Λοξοδρόμησαν την περασμένη Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, οι «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό», και αν και ξεκίνησαν απ’ την ίδια πάντα αφετηρία, την Πτολεμαΐδα, αυτή την φορά ο προορισμός ήταν η περίφημη Σαμαρίνα, ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου.

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Βιβλίου», που σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου ΣΑΡΜΑΝΙΑΤΑ και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πολιτισμού και Φύσης, ΠΙΝΙΤΑΔΑ 2022.

Έτσι, οι «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό» ταξίδεψαν στην Σαμαρίνα με το 3B (By Bus Books) λεωφορείο σε ένα μοναδικό λογοτεχνικό οδοιπορικό στην κυρά του Σμόλικα, σ’ αυτό το βλαχοχώρι που είναι σε όλους μας γνωστό από το δημοτικό τραγούδι που αφηγείται ένα σημαντικό σταθμό της ιστορίας του.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού η Τόνια, η Δανάη, η Αναστασία, η Στέλλα, ο Μανώλης, οι άνθρωποι της Σαρμανιάτας υποδέχτηκαν το 3B (By Bus Books) λεωφορείο που πρόσφερε στα παιδιά της Σαμαρίνας ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο ιστορίες, μουσικές, γεύσεις και διαδραστικά παιχνίδια λέξεων και εικόνων.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα στο προαύλιο του σχολείου όπου οι αφηγήσεις της Εορδαίας συνομίλησαν με τις αφηγήσεις της Σαμαρίνας από την λαϊκή αφηγήτρια Ρένα Χατζημπύρου που μετέφερε ευτράπελες ιστορίες του χωριού.

Τον προφορικό λόγο ακολούθησε ο γραπτός με την ανάγνωση του διηγήματος «Μύρισε Σαμαρίνα..» που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση από τον λογοτέχνη Μιχάλη Πιτένη, και αποτέλεσε την αφορμή δημιουργικών δράσεων των Κυριακάτικων ιστοριών. Τα παιδιά επέλεξαν τις πιο δυνατές εικόνες του χωριού που θα ήθελαν να πάρουν μαζί τους στο πράσινο λεωφορείο που πρωταγωνιστεί στο αφήγημα.

Τα πλούσια γευστικά κεράσματα που ετοίμασαν γυναίκες του χωριού, το τραγούδι και ο χορός, συνόδεψαν τις ιστορίες που καταγράφηκαν και σφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο μια συνάντηση που όλοι δεσμεύτηκαν πως θα επαναληφθεί.