Αποσύρεται το ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για Στρατηγική Εφεδρεία λιγνιτικών μονάδων και για διακοψιμότητα – Τι σημαίνει για το πρόγραμμα απόσυρσης

4 Ιουλίου 2022
08:54
dei

Στο «μήκος κύματος» των πρόσφατων αποφάσεων για ενδεχόμενη αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης του λιγνίτη από το εγχώριο ενεργειακό μίγμα, ώστε να  παραμείνει έως το 2028 και όχι έως το 2025 που προβλεπόταν αρχικά, αναπροσαρμόζονται και τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση σχημάτων στήριξης της θερμοηλεκτρικής παραγωγής, με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, το ΥΠΕΝ πρόκειται να αποσύρει το αίτημα για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας, ο οποίος προοριζόταν για τη διατήρηση σε λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, τις οποίες θα αναλάμβανε ο ΑΔΜΗΕ ώστε να συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη της επάρκειας σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζεται να αποσυρθεί και το αίτημα της ελληνικής πολιτείας για αποζημίωση της ΔΕΗ, για την πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών σταθμών. Όπως είχε αναφέρει το ΥΠΕΝ, η αποζημίωση αφορούσε την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων, δεδομένου ότι το πρόγραμμα της ΔΕΗ προέβλεπε το «σβήσιμο των φουγάρων» όλων των υφιστάμενων σταθμών έως το τέλος του 2023.

Μόνο δεδομένο για την απολιγνιτοποίηση το 2028

Η απόσυρση των δύο αιτημάτων έρχεται έπειτα από το «παράθυρο» που άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για παράταση της «ζωής» του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο της εκτίναξης των τιμών αερίου, αλλά και του ρόλου που θα κληθεί να παίξει ο λιγνίτης στην περίπτωση ενδεχόμενης περικοπής των ρωσικών εισαγωγών καυσίμου. Έτσι, από τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός μίλησε για πιθανή συνέχιση της λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5» με καύσιμο λιγνίτη έως το 2028. Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός της ΔΕΗ ήταν πως το 2025 θα ξεκινούσε η μετατροπής της μονάδας, ώστε να «γυρίσει» σε καύσιμο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως, αν χρειαστεί, θα παραμείνουν επίσης σε λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, όπως η Μελίτη και ο «Αγ. Δημήτριος 5», στην περίπτωση που το επιβάλλει η εξέλιξη της πορείας των ενεργειακών τιμών. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει μερικές ημέρες αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «δείχνοντας» ότι το μόνο δεδομένο είναι πως ο λιγνίτης θα τεθεί εκτός μίγματος το 2028. Μία ημερομηνία που, εξάλλου, είναι και η μόνη που αναφέρεται ρητά και στον Κλιματικό Νόμο.

Έτσι, η «Πτολεμαΐδα 5» θα λειτουργήσει έως το 2025 με καύσιμο λιγνίτη και, εφόσον αυτό είναι βιώσιμο οικονομικά, στην πιο ακραία περίπτωση έως το 2028, ώστε τότε να γίνει η πλήρης απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Το ίδιο ισχύει για τις πιο σύγχρονες από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες μόνον αν είναι βιώσιμο οικονομικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως το 2025, αντί του 2023 που είναι το υφιστάμενο σχέδιο.

Σχεδιασμένο με άλλα δεδομένα το Strategic Reserve

Υπενθυμίζεται ότι το Strategic Reserve καταρτίσθηκε σε μία εποχή όπου τα δεδομένα της χονδρεμπορικής αγοράς ήταν τελείως διαφορετικά από τα υφιστάμενα, με τις λιγνιτικές μονάδες να αποτελούν τους πλέον κοστοβόρους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση την οικονομική ανάλυση που υπήρχε στο Market Reform Plan, οι λιγνίτες ζημίωσαν την επιχείρηση περί τα 140 εκατ. ευρώ, στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του Μηχανισμού, η ΔΕΗ θα αποζημιωνόταν ώστε μέρος του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου να παραμείνει σε «επιφυλακή», ώστε να αναλάβει τη διαχείρισή του ο ΑΔΜΗΕ και να εισέρχεται στο σύστημα σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Μάλιστα, αυτό σήμαινε ότι η «είσοδός» του δεν θα γινόταν με όρους αγοράς, επηρεάζοντας επομένως τις χονδρεμπορικές τιμές.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, ωστόσο, όπου οριακές μονάδες είναι οι σταθμοί φυσικού αερίου, το Strategic Reserve δεν είναι απαραίτητο για την εμπορική λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες μπορούν να υποβάλουν προσφορές που θα τις εντάξουν στην αγορά, καθώς έχει μικρότερο κόστος από τους σταθμούς αερίου. Επίσης, η ένταξη μονάδων λιγνίτη σε έναν τέτοιο Μηχανισμό δεν θα επέτρεπε την αξιοποίησή τους για τη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εκτός» και η παράταση της διακοψιμότητας

Παράλληλα, πρόκειται να αποσυρθεί και το αίτημα για παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας, στο πλαίσιο του οποίου το ΥΠΕΝ είχε διεκδικήσει τη συνέχιση λειτουργία τους έως το τέλος Ιουλίου, ώστε να διασφαλισθεί ένα ποσό που θα ανέλθει έως τα 33 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το αίτημα δεν «προχώρησε» στο διάστημα που μεσολάβησε, με την απόσυρσή του κλείνει και τυπικά το ενδεχόμενο παράτασης.

Ανάλογες υπηρεσίες θα μπορούν να προσφέρουν επ΄ αμοιβή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω της «εισόδου» της Απόκρισης-Ζήτησης (Demand Response) στην αγορά Εξισορρόπησης, καθώς η αποζημίωση για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα κατανεμόμενα φορτία θα «μεταφράζονται» σε έσοδο για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.. Αναμένεται πως μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι πιλοτικές δοκιμές για τη συμμετοχή του Demand Response στην αγορά.

energypress.gr

21 σχόλια

    • και γενικά παραγωγή και μόνο παραγωγή, αυτή σώζει την παρτίδα με τα οικονομικά γενικότερα. Τα δήθεν, οι υπηρεσίες κτλ δεν επαρκούν…….

    • οι λιγνίτες ζημίωσαν την επιχείρηση περί τα 140 εκατ. ευρώ, στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Απρίλιο του 2021….. Τι δεν καταλαβαινεις!! Για να παιρνεις εσυ 100 χιλιαρικα εφαπαξ δουλευω εγω με 800 ευρω το μηνα και 2 πτυχια

      • Τι είναι 140 εκ. για 6 μήνες μπροστά στην εθνική ζημιά, στην ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά και στην οικονομική διάλυση της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή; Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι αυτή η κυβέρνηση (όχι ότι οι άλλες ήταν καλύτερες) είναι άκρως επικίνδυνη! Αλλά πολλοί δεν το βλέπετε, όντας τυφλωμένοι από τις κομματικές παρωπίδες!

        140 εκ.=ψίχουλα για τα μεγέθη της ΔΕΗ, τα οποία θα πρέπει να τα καλύψει το κράτος, μια που η ζημιά που προκαλείται από την απολιγνιτοποίηση είναι απλά ΤΕΡΑΤΣΙΑ! Να είμαστε σοβαροί!!!

      • Μήπως οι άνθρωποι δεν χειρίστηκαν σωστά την επιχείρηση;Οι πολιτικοί καταστρέφουν αυτήν την χώρα.Και κανείς δεν είπε,εσύ να παίρνεις 800 ευρώ κι ο άλλος πολλά χιλιάρικα.Άλλωστε πανε οι υψηλοί μισθοί της ΔΕΗ.Μονο οι υψηλόβαθμο παίρνουν πολύ χρήμα κι ο Στάζης.Δεν θέλουμε μολυσμένη ατμόσφαιρα,αλλα ας κάνουμε ο,τι και οι Γερμανοί, που λειτουργούν τα εργοστάσια τους.Κι εγώ που σου μιλώ,δεν έχω καμια σχέση με την ΔΕΗ.Οταν όμως έχουμε τόση ενεργεια,γιατί τόσο χρήμα σε ανεμογεννήτριες;Αυτές πιο ακριβό ρεύμα δίνουν,

      • 100 χιλιάρικα εφάπαξ, ορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές κατα τον χρόνο εργασίας του. Γιατί όταν τον κρατούσαν τα 700ρικα για ασφάλεια,εσύ κοιτούσες να δουλεύεις για 800€ και στα μαύρα για 1000€. Οπότε,ο μόνος που χρεώσε την οικονομία,είσαι εσύ που παίρνεις 1800 στα μαύρα τσιράκι του Μυτιληναίου και του Μπόμπολα.

      • Η επιχείρηση ζημιώθηκε γιατί ήταν αναγκασμένη να πουλάει ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής στους αεριτζήδες μεταπωλητές ιδιώτες παρόχους

      • Θα συμφωνήσω στο μισό,να εφαρμοστεί το μισθολόγιο δημοσίου και στην ΔΕΗ και να παίρνουν τα μισά και λιγότερα οι ανειδίκευτοι εργάτες αλλά η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια και να παράγει με λιγνίτη, όχι με σαχλαμάρες που οδήγησαν σε αυξήσεις τους λογαριασμούς έως 500%

      • Επειδή δεν το έχεις χαμπάρι και πιστεύεις ότι αηδία σου πλασάρουν και τα 800 ευρώ πολλά είναι πάνε σε άλλη πόλη που θα σου δίνουν 1000χααχαχα

    • Εσυ ρε μεγαλε ποιον θα ψηφισεις τον φιλο σου τον τσιπρα που για 4μιση χρονια μας ξεσκισε στους φορους και στα παραμυθια της χαλιμας? Ο καταστροφεας τσιπρας δεν ξαναβγαινει πρωθυπουργος ουτε σε 100 χρονια,οι εκλογες πλησιαζουν και η ηττα οπως το 2019 θα ειναι μεγαααααααα…αλη!!!!

      • κάλχα πήγαινε να αγοράσεις κεριά κακομοίρη να έχεις φως το βραδάκι να διαβάσεις κανένα βιβλίο…..γιατί το μόνο ναααααα που σου έρχεται είναι η ρήτρα κλεψιάς του Μητσοτάκη

      • Καλχα κουνια που σε κουναγε…
        εεχει να φαει μαυρο η καταστροφικη προδοτικη σου παραταξη τοσο σε τοπικο οσο και σε πανελλαδικο επιπεδο που αυτη τη φορα βλεπω τον Τσιπρα να κυβερναει καμια 10ετια σερι
        μετα απο οσα εζησε και ζει ακομα με τον τουριστα σου που παριστανει τον πρωθυπουργο τον Τσιπρα θα τον δουν πολλοι με φωτοστεφανο αχχαχαχααχαχα….εσυ πληρωνε τους λογαριασμους για να χτιζουν βιλες τα γκολντεν μποης του Μητσοτακη βιλες.

        • Άντε αγορι ανησύχησα .Που εισαι παλικαρά μου τόσες μέρες ? Ο λόγος σου είναι μαχαίρια στην καρδιά των ΝΔουλων . Συνέχισε αγορί μου και είναι θέμα χρόνου να πέσει η κλεφτοδεξια του Κούλη .
          Κατάλαβες φαντοζομαι ότι σε κασμερεύω για τις καθημερινές σου μπούρδες .

        • Τον πρωτο που θα καλεσει ο τσιπρας στην βιλα του στο σουνιο μετα τα αποτελεσματα για καφε της παρηγοριας να εισαι σιγουρος οτι εσυ θα εισαι,τυχερουλη!!!

  • Δωστε στους συνδικαλιστες ξανα εξουσια για να κοβουν οποτε γουσταρουν το ρευμα και να το κανουν τσιφλικι τους και παλι….

  • Παλι ο λιγνιτης θα μας ξελασπωσει στα δυσκολα οπως γινεται 60 χρονια τωρα. Οι υπολοιποι φατε σανο για ασπρους δρακοντες και καθρεφτακια

  • Δεν μπορώ να καταλάβω μερικούς που δεν γνωρίζουν καν τι είναι ορυχείο να μιλούν για μισθούς και πόσο πρέπει να περνει ο κάθε εργαζόμενος στην ΔΕΗ κάθεστε στα γραφεία σας δίχως σκόνη δίχως βρομιά έχετε την τουαλέτα σας έχετε το φαγητό σας το καφέ σας τεμπέληδες και κάθεστε να μιλήσετε για εργαζόμενους που δεν έχουν τίποτα από αυτά που ανέφερα. Αράξτε στην καρέκλα σας και βγάλτε το σκασμό αυτά που περνούν όλοι στα ορυχεία και λίγα είναι γιατί κάθε ημέρα παίζουν κορόνα γράμμα την ζωή τους για να έχετε το ρεύμα σας και να λέτε της πα…ες σας αναπαυτικά στην καρέκλα σας.

  • Που ειδατε οτι παιρνει πισω η κυβερνηση τον σχεδιασμο για την απολιγνιτοποιηση,μεχρι το τελος του 2022 θα εχουν κλεισει και οι 4 μοναδες του αγ.δημητριου.Το ποταμι δεν γυριζει πισω ευτυχως λιγνιτης τελος απο τις αρχες του 2023!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.