Επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Κοζάνης για την καθυστέρηση της Προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οικον»

1 Ιουνίου 2017
14:22

Το Επιμελητήριο Κοζάνης, με αφορμή την συνεχιζόμενη καθυστέρηση της προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οικον», του οποίου η επανεκκίνηση αναμένεται ως σημαντική «ανάσα» από τον πολύπαθο τα τελευταία χρόνια κλάδο των δομικών υλικών και των επαγγελματιών της οικοδομής, αλλά και από τους πολίτες που προσδοκούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, απέστειλε την παρακάτω επιστολή στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη, και Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, με παράλληλη κοινοποίησή της στους Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ζητώντας άμεση και επίσημη ενημέρωση για την πορεία αυτού. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με το οποίο παρέχονται κίνητρα στους πολίτες να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας και στην εξοικονόμηση περίπου έως και ενός δις κιλοβατώρων ετησίων, αλλά και στην ανάκαμψη του πολύπαθου τα τελευταία χρόνια κλάδου των δομικών υλικών και της οικοδομής, αποτελεί τη χαρισματική βολή για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το Επιμελητήριό μας, ως αποδέκτης ερωτημάτων δεκάδων μελών του για το πότε επιτέλους θα ενεργοποιηθεί και πάλι το πρόγραμμα για να δώσει μια «ανάσα» στις «φυτοζωούσες» κυριολεκτικά επιχειρήσεις τους, που εμπλέκονται με το αντικείμενο, σας απευθύνει έκκληση για την άμεση ανακοίνωση της νέας προκήρυξης του προγράμματος.

Θέλουμε να επισημάνουμε με το παρόν ότι είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα, που έχουν εναποθέσει στην επανεκκίνηση του «Εξοικονομώ κατ’ Οικον» τις έσχατες ελπίδες τους για τη διάσωση από το ολέθριο για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία, κατ’ επέκταση, «λουκέτο», στο οποίο κυριολεκτικά τους οδηγεί η επαγγελματική απραγία σε συσχετισμό με τη αδιάληπτη ροή των οικονομικών υποχρεώσεων τους σε Δ.Ο.Υ., ΕΦΚΑ, Οργανισμούς, Φορείς, Προμηθευτές κ.α.

Είναι, επίσης, πολυάριθμα τα «νοικοκυριά»,- ιδιαίτερα σε περιοχές όπως της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία δεν είναι καθόλου υπερβολή η λαϊκή φράση ότι ο «χειμώνας διαρκεί 9 μήνες το χρόνο»-, που δεν μπορούν με το μειωμένο από την οικονομική κρίση εισόδημά τους να ανταπεξέρθουν στα επιπλέον οικονομικά βάρη για θέρμανση που επιβαρύνονται από την αδυναμία ενεργειακής τους αναβάθμισης, την οποία με προσμονή αναμένουν να υλοποιήσουν με την ένταξή τους στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οικον».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Περιμέναμε μετά από πολλές επίσημες εξαγγελίες το πρόγραμμα να προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2017. Είμαστε από σήμερα στον Ιούνιο του 2017 και ακούμε τώρα να λέγεται και να γράφεται ότι αυτό θα «τρέξει» τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

Όμως η ανησυχία των επαγγελματιών και των πολιτών για το εάν το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τελικά ή όχι έχει φτάσει στο ζενίθ!

Η αγωνία για την έκβαση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» εκ μέρους των επαγγελματιών είναι έκδηλη. Έκδηλη είναι και η απελπισία της κοινωνίας που διατρανώνεται, όταν επανειλημμένα αναβάλλεται η εφαρμογή εξαγγελθέντων αναπτυξιακών και ελπιδοφόρων προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονομώ κατ’ Οικον».

Επειδή η υπομονή πολιτών και επαγγελματιών, αναφορικά με το θέμα, εξαντλήθηκε και οι πιέσεις που δέχεται το Επιμελητήριό μας, ως σύμβουλος της Πολιτείας, να ζητήσει από αυτή και την Κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους τη φωνή απελπισίας των παραπάνω, που νιώθουν ότι είναι προτιμότερη μια «ωμή αλήθεια», σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα, από την αδιέξοδη και φρούδα ελπίδα που καλλιεργείται από τις συνεχείς αναβολές της προκήρυξής του, παρακαλούμε άμεσα και επίσημα να μας ενημερώσετε αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος και εάν «ναι» να ανακοινώσετε πότε αυτό συγκεκριμένα και οριστικά θα προκηρυχθεί.»

Ο Πρόεδρος

Του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Κων/νος Κυριακίδης

2 σχόλια

  • Καθυστέρηση στην εκκίνηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον σημειώνεται εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να ενεργοποιήσει τα σχετικά κονδύλια, τα οποία κρατάει σε αναμονή γιατί δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων).

    Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ).

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρι Μπίλλια, το 89% των κτηρίων της χώρας μας έχουν κατασκευαστεί χωρίς θερμική μόνωση, ενώ μόνο το 3% των κτηρίων υπακούει στον ενιαίο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης.

    ην ίδια στιγμή, κωλυσιεργία σημειώνεται και στην ενεργοποίηση των εφαρμογών της ηλεκτρονικής πολεοδομίας και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων, που από το 2015 είναι σχεδόν έτοιμες και αναμένονται από τότε οι αποφάσεις κάποιων συναρμόδιων υπουργείων.

  • Εδώ βούιξε η χώρα εδώ και 10 μέρες ότι το πρόγραμμα ξεκινά τον Ιούνιο εσύ τι διαμαρτύρεσε τι θες να δείξεις βιάζεσαι????

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.