Οι ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους – H τοποθέτηση του κ. Μαλούτα δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά, για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει την κρίσιμη συγκυρία που διανύει ο τόπος μας (Του Θεόδωρου Γ. Σιόγκα*

16 Αυγούστου 2022
08:22

Με αφορμή την ανάρτηση στο facebook του Δημάρχου Κοζάνης κ. Μαλούτα για την επένδυση από γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα στην Κοζάνη ή την Καβάλα, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Ο κ. Μαλούτας ταυτιζόμενος με τις απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρει: «Αν γίνει η επένδυση κάπου στην Ελλάδα, αυτό θα το αποφασίσουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας με βάση τα δικά τους επιχειρηματικά κριτήρια, χωρίς την παρέμβαση θεσμικών παραγόντων. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά, ενδεχομένως, και τα δικά της μειονεκτήματα για την επένδυση».

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Μαλούτα δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά, για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει την κρίσιμη συγκυρία που διανύει ο τόπος μας. Ενώ είναι γνωστά τα μειονεκτήματα της περιοχής μας, δεν γίνεται τίποτα για να διορθωθούν εδώ και τόσα χρόνια.

Επιπλέον, είναι προφανέστατα παραπλανητική καθώς στοχεύει στην αποποίηση των ευθυνών των ιθυνόντων για την ενδεχόμενη αποτυχία έλευσης της επένδυσης.

Όμως, όταν μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, η βούληση της κάθε εταιρείας με βάση τα δικά της επιχειρηματικά κριτήρια, δεν είναι ανεξάρτητη από το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι πολιτικές αποφάσεις και ο πολιτικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Απεναντίας, τα επιχειρηματικά κριτήρια συνδιαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση εταιρειών και πολιτικών-θεσμικών παραγόντων. Αυτό όπως είναι φυσικό συνέβη πρόσφατα και στη χώρα μας.

Στην περίπτωση της επένδυσης της εταιρείας Microsoft για παράδειγμα, είδαμε να δίνονται φορολογικά και χωροθετικά κίνητρα, όπως μας πληροφορεί το σχετικό δημοσίευμα https://www.capital.gr/epixeiriseis/3582366/pou-brisketai-i-ependusi-tis-microsoft-gia-ta-data-centers-stin-ellada, στην περίπτωση της επένδυσης της εταιρείας Pfizer είδαμε να υπάρχει υποστήριξη του Πρωθυπουργού & της Κυβέρνησης https://www.iatronet.gr/article/104263/pos-epilehthhke-h-thessalonikh-gia-ta-dyo-pagkosmia-hubs-ths-pfizer ενώ στην περίπτωση της επένδυσης της εταιρείας VolksWagen είδαμε να υπάρχει παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια https://www.kathimerini.gr/economy/561141379/i-volkswagen-stin-astypalaia/

Την ίδια αντίληψη για αλληλεπίδραση εταιρειών και πολιτικών-θεσμικών παραγόντων φαίνεται να έχουν και στα Σκόπια. Χθεσινό δημοσίευμα αναφέρει ότι εκεί μάλλον θα καταλήξει η επένδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν συμμερίζονται τις απόψεις των δικών μας αυτοδιοικητικών παραγόντων για αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια των εταιρειών. Τα στελέχη της κυβέρνησης των Σκοπίων είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης και υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες με εκπροσώπους της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, όπως μας πληροφορεί το σχετικό δημοσίευμα https://www.proininews.gr/sta-skopia-telika-i-germaniki-ependysi-ilektrikon-ochimaton-tis-next-e-go/

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της φθίνουσας πορείας του τόπου μας από την Δημοτική Αρχή δεν είναι σωστός. Η περιοχή μας χρειάζεται άμεσα εισροή εισοδήματος και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο δε ανταγωνισμός για προσέλκυση επενδύσεων στον οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε δεν είναι μόνο εσωτερικός, μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, αλλά διεθνής.

Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η συνεχής συνεργασία με την Κυβέρνηση, με διεκδικητικό πνεύμα και προτάσεις με την απαραίτητη τεκμηρίωση, ώστε μετά από την ανάληψη των απαιτούμενων κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη βάση των αναγκών της κάθε υποψήφιας επένδυσης, να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές και να δοθούν τα σχετικά ευνοϊκά κίνητρα.

*Ο Θεόδωρος Γ. Σιόγκας είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ & Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

22 σχόλια

  • ‘αγορι μου ειναι αχρηστοι, δεν εχουν ορεξη να υπηρετησουν το κοινονικο συνολο, μπηκανε να αρπαξουνε οτι μπορεσουν, οι αλλοι τουλαχιστον τρωνε αλλα κανουν και κατι, αυτοι τιποτα’ μου είπε επι λέξη μορφωμένος, διαβασμένος και ενεργός ηλικιωμένος

    • “ώστε μετά από την ανάληψη των απαιτούμενων κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη βάση των αναγκών της κάθε υποψήφιας επένδυσης, να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές και να δοθούν τα σχετικά ευνοϊκά κίνητρα”.
      Θόδωρε, είσαι στέλεχος της διαχειριστικής αρχής και ΔΕΝ ΞΈΡΕΙΣ?? ότι η κυβέρνηση στην πόλη μας και στην περιοχή έχει δώσει τα ισχυρότερα αναπτυξιακά κίντρα από όλη την Ελλάδα.
      Αλήθεια, ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ?? ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ,τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαθανάση, καθώς και τα στελέΧη της διαχειριστικής αρχής και της ΜΕΤΆΒΑΣΗΣ Α.Ε. τόσες φορές που ήρθαν στην περιφέρεια και στην περιοχή. Τουλάχιστόν θα πίστευε κάποιος ότι ενημερώνεσαι..

      • δεν έχει δώσει τα ισχυρότερα αναπτυξιακά κίνητρα, είναι λάθος να το λέμε αυτό επειδή το λένε μερικοί πολιτικοί όταν επισκέπτονται τη περιοχή μας. Η πραγματικότητα είναι οτι οι περιοχές σε μετάβαση λαμβάνουν κατά παρέκκλιση τα ανώτερα ποσοστά ενισχύσεων του σχετικού χάρτη Περ.ενισχ. Με απλά λόγια εξισώθηκε η περιοχή μας με το Βορ. Αιγαίο, τη Κεντρ. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Δυτ. Ελλάδα και την Ήπειρο. Οπότε από άποψη κινήτρων είμαστε το ίδιο με τη Καβάλα και τα υπόλοιπα 2/3 της Ελλάδας.

    • Έτσι είναι και λίγο χειρότερα…όχι απλά δεν κάνουν τίποτα έχουν βαλθεί να καταστρέψουν και αυτά που ήδη υπάρχουν..

  • Συγχαρητήρια, κύριε Σιογκα, πολύ σωστή τοποθέτηση !!! Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο, το μήνυμα σας , έχει γίνει αντιληπτό,,,. Χρειάζεται ο τόπος μας ανθρώπους με σθένος με διάθεση αγωνιστική!!!!

  • Θόδωρε ακριβώς όπως τα είδατε οι επενδύσεις, είναι σοβαρό θέμα και το διαχειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η οικονομική διπλωματία, και το υπουργείο ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δίνει λοιπόν κίνητρα , στη δε Π.Ε. Κοζάνης δημιούργησε το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., και ξαναέβαλε την περιοχή μας στην πρώτη περιοχή ενδιαφέροντος για μεγάλες και όχι μόνο επενδύσεις μετά από πολλά πολλά χρόνια. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εβαλε την Κοζάνη μας στο κέντρο της ανάπτυξης. Τα Αποτελέσμα με ανακοινώσεις πολύ σύντομα.
    Δεν περίμενε κανέναν Δήμαρχο και κανέναν «αποβλεπων» που θα «αγωνιστεί».
    Ευτυχώς για την περιοχή υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν και μπορούν ..

  • Θοδωρε ετσι οπως τα λες,χρονια ο δημος κοζανης ειναι εκτος τοπου και χρονου,απο αυτους που τον διοικουν δηλαδη.Μπειτε μπροστα οι ανθρωποι που εχετε ορεξη να προσφερετε και μην ακουτε τους συνηθεις καταστροφολογους και στην τελικη δεν εχει πιο κατω,επιασε πατο ο δημος κοζανης.

  • Σαφώς και η εταιρεία θα αποφασίσει που θα εγκαταστήσει το εργοστάσιο. Σαφώς και η εταιρεία θα δει που έχει συμφέρον. Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση και η περιοχή δίνουν “γην και ύδωρ” για “φουρφούρια” και “καθρεφτάκια” που δεν προσφέρουν στην περιοχή μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας για τι πράγμα συζητάμε;
    Η εν λόγω επένδυση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας. Ας της δώσουν κι αυτής “γην και ύδωρ” για να βρουν δουλειά οι νέοι μας.
    Να υπενθυμίσω ότι κλείσαμε το Ορυχείο Αμυνταίου για να δώσουμε εκτάσεις στους Γερμανούς να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αντίστοιχη έκταση να δώσουν και γι αυτή την επένδυση.
    Με την ευκαιρία, να δώσω πολλά Συγχαρητήρια στην οικογένεια Κουκουτάρη, για τη νέα επένδυση στο Βατερό. Δεν περίμεναν κανέναν να τους χαρίσει γη. Την αγόρασαν και επενδύουν!

    • Αγαπητέ κ. Νέστορα Κολοβέ,
      Ποιά είναι τα επιπλέον κίνητρα? που δίνει η κυβέρνηση για εγκατάσταση ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Πατρίδας μας? ΚΑΝΕΝΑ.
      Τώρα για τη δημοτική αρχή εγκρίνει χωρις κανένα σχέδιο στους πάντες τα πάντα.

      • Αγαπητέ χ.π. πουθενά δεν αναφέρω ότι η κυβέρνηση έδωσε επί πλέον κίνητρα για ΑΠΕ. Απλά αναφέρω ότι στην περιοχή δίνουμε γην και ύδωρ για φουρφούρια και καθρεφτάκια. Εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την περιοχή θα πριμοδοτούσε επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας.

  • Εδώ έφυγαν οι πιλοτοι και δεν έγινε τίποτα Έχουμε μπλέξει με άχρηστους και αρπακτικα αίσχος πρέπει να φύγουν

    • Και τι είχε πει τότε αυτός που παριστάνει τον δήμαρχο; ” με γειά τους με χαρά τους”..ε περίπου το ίδιο λέει και για αυτή την περίπτωση😂😂

  • Πολύ καλή τοποθετηση !
    Επιτελοςυ κι ενας ανθρωπος που γραφει με ψυχραιμία, μετα απο ερευνα και οχι λαικίστικα
    Αν δεν σαρώσουν όλους τους υποψηφιους επενδυτες οι τοπικοι αρχοντες και αν δεν τους υποστηριξουν , τοτε φυσικα θα πανε εκει που καποιοι αλλοι το κανουν
    Αλλα ο δημαρχος απλα περιμενει τη ληξη της θητειας του !!!

  • Επειδή θέλουμε να κατέβουμε για Δημαρχαίοι πρέπει ντε και καλά να γράψουμε κάτι για να δείξουμε οτι ενδιαφερόμαστε. Για πόσο κουτους μας περνάνε όλοι αυτοί… κρίμα ρε Θόδωρε όψιμο ενδιαφέρον

  • Ρε παιδιά εχουμε ενα μειονέκτημα. Δεν εχουμε εναλλακτικό δίκτυο μεταφορών. Γιατί τρένο δεν έχουμε ούτε προσβαση στην θαλασσα.
    Τα σκοπια εχουν τρενο η καβαλα εχει λιμανι. Εμεις τίποτα.

  • Όλα τα λέμε καλά μέχρι να έρθει η ώρα να δηλώσουμε κόμμα κι εκεί καταλαβαίνεις ότι όλοι μέχρι τώρα είναι σχεδόν ίδιοι! Λοιπόν φίλε αν έχεις κοτσια και πιστεύεις ότι λες κατέβα στις εκλογές ανεξάρτητος επικεφαλής συνδυασμού και φρόντισε να έχεις επίσης ανεξάρτητους συνοδοιπόρους! Αλλιώς μη λες πολλά γιατί η κομματική οργάνωση θα σε καταπιεί όπως και όλους τους προηγούμενους! Άντε γιατί από λόγια χορτάσαμε

  • Σιογκα σαν τον Σημανδρακο και εσύ.. Πως κρίνεις την υπερπροσφορά του Βαγγέλη? Γνωρίζουμε τις σχέσεις σας και το παρασκήνιο…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.