Οvercubed στην Κοζάνη – Μια μελωδική γκαρσονιέρα γεμάτη ήχους, ρυθμούς και δημιουργία!

16 Αυγούστου 2022
19:25
Κανένα σχόλιο

togethermag.gr – Κελλυ Γρηγοριαδου

Μια γκαρσονιέρα σε ένα στενό της Κοζάνης χωράει μέσα του νότες, ρυθμούς, ήχους, ανθρώπους,  τόπους,  λέξεις, δημιουργία. 

Ο Νίκος Μόμτσιος μας έχει δώσει κυκλοφορίες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μια επαρχιακή πόλη  μπορεί και εξελίσσεται μουσικά, εσωτερικά, δυναμικά και καλαίσθητα!

Από το Apple pie μέχρι το Orange Sunshine oι Οvercubed μας ταξιδεύουν σε μελωδικές γραμμές και νέα ηχητικά τοπία μιξάροντας μέσα μας κάτι μαγικό που αξίζει να ανακαλύψετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη! Από το 2014 οι Οvercubed δημιουργούν μουσική βασισμένη στην δημιουργικότητα και την συνεργασία αποδεικνύοντας πως το όραμα  της εγχώριας μουσικής έρχεται για να μείνει!

Θέλοντας να αποκρυπτογραφήσω τα μυστικά των Overcubed συνάντησα τον εμπνευστή τους Νίκο Μόμτσιο, έναν καλλιτέχνη της πόλης, multi-instrumentalist και ολοκληρωμένο παραγωγό που δημιουργεί λυρικές ανθολογίες, μουσικές που δεν βασίζονται σε πεπατημένες και καινοτομούν!

Η εκκίνηση

Πριν τους Overcubed έγραφα μόνος μου πειραματική ηλεκτρονική μουσική κάτι που απαιτούσε πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση μιας ιδέας. Ο τρόπος σύνθεσης απαιτούσε να χτίσεις όλα τα στοιχεία της μουσικής από την αρχή. Το 2014 συναντηθήκαμε στο στούντιο με τον Γιώργο Παπαθεοδώρου και τον Νίκο Ταγάρα και στήσαμε ακουστικά όργανα, synthesisers και drum-machines. H συνεργασία, η διαφωνία και ο ζωντανός αυτοσχεδιασμός τριών μουσικών άνοιξαν ορίζοντες στη σύνθεση. Κατά την πάροδο των χρόνων το σχήμα άλλαξε πολλές φορές. Ο κάθε συνεργάτης που άλλαζε έφερνε το δικό του στυλ και η μπάντα ήταν ευέλικτη και μπορούσε να κινηθεί και να γράψει πολλά είδη ηλεκτρονικής μουσικής. Ξεκινήσαμε το 2014 με TechHouse, House, DeepHouse και Techno αλλά καθώς η ιδέα μεγάλωνε και καθώς έπαιρναν μέρος  περισσότεροι μουσικοί, το project μεταφέρθηκε σε λιγότερο μινιμαλιστικά είδη όπως Downtempo, Dub, Electronica, Chill Out.

Οι  τέσσερις διαστάσεις του «Υπερκύβου»

Εκείνη την μέρα του 2014 που στήσαμε και γράψαμε το πρώτο μας κομμάτι, την ώρα που το άκουγα ένοιωσα πως αυτό το setup σου δίνει υπερδυνάμεις, ένοιωσα “supercharged”. Είχαμε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με όλα του τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. Η δημιουργία μέσω της ομάδας μπορούσε να περιγράψει οποιαδήποτε ιδέα στη στιγμή. Όταν είσαι μόνος σου κινείσαι στην διάσταση των ιδεών σου, ο κάθε συνεργάτης προσθέτει και την δική του διάσταση. Το όνομα δηλαδή περιγράφει τις διαστάσεις που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα όταν έχει προηγηθεί ο συνδυασμός ιδεών τριών ή περισσοτέρων μουσικών.

Ήχοι και αρμονίες, αυτοσχεδιασμός, πειραματισμός μέσα σε μια γκαρσονιέρα

Η έμπνευση είναι ομαδική, διαφορετική σε κάθε μουσικό σχήμα, διαφορετική σε κάθε κομμάτι. Τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα είναι σημαντική πηγή έμπνευσης αλλά περιγράφονται συνήθως τα συναισθήματα που μας προκαλούν αυτές οι συνθήκες παρά μια κριτική στην πολιτεία και την κοινωνία.  Ο καινούριος μας δίσκος BlueYears” για παράδειγμα είναι κυρίως επηρεασμένος από την μελαγχολία που νιώσαμε όλοι μας από τις απανωτές κρίσεις που μας χτυπάνε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η έμπνευση πολλές φορές έρχεται από την παρέα. Αν κάποιος γιορτάζει θα βγει κάτι γιορτινό, αν μας αρέσει η μηλόπιτα θα γράψουμε ένα τραγούδι που περιγράφει την στιγμή.

Η στάση απέναντι στην κοινωνία

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις άφησαν εμφανή σημάδια στην κοινωνία. Η πόλωση και η αναπαραγωγή ακραίων πολιτικών απόψεων καθώς και θεωριών συνωμοσίας έχουν εισχωρήσει βαθιά στα νοικοκυριά μας. Μαζί με την απελπισία για το ανεπαρκές πολιτικό μας σύστημα αποτελούν βάση συζητήσεων στο στούντιο. Προσωπικά αντιμετωπίζω με στοργή και κατανόηση τους πολίτες ακόμα κι αν πολλές φορές παραληρούν λόγο της εξάντλησης της υπομονής τους. Επίσης προσωπική μου άποψη είναι πως το πολιτικό μας σύστημα έχει απίστευτα τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Το αφήγημα των στίχων

Οι στίχοι ξεκινάνε από αυτούς τους προβληματισμούς και τις περισσότερες φορές όλοι παραθέτουμε ιδέες. Πολλές φορές γράφει τους στίχους αυτός που θα ερμηνεύσει το τραγούδι και άλλες φορές προκύπτει από τον αυτοσχεδιασμό. Συνήθως οι στίχοι περιγράφουν την στιγμή, τι συζητούσαμε πριν, τι φάγαμε, πως πέρασε η μέρα. Κάποιες φορές οι στοίχοι μπορεί να είναι ένα αφήγημα.

Η τέχνη και η δημιουργικότητα σαν εφόδια αφύπνισης

Η ικανοποίηση της δημιουργίας γίνεται δύναμη για συνέχεια, δίψα για εξερεύνηση, για πειραματισμό. Τα προσόντα και τα εφόδια που αποκτάς από όλη αυτή την εμπειρία ξυπνάνε την καινοτομία και σε άλλους τομείς. Η έρευνα για καινοτομία και πειραματισμό σε κάνει πιο “ξύπνιο”. Κατά τον αυτοσχεδιασμό σε μουσικά όργανα επιτυγχάνεται η πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και αυτό στους Overcubed είναι υψωμένο στον κύβο και πιο πάνω.

Η δισκογραφική δουλειά

Η δισκογραφία δεν είναι πια αυτό που ήταν στα 80s και στα 90s. Λίγοι έφταναν μέχρι την έκδοση. Ήταν ακριβά τα μέσα αποθήκευσης και διάδοσης της μουσικής αλλά και η παραγωγή. Έπρεπε να πληρωθούν μουσικοί, ηχολήπτες, στούντιο, εργοστάσια βινυλίων. Αυτή τη στιγμή οι εταιρίες είναι περισσότερες από τα μανάβικα αλλά για να επιλέξουν το κομμάτι σου θα πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές όπως για παράδειγμα το ηχόχρωμα της εταιρίας. Οι μουσικοί που ανταγωνίζονται για έκδοση είναι πολύ περισσότεροι. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και οι εταιρίες διανομής που δεν κάνουν κάτι άλλο από το να διανέμουν μουσικά κομμάτια σε “ηλεκτρονικά δισκάδικα” όπως το Spotify,το Apple Music κτλ.

Οι Overcubed κυκλοφόρησαν κομμάτια με labels όπως SpekuLLA Records, Natura Viva,  Wet Recordings, Flower Power και αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με την Bbop Music που εδρεύει στο Manchester. Επίσης με εταιρίες διανομής έχουμε 14 ακόμα τίτλους. Συνολικά στο Spotify για παράδειγμα συναντάς περίπου 40 τίτλους Overcubed.

Μια «επαρχιακή μπάντα» στην Κοζάνη το 2022

Η Κοζάνη δεν είναι συνηθισμένη πόλη σε σχέση με το πόσους μουσικούς έχει αναδείξει. Πρωταθλήτρια στην δριμύτητα των κρίσεων, σαν το Detroit στα 90s, αναπτύσσει τώρα υπόγεια σκηνή. Ταλέντα που διψάνε για συνεργασία και συμμετοχή, άτομα που έχουν μέσα τους πολλά να μοιραστούν. Άνθρωποι που δεν δηλώνουν μουσικοί αλλά δεν μπορεί να μην είναι. Αν πω τώρα πως περιοριστήκαμε λόγο έλλειψης μουσικών στην επαρχία θα πω τεράστια ανακρίβεια. Η Κοζάνη έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, αυτό που λείπει είναι τα φεστιβάλ για να μπορούν να ανταλλάξουν οι μπάντες ιδέες και απόψεις. Αυτό το μάζωμα γίνεται δυστυχώς μόνο στην Γκαρσονιέρα και σε άλλα home studios.

Μουσικές επιρροές και ανακαλύψη

Τα είδη μουσικής που ακούω είναι πάρα πολλά θα προσπαθήσω να παραθέσω μερικά ανά δεκαετίες όσο ποιο σύντομα γίνεται.

70s: Rock, Soul, Disco, Funk, Fusion. 80s: mainstream, Metal, Electronic, Techno. 90s: Acid Jazz, Hip Hop, G-Funk, Dance. 00s: Electronica, Electro, House, Trance. 10s: Underground, Experimental.

Κυριότερες επιρροές είναι όμως από την Jazz με καλλιτέχνες όπως οι: Chick Corea, Miles Davis, John Coltrane, Herbie Hancock, Mulatu Astatke, Bobby Mcferrin.  Από την Funk και Soul με καλλιτέχνες όπως οι: Prince, Stevie Wonder, Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles.

Από την ηλεκτρονική μουσική με ονόματα  όπως: Daft Punk, Björk, Moby, Portishead, Kraftwerk, Amon Tobin, Thievery Corporation.

Τα ονόματα δεν τελειώνουν, αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον στα χρόνια των social media είναι η παγκόσμια υπόγεια σκηνή. Αν ψάξεις θα βρεις μουσική που δεν βασίζεται σε πεπατημένες, μουσικούς που δεν ανταγωνίζονται και είναι ελεύθεροι να καινοτομήσουν, ηχοχρώματα που δεν έχεις ξανακούσει.

Τα επόμενα σχέδια των Overcubed

Αυτή τη στιγμή μετά το τελευταίο μας άλμπουμ Blue Years βγάζουμε ένα single με την Bbop, ονομάζεται Microvibrations και θα αποτελείται από 4 κομμάτια, το originalκ αι 3 remixes από καλλιτέχνες όπως οι  A-Ta, Emyr, Mtsepisto. Το video είναι έτοιμο, τα remixes είναι έτοιμα και περιμένουμε την ημερομηνία για το release!  Έχουμε επίσης έτοιμο και ένα music video για το κομμάτι μας “Space Trip” αλλά θα κυκλοφορήσει μετά το single.

Aναζητήστε  τους “Overcubed” σε Facebook, Instagram, Spotify, Youtube.

Για πιο πειραματικά video αναζητήστε το προσωπικό κανάλι του Νίκου Μόμτσιου στο Youtube “tozmozkoz”

 

togethermag.gr – Κελλυ Γρηγοριαδου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.