kozan.gr: Ο δερματολόγος Γιώργος Καζαντζής, από την Πτολεμαίδα, αναλύει τις προκλήσεις της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής

21 Δεκεμβρίου 2016
13:20
Κανένα σχόλιο

Απόγευμα Δευτέρας και στο ιατρείο του δύο άτομα περιμένουν το προγραμματισμένο τους ραντεβού για botox. Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Για επαγγελματικούς και αισθητικούς λόγους ο καθένας. Μας χαμογελούν, την ώρα που προχωράμε στο γραφείο του κύριου Καζαντζή. «Η χρήση της αισθητικής ιατρικής έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και το κοινό αναζητά το αποτέλεσμα αυτό που θα βελτιώσει όχι μόνο τη φυσική του παρουσία, αλλά και την ψυχολογία του», μας αναφέρει ο ίδιος, λίγο πριν κλείσει η πόρτα του γραφείου του και αρχίσει η συνέντευξη.

«Οι δύο βασικές διαφορές στην αισθητική ιατρική που θα μπορούσαμε να επισημάνουμε σε σχέση με το παρελθόν είναι οι εξής: πρώτον, έχουν καταρριφθεί πλέον τα ηλικιακά ταμπού των ασθενών που προσεγγίζουν τον αισθητικό δερματολόγο. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη επιστήμη απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, επομένως δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγαλύτερων ηλικιών. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει καταρριφτεί και το ταμπού του φύλου. Οι άνδρες επισκέπτονται το ιατρείο του αισθητικού δερματολόγου πολύ περισσότερο απ΄ ότι στο παρελθόν, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην καλή εμφάνιση και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας τους. Ο σύγχρονος κλάδος της αισθητικής ιατρικής δεν εστιάζει μόνο στην υγεία και την απουσία πάθησης, αλλά εισέρχεται και στη σφαίρα του ευ ζην και της ποιότητας ζωής. Η αισθητική δερματολογία, λοιπόν, έχει στόχο να προσφέρει στον ασθενή πέραν της καλής εμφάνισης και ψυχική ευεξία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Εφόσον, λοιπόν, εμφάνιση και ψυχολογία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, βελτιώνοντας το αισθητικό κομμάτι αναπόφευκτα ευεργετείται και η ψυχολογική ισορροπία του ασθενούς», τονίζει και περιγράφει τις διαχρονικές απαιτήσεις του κοινού και τις διαθέσιμες επιλογές.

«Φυσικά, αυτό που συνεχίζει να απασχολεί τους περισσότερους είναι η αντιγήρανση και γενικότερα η αναζήτηση μεθόδων φροντίδας και περιποίησης του προσώπου και του σώματος, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και να παρατείνουμε τη νεανική μας εμφάνιση. Δεδομένου ότι η διαδικασία της γήρανσης δεν μπορεί να ανατραπεί, το κοινό που απευθύνεται σε εμάς επιζητά την αποτελεσματική αναζωογόνηση, την παράταση της νεότητας και την όσο το δυνατόν μακροπρόθεσμη αναχαίτιση της φθοράς που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Για τους σκοπούς αυτούς δοκιμάζουν το Botox (βοτουλινική τοξίνη για τη λείανση των ρυτίδων έκφρασης), τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (ενέσιμη θεραπεία με άμεσα ορατά αποτελέσματα), τη μεσοθεραπεία προσώπου και σώματος (έγχυση αντιοξειδωτικών ουσιών για βαθιά ενυδάτωση και σύσφιξη), το Laser ανάπλασης προσώπου (πέρα από την αντιμετώπιση των ρυτίδων και της χαλάρωσης εφαρμόζεται σε ασθενείς με ουλές ακμής, ευρυαγγείες, δυσχρωμίες κ.α.), τα χημικά peeling (απολέπιση προσώπου μέσω συγκεκριμένων οξέων για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, τη λάμψη, την ενυδάτωση κ.α.), καθώς και το, γνωστό σε όλους μας, Laser αποτρίχωσης προσώπου και σώματος (απάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας). Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι θεραπείες αυτές μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα», αναλύει και στέκεται στους κυριότερους αστικούς μύθους γύρω από το botox και στο τι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη αισθητική παρέμβαση.

«Ο πιο συχνός αστικός μύθος είναι ότι το botox μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις. Το παγωμένο πρόσωπο ανήκει στο παρελθόν, η φυσική εικόνα και έκφραση είναι το απαιτούμενο. Επίσης, συχνή φοβία αποτελεί η λάθος εντύπωση ότι αν κάποιος διακόψει τη θεραπεία με botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του. Κάτι το οποίο δεν ισχύει. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συχνότητα της εφαρμογής εξαρτάται κατ’ εξοχήν από την ισχύ και το βαθμό της κινητικότητας των ενιόμεων μυών (δυνατοί μύες με έντονη κινητικότητα απαιτούν συχνότερες θεραπείες). Μία ορθή χρήση, λοιπόν, του botox επαναλαμβάνεται, συνήθως, κάθε 6 – 9 μήνες», περιγράφει ο κύριος Καζαντζής και στέκεται στα μελλοντικά του σχέδια στον χώρο της αισθητικής ιατρικής.

«Η αισθητική Δερματολογία είναι μια συναρπαστική και συνεχώς εξελισσόμενη ειδικότητα που καλύπτει ένα ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος. Εφόσον, λοιπόν, πρόκειται για έναν τομέα που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και συμβαδίζει άρρηκτα με τη σύγχρονη τεχνολογία, οφείλω να ενημερώνομαι και να επιμορφώνομαι διαρκώς σχετικά με όλες τις επεμβατικές και μη θεραπείες και μεθόδους προκειμένου οι ασθενείς μου να επωφελούνται των αρτιότερων και πιο σύγχρονων μεθόδων που έχει να προσφέρει η επιστήμη μου. Η συμμετοχή μου σε συνέδρια πανελληνίου και διεθνούς επιπέδου, η διαρκής παρακολούθηση της βιβλιογραφίας και η περαιτέρω εμβάθυνση στον κλάδο μου μέσω μεταπτυχιακών σπουδών αποτελούν πάγιους και μελλοντικούς μου στόχους», καταλήγει.

Γιώργος Καζαντζής ολοκλήρωσε τις Σπουδές του στην Ιατρική Σχολή της Σόφιας και έλαβε την ειδικότητά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Εξειδικεύτηκε στην κοσμητική Ιατρική, ενώ από το 2013 διατηρεί το Ιατρείο του στην πόλη της Πτολεμαΐδας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πόντου 18.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Τοκμακίδου

Σελίδα στο Facebook (Link): https://www.facebook.com/%CE%94%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82-%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-556307441119435/?pnref=lhc

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.