βουλευτών θα πάρεις στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας στις εκλογές που έρχονται. Έτσι για να καταλάβω αν έπιασαν τόπο οι συνεχείς υπενθυμίσεις για το πόσα πολλά έκανες για τη γούνα.

 • Και ποιοί θ αγοράζουν τις γούνες οι Σαουδάραβες;
  Στείλτε κι άλλα όπλα στον πόλεμο,για να σκοτώνεται ο κοσμάκης και θα σας πω,ποιοί θ αγοράζουν γούνες,3 χρόνια τώρα,μας κάψατε το δέρμα μας με τις πολιτικές της επιτελικης μπουρδολογιας σας;η γούνα σας μάρανε..

 • Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τα πικρόχολα σχόλια. Μια μερίδα πολιτών του νομού μας έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Η προσπάθεια στήριξης βρίσκει τόσο κόσμο αντίθετο; Δεν νομίζω .. ή βαλτοί είστε ή απλά κάνετε αντιπολίτευση (εσωτερική ή εξωτερική ταυτόχρονα).
  Πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν ευθύνεται ο γιαλός.. στραβά αρμενίζουμε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.