O Δήμαρχος Σερβίων X. Eλευθερίου απαντά στον πρώην Πρόεδρο της Ελάτης Ελευθέριο Παλούκα: “Το δάσος πρέπει να διαχειριστεί συστηματικά και όχι άναρχα και αποσπασματικά για κάλυψη μόνο των ατομικών αναγκών”

10 Σεπτεμβρίου 2022
12:06


Το βουνό μας σίγουρα δεν πωλείται και αναμφίβολα αποτελεί κληροδότημα στις νέες γενιές μας. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταδείξει τη σημασία της προστασίας του δάσους της Ελάτης, αλλά και κάθε δάσους. Αλλά πώς μπορεί ένα δάσος να προστατεύεται, όταν πρωτίστως δεν διαχειρίζεται;  Δείτε το παράδειγμα της πολύπαθης Εύβοιας, όπου η χρόνια απουσία διαχείρισης οδήγησε σε μεγάλη συγκέντρωση καύσιμης ύλης, με αποτέλεσμα όταν συνέβη το μοιραίο, να είναι αυτό ανεξέλεγκτο με καταστρεπτικές συνέπειες για τους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών.

Όπως κάθε μπαξές και κάθε περιβόλι πρέπει να καλλιεργηθεί για να αποδώσει καρπούς, έτσι και το δάσος πρέπει να διαχειρίζεται ακολουθώντας πάντα τους κανόνες της επιστήμης και της αντίστοιχης νομοθεσίας.

Οι ατομικές ανάγκες αποτελούν μικρό ποσοστό του διαθέσιμου ξύλου που μπορεί να δώσει το δάσος, όπως επικύρωσε άλλωστε και η Δασική Υπηρεσία.

Ο πρώην πρόεδρος της Ελάτης αναφέρει κλείνοντας πως “έρχονται χρόνια δύσκολα”. Με την τιμή του ξύλου να έχει ανέβει σημαντικά προκύπτει το εξής ερώτημα, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελάτης αλλά και προς το συμφέρον του Δήμου η εμπορία αυτού του πλεονάσματος που μπορούμε νόμιμα να ξυλεύσουμε;

Οι ποσότητες είναι τόσες που προς το συμφέρον είναι να ακολουθηθεί πλειοδοτική δημοπρασία και όχι η ανάθεση των υλοτομιών. Ο τοπικός συνεταιρισμός φυσικά μπορεί να συμμετέχει.

Το δάσος πρέπει να διαχειριστεί συστηματικά και όχι άναρχα και αποσπασματικά για κάλυψη μόνο των ατομικών αναγκών.

Βασικοί στόχοι η δωρεάν χορήγηση των καυσόξυλων ατομικών αναγκών στους μόνιμους κατοίκους και η κατασκευή ανταποδοτικών έργων τόσο στο ίδιο το δάσος όσο και στην Τοπική Κοινότητα.

Για τη Δημοτική Αρχή η αειφορική διαχείριση δεν είναι κούφια λόγια αλλά πράξεις ουσίας.-

5 σχόλια

  • Αειφόρα ανάπτυξη ήταν η προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ αμιάντου; Αλλά γιατί απαντάς στον πρώην πρόεδρο; Οι κάτοικοι τοποθετήθηκαν σε συνέλευση και είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ στην μελέτη σου

    Αλήθεια γιατί δεν έκανες διαγωνισμοαλλα απευθείας ανάθεση στην υπηρεσία διαφήμισης της συλλογής αποβλήτων; Και μάλιστα σε εταιρεία της Λάρισας; Έτσι βοηθάς τους κατοίκους του δήμου;
    .-

  • Αρνητική κατ’ αρχάς ήταν η τοποθέτηση εκπροσώπων της Τ.Κ. Ελάτης στη συζήτηση του θέματος «για τον τρόπο εκμετάλλευσης του δάσους Κοινότητας Ελάτης» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου 2022, που αφορούσε τη νέα Διαχειριστική Μελέτη του δάσους.
    Στην έναρξη της συζήτησης ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου παρουσίασε στοιχεία της νέας διαχειριστικής μελέτης του δάσους Ελάτης που εγκρίθηκε από το δασαρχείο Κοζάνης μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα κυριότερα σημεία της οποίας αφορούν στην ορθολογική διαχείριση και εξυγίανση του δάσους, στη διασφάλιση καυσόξυλων για οικιακή χρήση των κατοίκων και στη διενέργεια διαγωνισμού ανάδειξης εργολάβου ξύλευσης για τη δημιουργία εσόδων του δήμου από τα οποία η τοπική κοινότητα θα ωφεληθεί με τη δημιουργία μονοπατιών και θέσεων αναψυχής στο δάσος.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε από την πλευρά της Ελάτης πήραν το λόγο η δημοτική σύμβουλος Μαίρη-Ελευθερία Χριστοδούλου και οι τοπικοί σύμβουλοι Ελάτης Αχιλλέας Μπούντας και Λευτέρης Παλούκας (σε κλίμα αρκετά τεταμένο).

    Συνοπτικά οι θέσεις των ως άνω εκπροσώπων σε κομβικά σημεία της νέας διαχειριστικής μελέτης, ήταν: α) η μη ενημέρωση για το περιεχόμενο της μελέτης παρότι είχε ζητηθεί επανειλημμένα (η θέση του δημάρχου ήταν ότι η μελέτη ήταν υπό συνεχή επεξεργασία με το δασαρχείο για ένα χρόνο), β) το δάσος της Ελάτης είναι κοινοτικό άρα και τα οποιαδήποτε έσοδα θα πρέπει να αφορούν την κοινότητα, γ) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου ξύλευσης καθότι στην κοινότητα υπάρχει ανάλογος συνεταιρισμός (ο δήμαρχος απάντησε ότι τα ποσά είναι μεγάλα και απαιτείται διαγωνισμός), δ) να γίνει λαϊκή συνέλευση στην Ελάτη με μοναδικό θέμα τη νέα διαχειριστική μελέτη. Τέλος, με την καθυστέρηση που αναμένεται στην έγκριση της νέας διαχειριστικής μελέτης, οι εκπρόσωποι της Ελάτης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διάθεση καυσόξυλων οικιακής χρήσης την τρέχουσα περίοδο, καθότι οι υπολειπόμενες ποσότητες της τροποποιημένης διαχειριστικής μελέτης (2019) καλύπτουν μόνο ένα μέρος των αναγκών των κατοίκων της κοινότητας.

    Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται σαν ιδιαίτερα δύσκολο η τοπική κοινωνία και το Τοπικό Συμβούλιο Ελάτης να γνωμοδοτήσουν θετικά για τη νέα διαχειριστική μελέτη του δάσους.

    Έπεται συνέχεια…
    Mikrovalto.gr

  • Όποιος δεν είναι από την ελάτη δεν έχει άποψη όπως και εγώ όμως η σύγκριση Εύβοιας ελάτης δεν έχει καμιά σχέση σέβομαι την άποψη του παλαιού προέδρου ότι έρχονται χρονιά δύσκολα πέρα από τη διαχείριση κλπ κλπ

  • Καμιά δημοτική αρχή δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψη της και να ενεργεί κόντρα στην θέληση των κατοικων της Ελάτης.
    Δήμαρχε λίγος σεβασμός στους κατοίκους της Ελάτης αλλά και όλων των χωριών.

  • “δεν θα μου πουν οι δημότες τι θα κάνουμε . ο δήμαρχος είναι γνωρίζει”
    πόσες το έχουμε ακούσει όσοι πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε και να θέσουμε ζητήματα και λάθη….
    οι λογαριασμοί νερού γεμάτοι λάθη αλλά ούτε μια συγνώμη. μόνο τσαμπουκάς

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.