Filippos Baklava: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

20 Ιουλίου 2022
20:37

Πηγή gastronomos.gr

Η πρωινή δροσιά της Πτολεμαΐδας δε θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι. Η Νεκταρία και ο Βαγγέλης χαμογελούν με τη διαπίστωση. Έχουν μόλις μπει στο εργαστήριο και φοράνε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα τις ποδιές τους, ενώ οι εκλεκτές πρώτες ύλες έχουν ήδη πάρει τη θέση τους σε έναν τεράστιο πάγκο μπροστά τους. Τα επόμενα ταψιά μπακλαβά αρχίζουν να ετοιμάζονται με κάθε λεπτομέρεια. Το ταξίδι τους προβλέπεται μεγάλο, καθώς το Filippos Baklava σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε με την ποιότητα και τις εκλεκτές του γεύσεις να διαθέτει το δικό του «διαβατήριο» για κορυφαίες αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Στη FoodExpo 2022 γνωριστήκαμε με μία οικογένεια Τούρκων. Προσφέρθηκα να τους κεράσουμε μπακλαβά και σχολίασαν ότι είναι ίδιος με αυτόν της γιαγιάς τους. Όταν μου αποκάλυψαν από ποια περιοχή προέρχονταν, πήραμε μία ακόμα μικρή επιβεβαίωση για την ποντιακή καταγωγή της συνταγής μας».

Filippos Pastry: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

Ο Βαγγέλης Γεωργίου δραστηριοποιείται στον χώρο της ζαχαροπλαστικής μέσα από το Filippos Baklava από το 2006, όταν η σύζυγός του Νεκταρία Μουρατίδου αποφάσισε να ασχοληθεί με το ονομαστό ζαχαροπλαστείο «Mon Amour» του πατέρα της, Φίλιππου Μουρατίδη, στην Πτολεμαΐδα. Άθελά του ο πεθερός του είχε καταφέρει να τους μεταδώσει το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Τα υπόλοιπα θα τα έγραφε η ιστορία.

Filippos Pastry: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο Filippos Pastry: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

«Η τουρκική οικογένεια που συναντήσαμε στην έκθεση ερχόταν από το Ορντού που παλιά ονομαζόταν Κοτύωρα, μία περιοχή κυρίως γνωστή για την παραγωγή καρυδιού», συνέχισε ο Βαγγέλης. «Από τα Κοτύωρα της Τραπεζούντας ήρθαν στην Ελλάδα και οι πρόγονοι του Φίλιππου Μουρατίδη ως πρόσφυγες του Πόντου κατά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923. Επηρεασμένος από τους γηραιότερους της οικογένειάς του αφομοίωσε και εφάρμοσε τις γνώσεις για την κατασκευή του μπακλαβά».

«Ο πατέρας μου μάς κόλλησε την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική» συμπληρώνει η Νεκταρία. «Ήταν ακούραστος εργάτης και υπηρέτης της. Ήταν επόμενο να τον τιμήσουμε δίνοντας το όνομά του στο πιο επιτυχημένο μας προϊόν».

Filippos Pastry: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

Αναφέρεται στα χειροποίητα μπακλαβαδάκια τους. Είναι τόσο ανάρπαστα που εδώ και χρόνια, πολλοί από τους πελάτες του καταστήματος, είτε μένουν στο εξωτερικό είτε πρόκειται να ταξιδέψουν, θέλουν να τα πάρουν μαζί στον προορισμό τους. Το επόμενο εύλογο βήμα ήταν να δημιουργηθεί ένα brand για να συνοδεύσει το προϊόν και μία συσκευασία που θα επέτρεπε την ασφαλή μεταφορά του. Όσοι αγοράζουν τα μπακλαβαδάκια Filippos μπορούν να τα απολαύσουν γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει προσθήκη συντηρητικών.

«Ο μπακλαβάς αποτελεί ισχυρό εργαλείο δημιουργίας αναμνήσεων», τονίζει η Νεκταρία. «Έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική κουζίνα και, αν λάβουμε υπόψη όλες τις μορφές του, θα φτάσουμε ως το Βυζάντιο. Γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει με αυτό το γλυκό. Έχει δοκιμαστεί στον χρόνο και θα συνεχίσει για πολύ ακόμη».

Πώς εξασφαλίζεται όμως η ιστορική συνέχεια του μπακλαβά στη γεύση του Filippos Baklava;

«Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και τα βοηθήματα που μας προσφέρει, επιλέξαμε να παραμείνουμε στον κλασικό ταμπανωτό φούρνο για το ψήσιμο του μπακλαβά», αναλύει ο Βαγγέλης. «Αποτελείται από πέτρινα τοιχώματα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο προϊόν και τις ηλεκτρικές αντιστάσεις, και επιτρέπουν στον μπακλαβά να ψηθεί με την ζέστη που ακτινοβολούν οι πέτρες. Έτσι πετυχαίνουμε ένα τελικό προϊόν που αντιπροσωπεύει κατά το μέγιστο τον παλιό τρόπο έψησης στους πετρόφουρνους».

Filippos Pastry: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

Η οικογένεια είναι επίσης πολύ συγκεκριμένη με το ποσοστό καρυδιού στον μπακλαβά. Φτάνει αυστηρά στο 20% επί του συνολικού βάρους, χωρίς άλλες προσμίξεις. Γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αυτό;

Filippos Pastry: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

«Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ευχαριστηθεί έναν μπακλαβά σιροπιασμένο με λάθος τρόπο;», εξηγεί η Νεκταρία. «Λασπωμένο, χωρίς λεπτά αρώματα; Η τελική απόλαυση είναι προσωπική υπόθεση, πίσω όμως από κάθε κατασκευή κρύβεται ισορροπία».

Filippos Baklava: Ο ελληνικός μπακλαβάς που ταξιδεύει από την Πτολεμαΐδα σε όλο τον κόσμο

Αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες επιλογές μπακλαβά περιλαμβάνουν τον παραδοσιακό, μία εκδοχή του με επικάλυψη σοκολάτας, και μία βερσιόν με στέβια και λάδι για όσους δεν εντάσσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους ή προτιμούν μία vegan παραλλαγή. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τις πολυτελείς συσκευασίες, αναδεικνύοντας την αξία του κάθε χειροποίητου κομματιού.

Αφού αξιολογήθηκαν από τον οργανισμό Greek Taste Beyond Borders, τα προϊόντα τους βραβεύτηκαν με το Gold Award – Authentic Taste of Greece. Μία αναγνώριση όχι μόνο για την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής κουζίνας. Πού την εκπροσωπεί όμως;

«Στην Ελλάδα έχουμε συνεργασίες με επιλεγμένα καταστήματα ντελικατέσεν, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων που εκτός από το κατάστημά τους, το προσφέρουν και ως welcome treat», περιγράφει ο Βαγγέλης. «Έχουμε επίσης αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων στην Πολωνία, μία χώρα απ’ όπου οι τουρίστες επιλέγουν σταθερά ελληνικά προϊόντα στον τόπο τους, ενώ υπάρχουν προτάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκωτία, το Βέλγιο και τη Γαλλία για διάθεση του προϊόντος μέσα από κανάλια λιανικής πέρα από ντελικατέσεν. Αυτό που μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ο ελληνικός μπακλαβάς δεν αφήνει αδιάφορους τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Έχουμε προτάσεις συνεργασίας από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο».

Ο ελληνικός μπακλαβάς άλλωστε, υποστηρίζουν, ξαφνιάζει ευχάριστα τους ξένους γιατί το ποιοτικό ελληνικό αγελαδινό βούτυρο προσφέρει απαλές εντάσεις και ισορροπίες που αποδέχονται ευκολότερα. Ας μην ξεχνάμε, φροντίζουν να θυμίσουν, πως η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους: Τη δυτική προσέγγιση κουζίνας που επιτάσσει πιο εκλεπτυσμένες και ήπιες γεύσεις, και την ανατολίτικη κουζίνα με τις εντάσεις αλλά και την απλότητα που μπορεί να προσφέρει.

«Η διείσδυση στις ξένες αγορές αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για μας», ξεκαθαρίζουν. «Μία πορεία μονόδρομος με πολλά οφέλη. Το χειροποίητο σημαίνει ανθρώπινα χέρια, λιγότερες μηχανές και περισσότερη εξειδίκευση Ποια συνταγή είναι πιο επιτυχημένη από ένα προϊόν που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προφυλάσσει την τεχνογνωσία μας από τις αντιγραφές του εξωτερικού; Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για όσα έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Filippos Pastry

Βασιλίσσης Σοφίας 53, Πτολεμαΐδα

Πηγή gastronomos.gr

Φωτογραφίες: TopsProductions (www.topsproductions.gr)

5 σχόλια

  • Πόσο χαίρομαι να βλέπω συντοπίτες μας να πάνε μπροστά να φτιάχνουν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών να προοδεύουν και να δίνουν δουλεια σε κόσμο εύγε εύχομαι τα καλύτερα

  • Συγχαρητήρια,οι συμπολίτες σας,σας στηρίζουν,καμαρώνουν τρεις γεννειες τώρα,από τότε που ήταν ζαχαροπλαστειο “Παπαδόπουλος”γευομασταν τα νόστιμα γλυκά δεκαετίες 80 μέσα 90,μετα Αφοί Μουρατιδη και τις τελευταίες δεκαετίες Μόνο αμουρ”.Πάντα με δύναμη και υγεία και εις ανώτερα.

  • Μας πήρανε τα αυτιά με τον τουρκικό μπακλαβά. Μας κάνετε περήφανους συνεχίστε! Από τους απογόνους του Φίλιππα όμως δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο! ΕΥΓΕ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.