Σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών για υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, αποτελεί η μία ακόμη διάκριση του «Vamvakies a Social Green Project». Αυτή τη φορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» των Hellenic Responsible Business Awards 2022, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί, πως για το Πρόγραμμα διακρίθηκε πριν από ένα μήνα και στα Bravo Sustainability Awards 2022.

Τί είναι το Vamvakies a Social Green Project

Στο φωτοβολταϊκό πάρκο «Bαμβακιές» της Enel Green Power, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον Πολύμυλο, πραγματοποιείται καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα, αρωματικών φυτών όπως παλιούρι και τσάι του βουνού, από γυναίκες που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα εκπαιδεύει τις γυναίκες της περιοχής, να αναπτύξουν αποτελεσματικά τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, με σκοπό να αποκτήσουν εισόδημα, στηρίζοντας έμπρακτα τις οικογένειές τους. Στο καινοτόμο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας της περιοχής, μπορούν να συμμετέχουν επίσης, και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της ομάδας των γυναικών με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας. Επίσης, τους προσφέρει μία ολιστική εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει από καλλιεργητικές πρακτικές και διαδικασίες πιστοποίησης, μέχρι βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι, οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση με τα δικά τους αγροτικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας, σε μια συγκυρία που αυτό είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ. Τέλος, μέσω του δικτύου της Wise Greece, οι γυναίκες που θα ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, μπορούν να εμπορευτούν τα τελικά προϊόντα και να αξιοποιήσουν τα έσοδα για να εξελιχθούν επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό πάρκο.

Enel Green Power:

Η Enel Green Power, είναι η εταιρεία του ομίλου Enel, που εστιάζει στην ανάπτυξη και λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με εγκατεστημένη ισχύ 54GW με ένα μείγμα παραγωγής από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, και είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών σε ανανεώσιμα έργα παραγωγής ενέργειας.

 

(από αριστερά): Νικόλαος Ντάβος (Διαχειριστής Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE), Κωνσταντίνος Εφραιμίδης (Επικεφαλής Επικοινωνίας Ευρώπης Enel Green Power), Λάζαρος Μαλούτας (Δήμαρχος Κοζάνης), Μιχάλης Σπανός (Διευθύνων Σύμβουλος Global Sustain), Χρύσα Γιαννοπούλου (Επικεφαλής Τμήματος Βιωσιμότητας Enel Green Power), Έφη Παναγοπούλου (Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Enel Green Power), Μελίνα Ταπραντζή, (Ιδρύτρια Wise Greece)