Τρεις απλές ερωτήσεις και μία ανοιχτή πρόταση! (του Νέστορα Κολοβού)

12 Ιουλίου 2022
13:14
Κανένα σχόλιο

Τρεις απλές ερωτήσεις και μία ανοιχτή πρόταση! (του Νέστορα Κολοβού)

  1. Τι είναι επιχείρηση;
  2. Τι δουλειά κάνει ένας επιχειρηματίας;
  3. Ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης;

Όσο απλές και αν φαίνονται οι τρεις αυτές ερωτήσεις, το 80% των επιχειρηματιών ΔΕΝ γνωρίζει να δώσει την απάντηση από τη σωστή οπτική. Γι αυτό και οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να σταθούν στην αγορά.

Τι το σημαντικό περιέχει η απάντηση σ’ αυτές τις τρεις ερωτήσεις;

Η απάντηση σ’ αυτές τις τρεις απλές ερωτήσεις αποτελεί το βασικό εφόδιο για να ξεκινήσει κάποιος να σκέφτεται επιχειρηματικά και να λειτουργεί επιχειρηματικά. Είναι το βασικά εφόδιο για να αναπτύξει την επιχειρηματική του ικανότητα και να αλλάξει, ακόμη και σήμερα, την πορεία της επιχείρησής του προς το καλύτερο.

Υπάρχουν πολλές οπτικές για να δει κάποιος την επιχειρηματικότητα. Μόνον όμως η σωστή οπτική προσδιορίζει την επιτυχημένη στάση του επιχειρηματία και τα επιτυχημένα αποτελέσματα της επιχείρησης.

Μην κάνετε τον κόπο να ανοίξετε βιβλία οικονομικών για να βρείτε τις απαντήσεις. Η λειτουργία των επιχειρήσεων δεν έχει καμμιά σχέση με τα οικονομικά. Για να ακριβολογούμε, μόνον το 15% της λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι οικονομικά. Αυτό λένε οι ειδικοί που μελετούν την λειτουργία και την επιτυχία των επιχειρήσεων. Το υπόλοιπο 85% αφορά άλλους τομείς και αυτό είναι που πρέπει να ενδιαφέρει. Εάν η επιτυχία των επιχειρήσεων ήταν θέμα οικονομικών, θα είχε λυθεί το θέμα της επιτυχίας τους και όλοι θα ήταν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Άλλα όπως γνωρίζετε, αυτό δεν συμβαίνει. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι θέμα οικονομικών.

Γιατί οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τη σωστή οπτική και τις σωστές απαντήσεις; Επειδή δεν κάνουν τον κόπο να μάθουν. Επειδή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν. Δεν κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν και να μάθουν. Νομίζουν ότι βάζοντας χρήματα και ξεκινώντας μια επιχείρηση, ξέρουν πως να τη λειτουργήσουν. Αυτό όμως δεν ισχύει. Σκληρές οι διαπιστώσεις, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αν και η αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων έχει μελετηθεί από τους ειδικούς και υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για να τις ακολουθήσει κάποιος για να πετύχει, εν τούτοις, ελάχιστοι κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν και να μάθουν. Και ακόμη πιο λίγοι τα εφαρμόζουν.

Κάποιοι, θα ψάξουν για δικαιολογίες και θα επικαλεσθούν τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς για την άσχημη θέση των επιχειρήσεών τους. Όμως, οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς είναι αυτές που είναι και όλοι καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σ’ αυτές. Άλλος από καλύτερη και άλλος από χειρότερη θέση. Αυτή είναι η αγορά. Δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Ακόμη και να την αλλάξουμε, πάλι αυτή θα λειτουργεί με ανισορροπίες και ανισότητες. Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρηματίες; Οι επιχειρηματίες μπορούν μόνον να αλλάξουν τη στάση τους και να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνθήκες. Οι επιλογές που έχουν είναι δύο. Ή θα τις αντιμετωπίσουν με θετικό πνεύμα διάθεσης ή θα τις αντιμετωπίσουν με αρνητικό πνεύμα διάθεσης. Με απλά λόγια, ή θα μάθουν και θα προσαρμόσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους στις συνθήκες της αγοράς ή δεν θα μάθουν και μοιραία θα τεθούν εκτός αγοράς. Η απόφαση είναι δική τους.

Κάποιοι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι πριν κάποια χρόνια, παρακολούθησαν σεμινάριά μου, σήμερα βρίσκονται στην αγορά, από καλύτερη θέση, αναγνωρίζοντας και εφαρμόζοντας αυτά που έμαθαν. Είμαι ευτυχής που κάποιοι από αυτούς, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, όχι μόνο προσάρμοσαν, αλλά και ανέπτυξαν τις επιχειρήσεις τους.

Πάντα να θυμάστε ότι η επιχειρηματικότητα και η αγορά έχουν κανόνες, έχουν αρχές, έχουν άγραφους νόμους. Όποιος τα γνωρίζει προχωράει. Όποιος δεν τα γνωρίζει τίθεται εκτός αγοράς.

Επιθυμώντας να βοηθήσω τις επιχειρήσεις της περιοχής, απευθύνω δημόσια πρόταση σε Επαγγελματικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια για δωρεάν ομιλίες και σεμινάρια στα μέλη τους.

Η γνώση έχει αξία όταν μοιράζεται!

Νέστορας Ι. Κολοβός

Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.

Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Business and Life Coach

Τηλ. 6973225228

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.