Το πέτρινο τουμπέκι ή τσιούμα (Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας)

5 Αυγούστου 2022
04:12
Κανένα σχόλιο
Στα Σέρβια, όσο θυμάμαι απ την παιδική μου ηλικία υπήρχαν τουλάχιστον καμιά δεκαριά , δεκαετία 1970. Συνήθως έμεναν ανενεργά για ημέρες , μέχρι που κάποιο μνημόσυνο κοντοζύγωνε . Τότε οι νοικοκυρές , συγγενείς , γειτόνισσες και φιλενάδες έφερναν το σιτάρι ( στιάρι ) και το καλαμπόκι σε τσουβάλια , τενεκέδες και μπόγους και το εναπόθεταν δίπλα σ αυτή τη μυστηριώδη κοίλη σκληρή πέτρα , βάθους 30-35 πόντων . Είχαμε , και έχουμε , στη γειτονιά μας ένα τέτοιο τουμπέκι , ορατό απ την μπαλκονόπορτα του παιδικού μου δωματίου. Μου προκαλούσε εντύπωση η δύναμη αυτών των γυναικών , μα κυρίως ο απόλυτος συγχρονισμός με των οποίο ” κατέβαζαν ” με ορμή τους στούμπους -κόπανους – στουμπόξυλα πάνω στη σάρκα των σιτηρών κόκκων εντός του κοιλώματος , στούμπισμα.
Είχε προηγηθεί το επιμελές πλύσιμο της πέτρας. Όλη η εικόνα είχε ένα πέπλο μυσταγωγίας για τις ίδιες και μυστηρίου για μένα . Γρήγορα συμπέρανα πως πρόκειται για μια ευγενή ενέργεια εκ μέρους των για να ταίσουν κάθε λογής πετούμενο , αφού μόλις τελείωναν και αποχωρούσαν , τα εποχιακά πουλιά και τα οικόσιτα περιστέρια της γειτονιάς με εμφανή βουλιμία εφορμούσαν επί των υπολειμμάτων και στο τέταρτο ο χώρος ήταν λαμπίκο , εντός και εκτός πέτρας. Η μαμά βέβαια , ανταποκρινόμενη στις ερωτήσεις μου , μου εξήγησε ΄πως προορίζεται για τη μνήμη των νεκρών ανθρώπων αλλά και για τα ” υψώματα των εορτών ” , εγώ όμως έβλεπα τη λαίμαργη θρέψη των ζωντανών πουλιών . Αυτή μάλλον ήταν και η χρονική περίοδος που , άθελα μου , άρχισα να σκέφτομαι την ταυτόχρονη παρουσία της μνήμης και της ζωής.
Νίκος Μπουκουβάλας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.