Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Ποντοκώμης

20 Ιουλίου 2022
14:05

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Ποντοκώμης. Το πρόγραμμα με τις ιερές ακολουθίες έχει ως εξής:

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 στις 19:00μμ αρχιερατικός εσπερινός μετ’αρτοκλασίας, χοροσταντούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Παύλου.
Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 θεία λειτουργία στις 7:30πμ
Απόγευμα Τετάρτης στις 19:00μμ παράκληση

Και επειδή οι ανάγκες των παιδιών δεν σταματούν ποτέ,
ο Ιερός Ναός, στηρίζει
“Το Χαμόγελο του Παιδιού” και βοηθά στην πραγματοποίηση καλοκαιρινού μπαζάρ στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Το μπαζάρ θα λειτουργήσει από της 10:00 το πρωί μέχρι της 14:00 το μεσημέρι.
Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα γραφικών ειδών Αδαμίδη στην Ποντοκώμη, για την προσφορά του στην εκτύπωση των αφισών, της εκδήλωσης του μπαζάρ.
Η εκκλησιαστική επιτροπή

Ένα σχόλιο

  • Ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στον Πόντο, όπως αναφέρει και ο Ιωάννης Μελετίδης. Ήταν και είναι γιατρός για όλες τις ασθένειες. Χαρακτηριστικά έλεγαν:
    «Ούμπαν κοτζοί κι ούμπαν στραβοί στον Αι Παντελεήμονα» (δηλαδή όπου κουτσοί και όπου στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα).

    Στον Πόντο και το Καρς (Καύκασος) υπήρχαν πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια στη χάρη του Αγίου. Μάλιστα λέγεται πως την ημέρα της γιορτής του επικρατούσε αυστηρά αργία από κάθε χειρωνακτική εργασία.
    Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι ενός τραγουδιού: «Τάζ’νε λαμπάδας σον Αέρ’ ελάδ’ στην Παναϊαν και τριπόπαδοι λουτρούεμαν σον Αε – Παντελεήμον» (δηλ. τάζουν λαμπάδες στον άγιο Γεώργιο, λάδι στην Παναγία και λειτουργία από τρεις παπάδες στον άγιο Παντελεήμονα).

    Την βοήθεια του Αγίου την επικαλούνταν ακόμα και οι Μουσουλμάνοι. Άναβαν κεράκι και έφερναν τάματα κατάλοιπο ίσως άλλων εποχών ίσως πρώην χριστιανικής πίστης ή ακόμα και κρυπτοχριστιανοσύνης.

    ΠΟΝΤΙΟΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.