Μια πρόταση πριν 3 χρόνια που την υλοποίησε η φύση (Γράφει ο Τόρτοκας Φίλιππος)

11 Σεπτεμβρίου 2022
13:21
Πριν 3 χρόνια περίπου, στις 11/12/2019, στο φιλόξενο kozan.gr είχα κάνει την παρακάτω πρόταση για την δημιουργία λίμνης στο κατεστραμμένο ορυχείο του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα. Επιστολή αναγνώστη: Πρόταση δημιουργίας λίμνης στο ορυχείο του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα
Από τότε υπήρξαν πολλές διεργασίες σχετικά με την εκμετάλλευση του ορυχείου και την μετατροπή του (Η νέα ΜΠΕ της ΔΕΗ για το Ορυχείο Αμυνταίου η τεχνητή λίμνη και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα πρανή του ορυχείου) κι ο χρόνος πέρασε, με την φύση να παίρνει τις δικές της πρωτοβουλίες και τελικά να …υλοποιεί (!!!) εν μέρει αυτό που ονειρεύτηκα: Αμύνταιο: Λίμνη βάθους 40 μέτρων σο ανενεργό ορυχείο κόντρα σε όσους έλεγαν πριν ενάμιση έτος ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί εκεί λίμνη: Η πρόταση που λέγεται από κάποιους ότι η τεράστια τρύπα του ορυχείου του Αμυνταίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη δεν είναι ρεαλιστική. Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή αγγίζουν τα 600 χιλιοστά το χρόνο και η εξάτμιση των υδάτων ως φυσικό φαινόμενο σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή  τα 1200 χιλιοστά /χρόνο.
 
Να, λοιπόν που η λίμνη δημιουργήθηκε …μόνη της, όταν για την δημιουργία άλλων, τέτοιου μεγέθους υδάτινους ταμιευτήρες απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τους. Στο χέρι της πολιτείας πλέον είναι να αξιοποιήσει το νέο σκηνικό ώστε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες γύρω από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται ώστε να συμβεί η πιο ωραία και οικονομική αποκατάσταση περιβάλλοντος που υπήρξε στην δυτική Μακεδονία όπου η ΔΕΗ με όσα καλά προσέφερε στην περιοχή μας, στον οικονομικό τομέα, ως προς το περιβάλλον, άφησε κρανίου τόπου κι έφυγε…
 
Τόρτοκας Φίλιππος
Υ.Σ. Επειδή τυγχάνω και ψαράς και γνωρίζω πώς ενεργούν κάποιοι συνάδελφοί μου που πάνε και ρίχνουν ψάρια σε όποιο μέρος έχουν δημιουργηθεί παρόμοιες μικρότερες λίμνες (ορυχεία Βεύης), θεωρώ άμεση προτεραιότητα την περίφραξη ει το δυνατόν του χώρου για να μην μπορούν να πλησιάσουν στα ασταθή ακόμη πρανή κι έχουμε δυστυχήματα κι εννοείται ότι στην μελέτη που θα σχεδιαστεί με τα νέα δεδομένα για τον χώρο, να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ακριβώς στην σταθεροποίηση των πρανών για την ασφάλεια όλων και των γύρω οικισμών.

4 σχόλια

  • Φίλε μου δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα,στο δάπεδο του ορυχείου είναι εκτεθειμένος λιγνίτης, η επαφή που έχει με το νερό δημιουργεί αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικης αμμωνίας, πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά την οποια ανάπτυξη πανίδας στο εσωτερικό της λίμνης αλλά πολύ περισσότερο θα μολύνει και τον γενικευμένο υδροφόρο ορίζοντα τς περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται στο πόσιμο νερό!

    • Σας ευχαριστώ για την επισήμανση.
      Σκέφτομαι όμως ότι στα ορυχείο της Βεύης που κι εκεί έχει λιγνίτη, έχει αναπτυχθεί κανονικά η πανίδα και είναι γεμάτο ψαράδες τούρνας.

    • Ο κ. Τορτοκας το αναφερει υστερα απο μελετη.Η προταση του ειναι πολλη καλη και η περιφερεια θα πρεπει αμεσα να δειξει ενδιαφερον ωστε η περιοχη να γινει πρασινη.

  • Η λιμνη στη Βευη που εχει ψαρια, δεν εχει δημιουργηθει μεσα σε ορυχειο.
    Αντιθετα η λιμνη που βρισκεται στο μεγαλο ορυχειο, δεν εχει ιχνος ζωης.Κατεβηκα και δεν ειδα τιποτα μεσα.
    Παντος θα συμφωνησω στο να γινει λιμνη και γενικοτερα πρασινη περιοχη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι