Το μεγάλο comeback του λιγνίτη

30 Ιουνίου 2022
11:00

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, η λιγνιτική παραγωγή παρουσιάζει υπερδιπλασιασμό και αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 20% του συνολικού μείγματος παραγωγής, όταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες οι λιγνίτες παρουσίαζαν ελάχιστη συνεισφορά στην κάλυψη των αναγκών του συστήματος.

Ωστόσο, καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν διαφοροποιηθεί, έχει ήδη ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή η στρατηγική για ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία συγκυριακά εμφανίζεται λόγω της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου, πιο ανταγωνιστική από την ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι ενδέχεται να παρατείνει τη λειτουργία των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος 5 και Μελίτη), ενώ και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά το τέλος του καλοκαιριού μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες να συνεχίσει να λειτουργεί ως λιγνιτική (και να μην μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου) έως το 2028.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η λιγνιτική παραγωγή πρόκειται μέσα στην επόμενη διετία να αυξηθεί κατά 50%, προσωρινά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ το μέτρο θα επαναξιολογείται με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις επιμέρους αλλαγές στο σχεδιασμό, ο βασικός στόχος του πλάνου για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 παραμένει σε ισχύ.

Υπερδιπλασιασμός

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ ήδη τις τελευταίες ημέρες η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη παρουσιάζει σημαντική αύξηση και αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 20% του συνολικού μείγματος παραγωγής.

Ενδεικτικά το περασμένο Σάββατο ο λιγνίτης αντιπροσώπευε το 25% του μείγματος παραγωγής, την Παρασκευή το 23%, την Πέμπτη το 22%. Τη Δευτέρα το ποσοστό του λιγνίτη ήταν 19%, χθες 17% ενώ για σήμερα προβλέπεται να κινηθεί στο 21% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αλλαγής αρκεί να σημειωθεί ότι το μήνα Μάιο η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε μόλις το 5,8% της συνολικής παραγωγής, ενώ συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,3%.

Προετοιμασία

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους τις προετοιμασίες προκειμένου να “χτίσει” αποθέματα στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων, που θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες το καλοκαίρι ή ακόμη και τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβληθεί προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται αύξηση της λιγντικής παραγωγής στις 6,5 ή και ακόμη και τις 7 TWh έως τον Απρίλιο του 2023.

Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ετήσια κατανάλωση από τα 15 εκατ. τόνους λιγνίτη στα 16,5 εκατ. τόνους λινγίτη.

Το 2021 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ανήλθε σε 5,3 TWh ενώ η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν 4,3TWh με κατανάλωση 10,4 εκατ. τόνων λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί οι μονάδες της ΔΕΗ Αμύνταιο 1,2, Καρδιά 3,4 ενώ για φέτος προβλέπεται να συμβεί το ίδιο στις μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4 και Μεγαλόπολη 3.

Για το 2023 ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για απόσυρση των μονάδων Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Άγιος Δημήτριος 5 συνολικής ισχύος 890MW ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός θα τροποποιηθεί.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των αποσύρσεων των μονάδων καταγράφεται μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ.

Στη Δ. Μακεδονία το μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ φτάνει τα 760 άτομα από 1100 και στα ορυχεία 1400 από 2000 το 2019. Αντίστοιχα στη Μεγαλόπολη το μόνιμο προσωπικό στις μονάδες είναι 250 άτομα από 330 το 2019 και στα ορυχεία 320 από 410.

18 σχόλια

    • Αυτά δεν τα λένε ούτε οι φίλοι σου οι Γερμανοί. Τι; Όχι; Δεν πιστεύω να βλέπεις ειδήσεις στον ΣΚΑΕΙ.

    • Κλάψε κι άλλο! Δεν αφηνει κανεις κατι που πορευεται στα σιγουρα για καθρεφτακια της ντροπης.
      Αντε να κανεις κανα συλλαλητηριο για το περιβαλλον απ τον καναπε σου οικολογε του καναπε.

  • Ευτυχως ομως ειναι για λιγο λογω του πολεμου στην ουκρανια που θα τελειωσει σε λιγους μηνες!!! Οσοι ονειρευονται επανοδο του λιγνιτη πλανωνται πλανην οικτρα,το 2023 η συμετοχη του λιγνιτη στην παραγωγη θα εναι ελαχιστοτατη!!!

    • Το 2023 δεν θα είσαι εσύ Κυβέρνηση προστάτη των συμφερόντων του φυσικού αερίου και καταστροφέα της Δυτικής Μακεδονίας.

      • Γιατί πότε ξεκίνησε η απολιγνιτοποιηση ; Πότε έκλεισε ο ΑΗΣ Καρδιάς Ι,ΙΙ; Ο ΑΗΣ Αμυνταίου ;μήπως δεν ζεις στην δυτική Μακεδονία;

      • Δεν ειναι τιποτα η ζεστη φταιει,κρυα ντουζ 2 φορες την ημερα και θα ερθεις στσ ισα σου!!! Το ιδιο κσνει και ο φιλος σου ο τσιπρας,αχαχαχαχαχαχα!!!!!!

        • Βλέπεις πολύ Πορτοσάλτε και δεν σου κάνει καλό. Να το κοιτάξεις γιατί θα σου κοπεί το γέλιο απότομα. Δεν θέλουμε να σε χάσουμε και από το kozan έτσι ξαφνικά μετά το Σεπτέμβρη.

    • κουνια που σε κουναγε…
      τελειωσει δεν τελειωσει ο πολεμος μικρο μου δεξιοτρολ
      ο λιγνιτης θα μεινει τουλαχιστον μεχρι το ’28
      τωρα εσυ και μερικα ακομη μειοψηφικα δεξιοτρολ του Κουλη που ονειρευεστε κλεισιματα και καθρεφτακια και ανεμογεννητριες και ασπρους δρακοντες με πρασσινα αλογα καλυτερα αλλαξτε πλευρο να δειτε κι αλλα ονειρα. Οσο προλαβαινετε βεβαια γιατι σε 3 μηνες απο τωρα περιπου δεν θα ειστε καν κυβερνηση.

  • Για να μην δουλευομαστε , τι σημαίνει 50% αύξηση της λιγνιτικης παραγωγής ; Σήμερα η μέση ετήσια συμμετοχή είναι περίπου 8% με αύξηση 50%, θα γίνει 12%, το άλλο 88 % που θα το βρούμε;

  • Όταν τα έλεγε η ΓΕΝΟΠ και ο Πρόεδρός της όλοι κάνανε τα παγώνια και επαναλάμβαναν τις δικαιολογίες που κυκλοφορούσαν από τα παπαγαλάκια του φυσικού αερίου. Λες και δεν ξέραμε εμείς ποιό είναι το συμφέρον της περιοχής μας. Τώρα ας γλύφουν εκεί που έφταναν.

    • Ήταν τόσο καλή η μπούρδα σου, που την έγραψες και δύο φορές. Ο Μητσοτάκης κάνει μπίζνες με ξένα κόλλυβα και εσύ χαίρεσαι που θα πεινάσεις κακομοίρη, α κακομοίρη.

      • Οταν μιλας για μπουρδες κυριε τσιριζαιε να κοιταζεσαι στον καθρεφτη θα καταλαβεις γιατι!!!! Οι μονοι που μπορει να πεινασουν μετα τις εκλογες ειναι ο τσιπρας και η παρεα του!!!!

        • Κανε υπομονη δεξιοσουρδοτρολ
          και θα δεις ποιος θα πεινασει μετα τις εκλογες , δεν χρειαζεται να κλαις απο τωρα. Καλα εφαγες 3 χρονια με τους πιο επικινδυνους σκοταδιστες που ειχαμε. Τωρα τερμα αυτα. Ωρα να φευγουν και τι κριμα..θα χασεις και εσυ τα προνομια που σου παρειχαν κυριε βολεμενε.

  • Τρωγεστε σαν τα κοκόρια και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.Γιατι βάζετε τα πολιτικά σας πιστεύω σε πρώτη προτεραιότητα και το καλό του τόπου πάει περίπατο.Να ξέρετε και το γνωρίζετε αυτό ,οι πολιτικοί μας αυτό θέλουν κοκορομαχιες των πολιτών μεταξύ τους για να κάνουν αυτοί ανενόχλητοι την δουλειά τους .

  • Άλλο ένα άρθρο παραπληροφόρησης του Φλουδόπουλου. Αλήθεια, γιατί το kozan ξέχασε να γράψει το όνομα; Για να του δώσει σοβαροφάνεια;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.