Δήμαρχε (ΣΕΡΒΙΩΝ) μπορείς να αναδείξεις τη Λίμνη Ιλαρίωνα στο Φρούριο; ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (Γράφει ο Γάτσος Αθανασίου Παναγιώτης)

13 Σεπτεμβρίου 2022
11:17
Κανένα σχόλιο

Δήμαρχε (ΣΕΡΒΙΩΝ) να προχωρήσεις στην ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΘΕΣΕΩΝ στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ανάδειξη Θέσεων Θέασης (ΦΑΡΑΓΓΙ-Φράγμα-Λίμνη), Παρατηρητήρια & Χώρους Αναψυχής για περιπατητές, φυσιολάτρεις κλπ.

Παρακάτω αναφέρονται οι θέσεις που προτείνονται.

Το Φρούριο με περίπου 11 χλμ παραλίμνια ζώνη κλπ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ.

Δήμαρχε (ΣΕΡΒΙΩΝ), ας κάνουμε πρώτα μερικά ερωτήματα.

Τα ερωτήματα αφορούν και την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας καθώς επίσης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

α.1 Ολοκληρώθηκαν τα περιβαλλοντικά από μέρους της ΔΕΗ Α.Ε.;

– Αν ΟΧΙ. Ποιές ενέργειες έκανε ο Δήμος ώστε να ολοκληρωθούν;

Θυμίζω ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός λειτουργεί περίπου μία δεκαετία.

– Τι έγινε με τα περίπου δύο (2) εκατομμύρια ευρώ της ΔΕΗ για τα Καμβούνια; Αν δεν θέλετε να κάνετε αρδευτικό πάρτε απόφαση και τοποθετήστε τα σε κάποια έργα (π.χ. βλέπε ΚΑΙ παρακάτω).

και

α.2 Υπάρχει σχέδιο ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του ΥΗΕ Ιαρίωνα;

Απαραίτητη είναι η καλύτερη πρόσβαση από Καρπερό-Δεσκάτη και η Παραλίμνια Οδός Ρύμνιο – Φρούριο – Ελάτη κλπ.

Στην περιοχή του Φρουρίου ΦΑΡΑΓΓΙ – Φράγμα – Λίμνη, μπορεί να γίνει αξιοποίηση στις παρακάτω θέσεις κατασκευάζοντας χώρους αναψυχής, παρατηρητήρια ή ότι κριθεί απαραίτητο για την επισκεψιμότητα της περιοχής αφού γίνουν και οι ανάλογες προσβάσεις (βελτίωση οδών, τεχνικά, ασφαλτόστρωση οδών για την ασφαλή μετακίνηση των επισκεπτών).

Ανάδειξη Θέσεων στα Ορια του Φρουρίου.

Ημερόκεδρος, Ανω στέψη Φράγματος. Από Ελάτια, Αγία Μαρίνα (δεξιά), Ανω στέψη φράγματος.

Νεράκι. Από Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου 1738 μ.χ., Ι.Ν. Αγίου Δημητρίουρονολογείται πριν από το 1647, ανακαίνιση & αγιογράφιση 1647 μ.χ., Κόκκινος, Νεράκι (απέναντι από το Παλιόκαστρο).

Χοντρό Κριάκουρο – Παλιόκαστρο. Από Φρούριο, Βίτσμα (κιόσκι), Αγ. Γεώργιος (να υδροδοτηθεί και να γίνει χώρος θέασης-αναψυχής), Χοντρό Κριάκουρο (κιόσκι, να γίνει χώρος θέασης-αναψυχής ίσως και υδροδότηση) – Παλιόκαστρο να γίνει χώρος θέασης-αναψυχής.

Οι πρώτοι Γερμανοί που πέρασαν με κανόε (canoe) καγιάκ (kayak) το φαράγγι του π. Αλιάκμονα από Ζάβορδα μέχρι Ιλαρίωνα το ονόμασαν Κόκκινο Φαράγγι (Red Gorge), λόγω των πετρωμάτων (βλέπε για γεωπάρκο Γρεβενών και Κοζάνης κλπ).

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων Της UNESCO (UGGN) – Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος (oryktosploutos.net)

Geopark Grevena – Kozani (geoparktethys.blogspot.com)

β. Υπάρχει σχέδιο ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής πηγών Αναβρυκών;

Πηγές Αναβρυκών, κατάντη του φράγματος ΥΗΣ Ιλαρίωνα. Διαδρομή από Ρύμνιο (Δ. Κοζάνης) προς Φρούριο (Αντλιοστάσιο ΜΑΒΕ).

Πλάνα από τον υδροβιότοπο Αναβρυκών Μικροβάλτου Σερβίων (Video Editing : Κώστας Σπανός / Νίκος Καρυωτίδης)

mikrovalto.gr – Πλάνα από τον υδροβιότοπο Αναβρυκών Μικροβάλτου Σερβίων (Video Editing : Κώστας Σπανός / Νίκος Καρυωτίδης).

Δημοσιεύθηκε : 09 Μαρτίου 2021

Πηγές Αναβρυκών, κατάντη του φράγματος ΥΗΣ Ιλαρίωνα – YouTube

* Εργα Υποδομής του Πρωτογενή Τομέα, ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ~ 1996.

Θα γίνει η κατασκευή παράλληλων έργων αναδασμού στο αγρόκτημα του Οικισμού Φρουρίου, Τρανοβάλτου δηλαδή εργασίες διάνοιξης (αν απαιτούνται νέες), αμμοχαλικόστρωσης αγροτικών δρόμων και κατασκευής τεχνικών στο νέο καθεστώς αναδασμού;

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.