Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα από τα διάφορα τοπικά sites την ακύρωση της χρηματοδότησης ενός σημαντικού για την περιοχή μας έργο, το White Dragon (ή την επένδυση του υδρογόνου) όπως είναι γνωστή στους περισσότερους.

Με μεγαλύτερη όμως λύπη είδα κάποιοι να επιχαίρονται για αυτή την ακύρωση, να την συνδέουν μονοσήμαντα με τον κ. Κασαπίδη και να χαίρονται για μία ακόμη αποτυχία του. Κάποιοι ακόμη πιο προχωρημένοι έφτασαν να το συνδέουν άμεσα με την ατυχέστατη και καταστροφική απολιγνιτοποίηση της περιοχής και ενείδει ποδοσφαιρικού αγώνα να ορίζουν το αποτέλεσμα ισόπαλο Χ. Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς απαράδεκτα και επιζήμια για την περιοχή μας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ένα τόσο σύγχρονο και εμβληματικό έργο που θα έφερνε στην περιοχή 8 δις ευρώ, δεν είναι ούτε του Κασαπίδη, ούτε του Μητσοτάκη, αλλά είναι ένα έργο όλων των Δυτικομακεδόνων και όλης της περιοχής.

Ναι, μπορούμε να επικρίνουμε τον κ. Κασαπίδη για πολλές ελλείψεις που αφορούν το συγκεκριμένο έργο, μπορούμε να τον επικρίνουμε ότι δεν συ στράτευσε δυνάμεις για να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο έργο, μπορεί ακόμη να τον επικρίνουμε και για οτιδήποτε άλλο. Εξάλλου πολύ σύντομα θα τον κρίνουμε και για την καταλληλότητά του για την ηγεσία της Περιφέρειας. Δεν πρέπει όμως να χαιρόμαστε γι’ αυτή την αποτυχία γιατί είναι αποτυχία όλων μας και εν τέλει της περιοχής μας.

Παράλληλα δεν πρέπει να απογοητευόμαστε ούτε πολύ περισσότερο να παρατάμε την προσπάθειά μας στο να γίνει η Δυτική Μακεδονία το εμβληματικό κέντρο στην τεχνολογία υδρογόνου.

Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Το επιστημονικό προσωπικό υπάρχει. Ενδεικτικά να αναφέρω τους συναδέλφους καθηγητές του Τμήματός μου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Μαρνέλλο τον κ.Δουβαρτζίδη αλλά και άλλους που τώρα μου διαφεύγουν και ας με συγχωρέσουν.

Ο Δήμος Κοζάνης, σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί στην κατάρτιση προσωπικού στις τεχνολογίες και στις κατασκευαστικές εφαρμογές υδρογόνου. Προγράμματα που έχω την τιμή να συντάξω ο ίδιος.

Αλλά και επενδυτές αυτών των τεχνολογιών δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχα αντίστοιχη συνάντηση και επικοινωνία με ενδιαφερόμενους.

Συνεπώς μπορούμε να το φτιάξουμε το αντίστοιχο έργο, μπορούμε να το πετύχουμε αρκεί να το πιστέψουμε όλοι, να σηκώσουμε μανίκια και όχι να επιχαίρουμε με την αποτυχία της εκάστοτε περιφερειακής αρχής.

Εξάλλου – να πληροφορήσω τους μη σχετικούς- με το υδρογόνο είναι η χρυσή ευκαιρία να ξαναφέρουμε τους λιγνίτες της περιοχής μας στο προσκήνιο, παράγοντας υδρογόνο από τους λιγνίτες (Brown Hydrogen) και αποδεικνύοντας πόσο εσφαλμένος και καταστροφικός είναι ο όρος απολιγνιτοποίηση και όχι απανθρακοποίηση όπως θα έπρεπε να είναι.

Και κάτι τελευταίο για τους φέρελπις νέους, ( πολλοί απ’ αυτοί υπήρξαν φοιτητές μου),που δημοσιολογούν και πολιτικολογούν στα Social media και είναι έτοιμοι να καταλάβουν θέσεις στα επερχόμενα ψηφοδέλτια κάθε εκλογικής βαθμίδας. Αγαπητοί μου αν δεν είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε και να σηκώσετε μανίκια, όπως προ είπα, τουλάχιστον το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε.

Ειλικρινά

Κάρμαλης Ε Ιωάννης

Έλλην πολίτης